?>

Maraş tarhanası Avrupa’ya gidiyor

Kahramanmaraş’ın yoğurt ve kekikli tarhanası cips halinde Avrupa’ya ihraç ediliyor. Kent genelinde yıllık 25 bin ton üretilen tarhananın 15 bin tonu iç pazara gönderilirken 10 bin tonu ise yurtdışına ihraç ediliyor.

EKONOMİ - 7 ay önce

Kahramanmaraş’ın coğrafi işaretli tescilli markası tarhana, Türkiye’nin yanı sıra tüm Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor. Önceleri elle klasik şekilde serilen tarhana, teknoloji ve makineleşme sayesinde kentin adeta geçim kaynakları arasında yerini aldı. 5 bin kişinin istihdam edildiği Kahramanmaraş’ta sağlıklı ortamlarda üretilen çorbalık ve çerezlik tarhana yaz kış tüketiliyor. Hem cips, hem sofralık hem de firik olarak üretilen tarhana yurdun dört bir yanına satışa sunulurken, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Ortadoğu ülkelerine de ihracat yapılıyor. Çerezlik tarhanayı makine yardımıyla cips haline dönüştüren kentteki tarhanacılar, paketlenen ürünü fırınlanmış, acılı, kremalı, kaymaklı ve bol yoğurtlu gibi seçeneklerle ürünler hazırlıyor.
 
10 bin tonu ise yurtdışına ihraç ediliyor
Kent genelinde yıllık 25 bin ton civarında üretilen tarhananın 15 bin tonu iç pazara gönderiliyor, 10 bin tonu ise yurtdışına ihraç ediliyor. Protein yönünden oldukça zengin olan tarhana, yoğurt, dövme, kekik, tuz ve sudan oluşan ana 5 ana maddeden yapılıyor. Büyük krom kazanlarda pişirilen tarhana, 1 gün dinlenmeye tabi tutulup ikinci gün makinelerle sergilere alınıp geniş alanlarda güneşe bırakılıyor. Kurutulup paketlenen ve birçok çeşidi üretilen tarhana, Kahramanmaraş’tan tüketiciye sunuluyor.
 
“Tarhanayı yurt içi ve yurt dışına gönderiyoruz”
Tarhana üreticisi Ümmet Güngör, “Tarhana sezonunu açtık. Dağdan topladığımız kekik ve Engizek Dağı’ndan gelen yoğurt ile tarhanamızı en güzel şekilde hazırlıyoruz. Farklı tatlarda hazırladığımız tarhanayı il içi il dışı ve yurt dışına gönderiyoruz” dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

WhatsApp sohbetlerine yeni özellik!

2024-07-05 16:08 - TEKNOLOJİ

Türksat 6A uzaya gidiyor

2024-07-07 21:49 - TEKNOLOJİ

2024'ün ilk yarısında 92 bin 158 kişi Diyarbakır Müzesini ziyaret etti

2024-07-04 13:24 - DİYARBAKIR

Düğünde kavga çıktı, her şey bir anda karıştı

2024-07-06 19:40 - GÜNDEM

Gazze'deki çocukların günlük mücadelesi

2024-07-07 09:27 - DÜNYA

Besin zehirlenmesini önlemede 2 saat kuralı!

2024-07-08 11:27 - SAĞLIK

Diyarbakır’ın o kütüphanesinde Eğitim ve Sosyalleşme İmkanı

2024-07-08 12:30 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da gazinoda çıkan kavgayı ayırmak isteyen müzisyen öldü

2024-07-04 20:01 - DİYARBAKIR

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’ye döndü

2024-07-07 10:45 - POLİTİKA

Yaz aylarında uzak durmanız gereken besinler

2024-07-07 09:31 - SAĞLIK

İlgili Haberler

Altın fiyatları tarihi rekorlara koşuyor

09:42 - EKONOMİ

Market alışverişinde gezmeye paydos; 50 bin ürünün fiyatları tek sitede

12:35 - EKONOMİ

Alışverişte telefon numarası talebi için önceden bilgilendirme şart

12:46 - EKONOMİ

Gelir vergisi mükellef sayısı 2,6 milyonu aştı

11:23 - EKONOMİ

İnşaat maliyet endeksi arttı

10:58 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

Ahmet Ercan'dan Ege'deki depremler için 'tsunami açıklaması

10:31 - GÜNDEM

Diyarbakır'da Elidolu-Üniversite güzergahında yeni düzenleme

10:17 - DİYARBAKIR

77 yaşında 10 parmakta 10 marifet

09:54 - DİYARBAKIR

Yağmurlu havada kaçak elektrik kullanarak tarlasını suladı

09:47 - DİYARBAKIR

Diyarbakır dahil bir çok ile kuvvetli kar yağışı uyarısı

09:33 - DİYARBAKIR