Ölen bir meslek!

Eski değerlerini kaybetmeyen Remzi Kağar el emeği kasket, şapka yaparak değerlerini korumaya devam ediyor.

Safa Nur Orhan - Mesleğine vurgu yapan Remzi Kağar modern hayatın ilerlemesi ile 8 köşeli kasketin değerlerinin kalmadığına değindi. Kasketin yerini modern şapkaların aldığını gelir olarak artık bir şey kazandırmadığını belirtti.

Bırakın makineleri el emeğine önem verin!

Remzi Kağar “mesleğimi ustalardan öğrendim. Malzemeler İstanbul’ dan geliyor. İstanbul'da her şey var. 63 senedir bu işi yapıyorum. Eski insanlara göre şimdi ki insanlar şapka takmıyorlar. İşim eskisi kadar gelir getirmiyor.  O zamanlar öyleydi geliri çoktu Şimdi böyle. Hayat şartları bizi buraya getirdi biz resmi şapkalar yapardık.  Buraya geleli bir yıl On üç aydır. Daha önce altta başka bir dükkân da işimi yapıyordum, şimdi şapka mesleği bitmiştir. Şimdi artık el emeği göz nuru kalmamış. Yani bizden sonra bu iş bitti. Gelen adam burada evini geçindiremez. Ben emekliyim, yıllarımı verdiğim için devam ettiriyorum. Yoksa ben de bırakmak zorunda kalırdım. Kiraları ödeyemiyorum. Kiralar çok yüksek onun için çıktım eski evimden burası olmasaydı bırakırdık. Yapılacak bir şey. Helal mesleklerden biridir bu meslek. Ben de büyütecektim depremde dükkân da gitti. Kapandı. Bugün en kötü bu meslek diyemez. Bu mesleğin parasını ödeyemez. Onun için daha yoğun bir İstanbul şapkası satılıyor diğerleri çok tercih edilmiyor. Hep İstanbul konfeksiyondur. Daha fazlası zaten yer tutmuyor dedi.

Telefon Gençleri Boğuyor

Remzi Kağar “Daha eski yaşlı adamlarımız ucuza alıyorlar. Gençler içinde bu hazır giyim şapkalarına talep var. Bize kalmadı onlar artık  AVM'lere gittim. Her model İngiliz şapkaları , İtalyan şapkaları. Hem çok kaliteli, gerçekten ama çok paralı bizim gibilerin yapamayacağı işler.  Alacak imkânım yok. Ona göre iş yok. Yani bizim mesleğimiz bitmiştir. Aklına ne geliyorsa insan için hayatta ne lazımsa AVM’lerde satılıyor. O da yetmezmiş gibi evine bile getiriyorlar. Yani hayatın o kadar büyük alanlarında artık insan gücü kalmamış  cebinde paran varsa makinelerin yaptığı herşeyi satın alırsın zaten Buraya gelen müşteri pos cihazı soruyor maliyeti ağır diye ben kullanmıyorum . Maaş kartı hariç hiçbir kartı kullanmıyorum zaten  Kötü mü aslında iyi ama ben kullanamıyorum. Sabahtan akşama kadar bu telefonu içine girip çıkmıyorlar o dünyanın içinde boğuluyorsun. Kitap okusunlar gazete kimse eline almıyor eskiden ben gazete alır okur dinlenirdim şimdiki gençler kâğıt tutmasını bilmiyor. Sabaha kadar uyumuyorlar 16 saat elinden kimse telefon düşürmüyor teknoloji birçok mesleği tek tek öldürüyor yok ediyor yapmasınlar el emeğine değer versinler ” dedi.

Eski değerleri yaşatan Remzi Kağar, gençlere tavsiyede bulundu.