Mardin'in lezzetleri tescillendi
Mardin'in iki yöresel yemeği daha Patent Kurumu tarafından tescillendi. Mardin kebabı ve Harire tatlısı da coğrafi olarak tescil listesine eklendi.
Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğretim görevlisi Emircan Yılmaz tescillenen ürünlerin yapılış aşamasını ve teknik noktalarını aktardı.
Büyük uğraşlar sonucunda Mardin’in yöresel yemeklerini tescillemeye devam ettiklerini belirten Yılmaz, daha da başvuru sürecinde olan ürünlerin olduğunu kaydetti.
Yılmaz, yemeklerin tescillenme aşmasını aktararak, “Öncelikle coğrafi işaret alma süreci neredeyse 2 yılı da buluyor. Bu coğrafi işaret süreci, Sanayi Bakanlığı ve GAP Bölge İdare Kalkınma Ajansı'nın yürüttüğü ve bizim üniversitemizin ortak bir proje kapsamında gerçekleştirildi. Bu projenin bir adımı da coğrafi işaret başvurusu yapmak ve coğrafi işaret tescili almaktı. Öncelikle hangi ürünlere başvuracağımız konusunda bir belirleme yapmamız gerekiyordu. Bu kapsamda da Mardin’deki işletmelerin, otellerin, yerel halk ve akademisyenlerle 'hangi yemekler coğrafi işaret tescili alabilir?' tarzında bir toplantı yaptık.” ifadelerine yer verdi.
Yılmaz, “14 Ekim 2022 yılında incasiye, alluciye, firkiye, Mardin kebabı, irok ve harire tatlısı yemeklerine başvuruda bulunduk. Peyderpey 2 yıl içerisinde 5 ürüne tescili aldık. Şu anda son bir ürünümüz olan Mardin incasiye yemeğimiz kaldı. Şu an bülten aşamasında bekliyor.” dedi.
“Mardin kebabının da 4 şiş üzerinde sunum yapılıyor”
Yeni tescillenen ürünlerden 'Mardin Kebabı' ve 'Harire' tatlısının tanıtımı ve yapılış süreci hakkında geniş bilgiler aktaran Yılmaz, “Harire tatlısı, Mardin mezruna üzümünden elde edilen pekmez ile yapılan bir tatlı çeşididir. Un ile yapılmaktadır. Daha güzelleşmesi için tarçın ve ceviz de konulmaktadır. Tamamen yerli bir tatlı çeşididir. Mardin kebabı malum olduğu üzere birçok kebap çeşidi vardır. Mardin kebabının diğer kebap çeşitlerinden farkı içerisinde hem dana eti hem de kuzu etinin kullanılmış olmasıdır. Ayrıca kuyruk yağı ve içerisine biber de katılmaktadır. Kuyruk yağının donuk olmaması gerekiyor. Bölgedeki diğer kebaplardan ayırt edici özelliği ise şişlerdir. Mardin kebabının şişleri ve servis sunum şekli de farklı oluyor. Normalde klasik kebaplar da tek bir şiş üzerinde sunum yapılır. Mardin kebabını da ise 4 şiş üzerinde sunum yapılıyor ve bu 4 şiş her biri 50 gram olmak üzere toplam 200 gram şeklinde servisi yapılıyor.” şeklinde belirtti.
Başvuru süreci devam eden ürünlerin olduğunu belirten Yılmaz, “Şu an üniversitemiz tarafından yürütülen bir başvuru sürecinde olan tek ürün incasiye kaldı. O da başvuru sürecini geçti aslında, bülten de yayımlandı. 15 Mart’ta 3 aylık bir bültenle bekleme süresi var. Bütün coğrafi işaretli ürünler de olduğu gibi Türk Patent Marka Kurumu bu şekilde belirliyor. Tahmini Temmuz ayında Mardin incasiye yemeği de herhangi bir sıkıntı çıkmadığı takdirde tescilini alacağız inşallah.” şeklinde kaydetti.