Marketten alınan hazır etler kurban yerine geçer mi?
Cizre Müftülüğü Vaizi Abdullah Gökalp, Kurban Bayramı öncesinde kurban ibadetine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Vaiz Abdullah Gökalp, Kurban Bayramına sayılı günler kala kesilecek kurbanların mahiyetine ilişkin merak edilen soruları yanıtlayarak, kurbanın, "Allah için, Allah'a yaklaşmak adına kan akıtmak" olduğunu söyledi.
Kurban Bayramı yaklaştıkça, AVM ve zincir marketlerde "kurbanlık et" satışı yapılmaya başlandı. Hazır alınan kurban paketlerinin kurban niteliği taşımadığını belirten Cizre Müftülüğü Vaizi Abdullah Gökalp, bir etin kurban eti sayılabilmesi için şartları haiz olan hayvanların, yine kurban niyetiyle kesilmesiyle mümkün olabileceğini söyledi.
"Marketlerden alınan, kilo ile satılan, hazır paket etler kurban yerine geçmez"
Kurban ibadetinin Allah katında geçerli olabilmesi için bazı nitelikler taşıdığını aktaran Vaiz Gökalp, "Kurban Bayramı derken aklımıza öncelikle kurban gelmektedir. Kurban, Cenab-ı Allah'a yaklaşmak amacıyla yapılan bir ibadettir. Tabii bu ibadetin Allah katında geçerli olabilmesi için öncelikle bazı nitelikleri taşıması lazım. Kurban deyince Hazreti İbrahim'in, oğlu İsmail'i kurban edeceği sırada Cenab-ı Allah'ın ona kurban göndermesi aklımıza geliyor. Kurban dediğimiz zaman Allah için, Allah'a yaklaşmak adına kan akıtmak demektir. Kurban olabilmesi için kurban edilecek hayvanın bizzat kesilmesi gerekiyor. Bu anlamda marketlerde hazır olarak satılan etlerin kurban olarak geçmesi mümkün değildir. Alınan etler sadaka niyetine dağıtılabilir ama kurban niyetiyle dağıtılamaz." diye konuştu.
Kurban Bayramında kesilecek kurbanın süresinin mezheplere göre değiştiğine işaret eden Gökalp, bu sürenin bayram namazından sonra başladığına vurgu yaptı.
Bayram namazından sonra başlayan kurban kesim süresinin Şafi Mezhebine göre bayramın 4. günü güneş batıncaya kadar devam ettiğini aktaran Gökalp, Hanefi Mezhebine göre ise bayramın 3. günü ikindi vaktine kadar kurbanların kesilmiş olması gerektiğini kayddetti.
"Vekâlet yoluyla da kurban kesimi yapılabilir"
Niyet, kurbanlık şartına haiz hayvan ve zamanlamaya dikkat çeken Gökalp, "Bu şartları yerine getirmediği için marketlerden alınan, kilo ile satılan, hazır paket etler kurban yerine geçmez. İmkânı olanın kendi kurbanını kendisinin kesip dağıtmasıdır. Ancak içinde bulunduğumuz durumlarda özellikle Afrika ve Filistin, Gazze gibi İslam ülkelerindeki kardeşlerimize yardım etmek için vekâlet yoluyla da kurban kesimi yapılabilir. Yeter ki kurban kesilsin, vekâlet yoluyla da yapılabilir. Müvekkil vekâlet eden kişiye kurbanlık teslim ettiğinde niyetini söyleyecek, vekil de kurbanını kestiğinde müvekkilin şahsı adına ve niyetiyle kurbanı kesmesi gerekiyor. Bu şekilde vekâletle de kurban kesilebilir." diye konuştu.