?>

Narin Güran cinayetinde medyanın cinayeti ele alışı tepkilere neden oldu

Diyarbakır'ın Tavşantepe Mahallesi'nde kaybolduktan 19 gün sonra cesedi bulunan 8 yaşındaki Narin Güran’ın cinayeti, medya kuruluşlarının olayı ele alış biçimiyle tartışmalara yol açtı.

DİYARBAKIR - 5 ay önce

Diyarbakır'ın Tavşantepe Mahallesi'nde kaybolduktan 19 gün sonra cesedi bulunan 8 yaşındaki Narin Güran'ın cinayet soruşturması ve sonrasında yaşananlar, medyanın bu tür olaylara yaklaşımını yeniden tartışmaya açtı. Doç. Dr. Can Ertuna, cinayetin medya tarafından nasıl işlendiğini değerlendirirken, bu sürecin izleyici ve okuyucuları travmatize ettiğini vurguladı.
Ertuna, medyanın cinayeti ele alış biçimini eleştirerek, olayın toplumsal ve siyasi sebeplerinin göz ardı edildiğini söyledi. "Narin'in öldürülmesi bazı medya kuruluşları ve belli kesimler için reyting ve tık uğruna bir şova dönüştü," diyen Ertuna, olayın rahatsız edici bir şekilde dramatize edilerek, toplumda ortak bir travmaya neden olduğunu belirtti.
BirGün'ün aktardığına göre, Ertuna, bu tür olayların "üçüncü sayfa haberi" gibi ele alınmasını eleştirerek, cinayetin altındaki siyasi ve toplumsal sebeplerin göz ardı edilmesini problemli buldu. "Medya, Narin cinayetini bir sansasyon aracı haline getirdi. Haberlerde failler üzerine yapılan spekülasyonlar, cinayetin nasıl işlendiğiyle ilgili detayların açıkça paylaşılması izleyiciyi defalarca travmatize etti," dedi.
Ertuna, medyada uzman muhabirliğin kaybolduğunu ve haberin yerini reyting odaklı yayıncılığın aldığını savundu. "Gerçek gazetecilik geri planda kaldı, yerine duygusal performanslar ve spekülasyonlarla dolu bir yayıncılık geçti. Bu durum etik değerlerin de göz ardı edilmesine neden oldu," diye ekledi.
Son olarak, Ertuna, benzer olayların tekrarlanmaması için medyanın olayı magazinleştirmeden toplumsal, siyasi ve sosyolojik boyutlarıyla ele alması gerektiğini vurguladı: "Daha derinlemesine araştırma ve soruşturmalar yapılmalı, duygusal manipülasyon yerine doğrulanmış bilgiye dayalı habercilik ön planda olmalı."
Haftanın Öne Çıkanları

Sinemalarda bu hafta

2024-09-13 11:18 - KÜLTÜR SANAT

Narin Güran cinayetinde aralarında anne ve ağabeyin de bulunduğu 9 kişiye tutuklama talebi  

2024-09-12 22:59 - DİYARBAKIR

Vali Zorluoğlu'ndan Sosyal Hizmetler Vurgusu

2024-09-11 18:11 - DİYARBAKIR

81 ilde silah kaçakçılarına operasyon

2024-09-13 08:38 - GÜNDEM

THY'nin Sidney seferleri 4 Aralık'ta başlıyor

2024-09-12 11:39 - GÜNDEM

Narin Güran cinayetinde yeni itiraf

2024-09-12 13:10 - DİYARBAKIR

Narin'in annesi neden susuyor?

2024-09-14 09:15 - DİYARBAKIR

Diyarbakır'da katledilen Narin Güran'ın mezarı yapıldı

2024-09-16 14:59 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da "AY" Hattı Oğlaklı TOKİ Konutlarına Uzatıldı!

2024-09-17 13:09 - DİYARBAKIR

İran Cumhurbaşkanı, Barzani ile görüştü

2024-09-12 13:21 - DÜNYA

İlgili Haberler

Dicle Üniversitesi’nin büyük başarısı!

16:47 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri başladı

15:30 - DİYARBAKIR

Maraş’tan Diyarbakır’a kara haber

14:52 - DİYARBAKIR

SON DAKİKA: Narin Güran davasında önemli gelişme: İddianame kabul edildi

14:51 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da İŞKUR Gençlik Programı kura çekimi yapıldı

14:40 - DİYARBAKIR

Günün Manşetleri

Cinayet vakalarında endişe verici artış! Yaptırımlar yetersiz mi?

15:13 - ÖZEL HABER

SON DAKİKA: Narin Güran davasında önemli gelişme: İddianame kabul edildi

14:51 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da İŞKUR Gençlik Programı kura çekimi yapıldı

14:40 - DİYARBAKIR

Türk Edebiyatının Duayenleri Diyarbakır’da buluşacak

14:06 - KÜLTÜR SANAT

Diyarbakır’ın Kadın Kına Gecesi Geleneği anlatılacak

13:46 - KÜLTÜR SANAT