Medeniyetlerin Buluşma Noktası: Diyarbakır Ulu Cami (Videolu Haber)
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan tarihi Ulu Cami, 639 yılında Hazreti Ömer'in halifeliği döneminde Diyarbakır'ın fethi gerçekleştirildikten sonra Müslümanlara kazandırılan önemli yapılardan biri olarak ayakta duruyor.
Mizgin TABU – ÖZEL HABER - Diyarbakır Ulu Cami, tarih kokan duvarlarıyla Anadolu'nun ilk camisi olarak öne çıkıyor. Hazreti Ömer'in halifeliği döneminde inşa edilen bu eşsiz anıt, Martoma Kilisesi'nden günümüze uzanan bir dönüşüm hikayesi taşıyor. Binlerce yıllık tarihle bezeli Ulu Camii, Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu'nun izlerini taşıyarak, Diyarbakır'ın medeniyetler buluşma noktasını simgeliyor.
Martoma Kilisesi'nin camiye çevrilmesiyle oluşturulmuş
Diyarbakır Ulu Camii Anadolu'nun en eski camisidir. 639 yılında Diyarbakır'a egemen olan Müslüman Araplar tarafından şehrin merkezindeki Martoma Kilisesi'nin camiye çevrilmesiyle oluşturulmuş. Daha sonra 1091 yılında Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah'ın buyruğu ile büyük bir onarım görmüş. Değişik dönemlerde birçok kez onarım ve eklentilerle bugünkü şeklini almış.
Ulu Cami’nin Anadolu’nun ilk camisi olarak değerlendirildiğini söyleyen ve Ulu Cami'de Diyanet İşleri Başkanlığının görevlendirdiği gönüllü rehber yapan Yaser Aydın, “Tarihine baktığımızda Diyarbakır Ulu Cami ve alanı daha önce hem Roma imparatoru hem Bizans İmparatorun Diyarbakır olarak, bu coğrafyanın bu medeniyetleri ağırladığını görebiliyoruz” dedi.