?>

"Yenidoğan Çetesi" davasında ara karar

İstanbul'da bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları öne sürülen 46 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında mahkeme ara kararını açıkladı.

GÜNDEM - 3 saat önce

Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesince adliyenin konferans salonunda yapılan duruşmada, sanık avukatlarının beyanlarının alınmasının ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Birinci Hastanesi hasta hakları sorumlusu Emine Avcı, Esenyurt Reyap Hastanesi'nde medikal muhasebeci Funda Özen, ambulans şoförü Hüseyin Gündüz ve acil çağrı merkezi çalışanı Serdar Yüksel'in tutuklulukta geçirdikleri süreyi göz önüne alarak tahliyelerine karar verdi.
Mahkeme, dosyanın Adli Tıp Kurumuna gönderilerek maktul bebekler için ayrı ayrı inceleme yapılmasına, tıbbi uygulamada kusur olup olmadığına, kusurlu davranışla ölüm arasında illiyet bağı bulunup bulunmadığına ilişkin rapor hazırlanmasına hükmetti.
Diğer 21 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme, eksik hususların giderilmesi için duruşmayı 21 Nisan'a erteledi.

İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, sanık doktor Fırat Sarı'nın elebaşı olduğu suç örgütünün sevk ve idaresini sanık doktor İlker Gönen ile 112 Acil Çağrı Merkezi ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir'in yaptığı belirtiliyor.
İddianamede, suç örgütünün esas amacının, işletmesini devraldıkları yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin 112 sevk sistemini bertaraf edip doluluğunu sağlamak, hastaların basamaklarıyla oynama yapıp, SGK'den üst sınırda ödeme almak olduğu kaydediliyor.
Sanıklar tarafından hasta bebeklerin durumunun olduğundan daha ağır gösterildiği, olması gerekenden daha uzun süre yatışlarının sağlandığı belirtilen iddianamede, bu şekilde SGK'den yüksek ücret tahsil edildiği ve bazı hasta yakınlarından fazla para alındığı anlatılıyor.
Bebek hastaların, uygun sağlık hizmeti almasını sağlayacak hastanelere sevki yerine şüphelilerin seçtiği, örgüt adına karlı görünen hastanelere yatırıldığı bildirilen iddianamede, karın çoğunun sağlık çalışanı olan örgüt üyesi sanıklarla paylaşıldığı ifade ediliyor.
Esas amacın, bebeklerin sağlık durumunun iyileştirilmesi değil, maddi açıdan en fazla kazancın elde edilmesi olduğu iddianamede yer alıyor.

Ceza istemleri

İddianamede, sanıklar Fırat Sarı ve İlker Gönen için 10 bebeğin ölümü nedeniyle "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlarından 10 kez, "resmi belgede sahtecilik" suçundan da 11 kez uygulanmak üzere toplam 177 yıl 6'şar aydan 582 yıl 9'ar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
Sanık Gıyasettin Mert Özdemir'in ise "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması istenen iddianamede, 8'i kadın 44 sanık hakkında da benzer suçlardan hapis cezaları öngörülüyor.
İddianamede, "dolandırıcılık" suçu işlenerek maddi menfaat temin edilen sorumlu hastaneler ve şirketler için de tüzel kişilere özgü güvenlik tedbiri uygulanması, bunların kapatılıp mal varlıklarına el konulması talep ediliyor.
Soruşturma kapsamında İstanbul'da 9, Tekirdağ Çorlu'da 1 hastanenin ruhsatı iptal edilmiş, bu hastanelerde tedavi gören bebekler ve hastalar ambulanslarla kamu hastanelerine sevk edilmişti.
Öte yandan yenidoğan çetesine ilişkin soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin'i makamında ölümle tehdit edenler de tutuklanmıştı.

Tutuksuz 4 sanık tutuklandı

Mahkeme heyetinin ilk duruşmadaki kararı doğrultusunda, tutuksuz yargılanan sanıklardan TRG Hospitalist Hastanesi doktorlarından Mehmet Gürül, aynı hastanenin İdari Müdürü Murat Mantuş, doktor Şeyhmus Çelik ve Esenler Güney Hastanesinin mesul müdürü doktor Ali Dirik tutuklanmıştı.

 

Tutuklanması talep edilen ancak firari konumda bulunan Birinci International Hastanesinin sahibi Ali Aksu, hemşire Serenay Şenkalaycı ve hemşire Ceren Hatice Kırım'ı yakalamaya yönelik çalışmalar ise sürüyor.
Öte yandan, davanın sanıklarından İlker Gönen'in, Antalya'da tutuklu bulunduğu cezaevinde 1 Şubat'ta intihar etmesinin ardından tutuklu sayısı 25'e, sanık sayısı da 46'ya düşmüştü.
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır Öğretmenevi davasında kim ne ceza aldı?

2025-02-19 00:02 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da ucuza satılan PTT arazisi ile ilgili yeni gelişme

2025-02-21 00:51 - DİYARBAKIR

Türbeler Şehri Diyarbakır | Sarı Saltuk

2025-02-24 00:02 - DİYARBAKIR

Mardin'de aileler arasında kavga: 3 ölü, 7 yaralı

2025-02-23 03:53 - BÖLGE

Diyarbakır'da sağlık skandalı ile ilgili Bakanlıktan açıklama

2025-02-21 01:34 - SAĞLIK

Ege Denizi'nde deprem hareketliliği: 4 adada okullar tatil edildi

2025-02-23 06:37 - DÜNYA

Hava sıcaklıkları artıyor

2025-02-23 06:26 - GÜNDEM

Yokuşta kayan otomobil taksiye ve evlere çarptı

2025-02-23 06:30 - ASAYİŞ

Devlet hastanelerinde muayene ücretleri değişti

2025-02-23 08:38 - GÜNDEM

Meteoroloji'den 33 kente uyarı

2025-02-21 06:54 - GÜNDEM

İlgili Haberler

O ilde yoğun kar yağışı nedeniyle uçak seferleri iptal edildi  

19:35 - GÜNDEM

Kabine Toplantısı başladı

16:37 - GÜNDEM

1 metre karı aşarak hastayı hastaneye ulaştırdılar  

13:33 - GÜNDEM

Çiğdem Bayraktar Ör hakkında tahliye kararı

13:23 - GÜNDEM

Kayyım ataması sonrası Okan Daştan görevine başladı

13:06 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Cinayet vakalarında endişe verici artış! Yaptırımlar yetersiz mi?

15:13 - ÖZEL HABER

SON DAKİKA: Narin Güran davasında önemli gelişme: İddianame kabul edildi

14:51 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da İŞKUR Gençlik Programı kura çekimi yapıldı

14:40 - DİYARBAKIR

Türk Edebiyatının Duayenleri Diyarbakır’da buluşacak

14:06 - KÜLTÜR SANAT

Diyarbakır’ın Kadın Kına Gecesi Geleneği anlatılacak

13:46 - KÜLTÜR SANAT