Kürtler Diyarbakır'da Dil Bayramı'nı kutladı

Diyarbakır'da Kürt Dil Bayramı'nda Kürtlerin dil ve kimliklerine yönelik asimilasyon politikalarına karşı tepkiler yükseldi. Yürüyüşe katılanlar, Kürtçenin eğitim dili ve resmi dil olması talebini dile getirdi.

Mizgin TABU - Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER), Kürt Edebiyatçılar Derneği, Amed Kürt Enstitüsü, Destar Dergisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Özgür Kadın Hareketi (TJA) ile Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Diyarbakır’da 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla yürüyüş düzenledi. DBP Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır ile DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, kentteki sivil toplum örgütleri temsilcileriyle çok sayıda kişi katıldı. Yurttaşlar ise yöresel kıyafetlerle yürüyüşe katıldı.

Yapılan açıklamayı Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizîrî Kürtçenin Kurmancî lehçesinde, DEM Parti Dil ve Kültür Komisyonu Eşsözcüsü Cemile Turhallı ise Kirmançkî (Zazaki) lehçesinde yaptı.

 

‘Kürt dilinin eğitim dili ve resmi dil olmasını istiyoruz’

Kürt kültürünün, dilinin ve kimliği üzerinde yürütülen asimilasyon çalışmalarının geçmişten bugüne neden olduğu ifade edilen açıklamada şöyle denildi: “Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bugüne kadar onlarca kez Kürt halkında memnuniyetsizliğe yol açtığı da biliniyor. Halkımız her zaman hakkı için direndi. Teslim olmadı. Davası hâlâ hayatta. Kürt halkının ulusal değerlerine karşı uygulanan inkâr politikası çoğu zaman savaşlara ve çatışmalara neden olmuştur. Bu, bugün çok iyi bilinmektedir. Demokratik, eşit, gelişmiş bir ülkenin barış içinde yaşaması için öncelikle standartların karşılanması, seçmenler arasında karşılıklı kabulün olması gerekir. Haklar ve özgürlükler olmalı. Bu bağlamda Kürt dilinin özgürlüğünü engelleyen temel yasaların değiştirilmesi gerekmektedir: Biz Kürtler, Kürt dilinin eğitim dili ve resmi dil olmasını istiyoruz. Çünkü Kürtçe dili tüm Kürtlerindir. Bu amaçla tek ses olarak diyoruz ki: Dilimiz kimliğimizdir, rengimizdir, Kürtlerin baş tacıdır, varlığımızdır. Dilimiz kırmızı çizgimizdi. Evlerde, marketlerde, sokaklarda, okullarda, belediyelerde, hastanelerde, camilerde, mahkemelerde ve hayatın her alanında, biz her zaman Kürtçe konuşmayı, Kürtçe okumayı, Kürtçe yazmayı, Kürtçe yaşamayı isteyeceğiz. Bütün bunlar Kürtlüğümüzün göstergesidir. Bu tavrımızla Kürt dili konusunda her yerde farkındalık yaratmak ve Kürt dilini kimliğimizin bir parçası haline getirmek istiyoruz. Bu nedenle hayatın her alanında Kürtçe siyaset yapacağız. Kürtçe kültürel, sanatsal ve sosyal çalışmalar da yapacağız. Biz Kürt olarak her zaman gururla yaşamak, varlığımıza her zaman sahip çıkacağız. Şimdi Kürtçe zamanı."

Kürt Dil Bayramı diyarbakır eğitim