OKULLAR AÇILDI, KAZALAR ARTTI

Okular açılalı bir hafta oldu, doğal olarak okullarda yaşanan kazalarda da artışlar yaşanmaya başladı

Okular açılalı bir hafta oldu, doğal olarak okullarda yaşanan kazalarda da artışlar yaşanmaya başladı. Çocuklarını gözlerinden sakınan aileler okulda yaşanan kazalar nedeni ile her ne kadar heyecan yapsa da ailelerin okul döneminde sürekli karşılaştığı sorunların başında da okul kazaları geliyor. İşin ehillerinin başında gelen Doktor Koray Akay, ebeveynleri ve okul yöneticileri uyararak neler yapmaları gerektiği yönünde bilgi veriyor.

Çocuklarımızın en özel günleri arasında yer alan okula başladıkları ilk dönem hiçbir ebeveyn tarafından unutulmaz. Çocuklarını okula gönderen ailelerin en tedirgin oldukları konunun başında ise çocukların okulda yaşaması muhtemel olan kazalar. Her anne ve babanın yüreğine oturan bu önemli konu ile ilgili olarak Doktor Koray Akay olası bir kaza veya yaralanma durumunda neler yapılması gerektiği yönünde hem ebeveynleri hem de okul yönetimini bilgilendiriyor. Doktor Akay, yaralanmalar, kesikler, kırık, çıkık gibi durumlarda yapılması ve yapılmaması gerekenleri sıraladı:

ÇOCUK YARALANIRSA, KANAMASI OLURSA?

Okullarda en sık rastlanan kazalar arasında oyun oynarken yaralanmalar ve kesikler bulunuyor. Bu gibi durumlarda eğer kanama varsa öncelikle, kanamanın olduğu yerde üzerine temiz bir gazlı bezle baskı uygulanarak kanama durdurulmalı, daha sonra yaranın etrafı varsa dezenfekte eden solüsyonlarla yoksa sabunlu su ile dikkatlice temizlenip, üzeri daha büyük temiz bir gazlı bezle kapatılmalıdır. Eğer kanama bu basınç ile durdurulamıyorsa turnike uygulanması gerekir. Eğer daha yoğun bir kanama varsa turnike sonrası, çocuk en yakın sağlık kurumuna götürülmelidir.
BURKULMA VE KIRILMA ANINDA NE YAPMALI?
Okullarda meydana gelen bir diğer sağlık problemi ise burkulma, ezilme hatta kırılma ve çatlaklardır. Şişme, morarma, kuvvetli ağrı ve kan birikmesi ile kendini gösteren burkulma ve eziklerde ilk yardım için hasarlı yere temiz bir beze sarılmış buz uygulanması ve uygulama sonrası elastik bandajla hafif sıkı olacak şekilde bandajlama yapılması gerekir. Daha ciddi yaralanmalarda ise kırık veya çıkıklar meydana gelebilir. Kırık ya da çıkığın belirtileri kendini kırığın olduğu yerde şiddetli ağrı, şiş/çürük (morarma), zarar gören bölgede hareket kısıtlanması, şekil bozukluğu, cildi dışa doğru iten bir çıkıntı ya da dönme şeklinde gösterir. Bu durumda yapılması gerekenler kırık ya da çıkığın olduğu yerin pozisyonunu değiştirmemek, açık yara varsa üzerini kapatmak, sağlık kurumuna gitmeden önce kırığın olduğu bölgeyi bir atel, tahta ya da mukavva ile sabitlemek ve sürekli temiz beze sarılmış buz uygulamaktır. Eğer sadece çıkık mevcutsa çıkığın olduğu yeri askıya alıp, en yakın sağlık kurumuna gitmek en iyi ilk yardım yöntemidir.

ÇOCUKLAR KAFA YARALANMASI YAŞARSA?
Baş yaralanmaları/travmaları da okullarda sıkça görülmektedir. Bu gibi durumlarda saçlı deride oluşan yaralanmalarda, yaranın olduğu yer temizlendikten sonra yaranın üzerine temiz bir gazlı bez konarak bir müddet baskı uygulanmalıdır. Kafa travmalarında şuur kaybı, baş ağrısı ya da dönmesi, bulantı, kusma olup olmadığı mutlaka sorgulanmalı ve gözlenmelidir. Bu belirtilerden biri ya da birkaçı varsa çocuk acilen en yakın sağlık kurumuna götürülmelidir. Ciddi kafa travmalarında boyunda da hasar olabileceği göz önünde bulundurulmalı ve sağlık kurumuna gidene kadar boyunluk takılmalıdır.
ÇOCUĞUN BURNU KANARSA, BAŞINA ARKAYA ATMAYIN AKSİNE ÖNE EĞİN

Çocuklarda burun kanaması oldukça sık görülmekte, hem çocuğu hem de çevresindekileri korkutmaktadır. Aslında burun kanamalarının nedeni çoğu zaman korkulacak hastalıklar değildir. Bunun nedeni; çocuğun burun  boşluğunu döşeyen tabakada kolayca zedelenebilen zengin bir ince damar ağının bulunmasıdır. Burun kanamalarında, bilinen ve uygulananın aksine kanın genze dolmaması için kanaması olan kişi oturtulduktan sonra, başı öne doğru eğilmelidir. Daha sonra burun kanatlarının 10 dakika süreyle sıkılı tutulması ve kanama durmuyorsa en yakın sağlık kurumuna gidilmesi gerekir.

‘BAYILMA’
Sınav stresi ya da aşırı heyecan bayılmaya neden olabilir. Bu noktada uyarmak istediğimiz en önemli konu, baygınlık sebebinin sadece psikolojik olmayabileceği; tansiyon, kalp atım bozuklukları, sara, beyin kanaması, kan şekeri düşmesi gibi çok daha ciddi hastalıkların söz konusu olabileceğidir. Bu yaştaki çocuklarda en sık olarak açlık, bayramlarda uzayan törenlerde sıcak hava/güneş etkisi ile yorgunluk/susuzluk başlıca bayılma nedenidir. Baygın yavrumuz hemen yerden kaldırılmamalı, düz bir şekilde sırtüstü yatırılmalı ve eğer kusma hali varsa yan çevrilmelidir. Vücudunda kasılmalar oluyorsa, yakınında bulunan eşyalar hastaya zarar vermemesi için uzaklaştırılmalı ve kesinlikle ağzına bir şey konulmamalıdır. Hasta ayıldıktan sonra en yakın acil servis’e götürülmelidir.

‘EN ETKİN TEDAVİ KORUNMADIR’

Sevgili yavrularımız, unutmayalım ki en basit, ucuz ve etkin tedavi korunmadır. Yani alacağımız bazı basit tedbirler ile bizleri üzecek, hastaneye gidip/yatıp okulumuzdan arkadaşlarımızdan uzak tutacak bu yaralanmaları en aza indirebilir hatta önleyebiliriz. Şöyle ki;


    Sabah mutlaka kahvaltımızı yaparak okula gidelim,
    2. Servis aracı bekletilmez, beklenir. O nedenle eğer okula servis ile gidiyorsak zamanından önce kapıda hazır olalım, yoksa acele edeceğimiz için merdivenlerde ayağımızı burkabilir veya yaralayabiliriz,
    3. Eğer okula servis ile gidiyorsak arabaya biner binmez emniyet kemerimizi takalım, açık pencerelerden başımızı, elimizi dışarı çıkarmayalım,
    4. Okul kantininden alacağımız yiyeceklere dikkat edelim. Şişe içinde içecek aldığımız zaman elimizde onlarla koşmayalım. Düşersek kırılan cam parçaları bizleri yaralayabilir,
    5. Okul çevresindeki seyyar satıcılardan yiyecek maddesi almayalım,
    6. Okul içinde temizlik yapılan ıslak zeminlerde koşmayalım. AHMET BEŞENK