?>

Kendi ürettikleri teleskoplarla gökyüzüne baktılar

Samsun'da doktor ve öğretmenlerden oluşan amatör gök bilimciler, cam, atık su borusu, pencere menteşesi ve merdiven profilleri gibi malzemeler kullanarak aylar süren çalışmalar sonucu ürettikleri teleskoplarla Samsunluları sahilde gökyüzü ile buluşturdular.

TEKNOLOJİ - 2 yıl önce

Samsun’da gökyüzü meraklısı bir grup, geçen yıl kurdukları Samsun Amatör Astronomi Topluluğu (SAAT) ile astronominin yaygınlaşması için etkinlikler yapmaya başladı. Fizik Öğretmeni Özgür Türk ve Dahiliye Uzmanı Dr. Metin Eser tarafından kurulan topluluk, aylar süren çalışmalar sonucu aktif olarak aynalı teleskop yapımını tamamladı.
Dr. Kübra Nur Okutan, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Ahmet Emin Okutan, Fen Bilgisi Öğretmenleri Cansu Türk ve Uğur Akdin ile Görsel Sanatlar Öğretmeni Ahmet Çolak ve Fizik Öğretmeni Okan Öztürk, bir yıl boyunca teleskop yapım atölyesinde ve evlerinin mutfaklarında camı zımpara tozu ile ince aşındırma, cilalama ve kaplama işlemlerini yaptıktan sonra optik ve mekanik parçaları montajlayıp teleskopu tamamladı.
Bu süreçte hemşire Melek Eser de yardımcı eğitmen olarak görev aldı. Geri dönüşüm malzemelerini kullanarak yerli imkanlarla 4 aynalı teleskop üreten grup, malzeme olarak ulaşılması kolay olan atık su borusu, pencere menteşesi ve merdiven profilleri gibi malzemeleri ve üç boyutlu yazıcı ile üretilen parçaları kullandı.
SAAT, yapılan teleskoplar ile Samsun’un çeşitli yerlerinde gökyüzü gözlemi etkinlikleri düzenlemeye başladı. İlki dün akşam Atakum ilçesi Adnan Menderes Sahil Bulvarı'nda düzenlenen etkinliğe vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Teleskopla ay ve yıldızlara bakmayı önce ücretli zanneden vatandaşlar, ücretsiz olduğunu öğrenince sıraya girip ay ve yıldızları yakından izlemenin mutluluğunu yaşadılar.
Samsun Amatör Astronomi Topluluğu kurucularından Dahiliye Uzmanı Dr. Metin Eser, "1,5 yıl önce bu işe başladık. Kendi teleskoplarımızı yapmak için yola çıktık. Bugün bunu bitirdik. O zaman bir amacımız vardı; teleskopları bitireceğiz, Samsun'da sahile götüreceğiz ve halka ücretsiz gözlem yaptıracağız. Bizim gördüklerimizi halk da görsün istedik. Bugün insanlar teleskopla bakıyorlar. Teleskopla ayı gösteriyoruz. Amacımıza ve hedefimize ulaştık" dedi.
Fizik Öğretmeni Özgür Türk ise, "Gündelik yaşamda kullandığımız malzemelerle teleskopu ürettik. Üretirken de öncelikle bilgisayarda tasarladık. Teleskopun önce aynasını yaptık. Aynasını yaparken camı yontarak önce kaba aşındırma, ince aşındırma olarak uygun ideal derinliğe ulaştık. Ardından bunu kapladık. Kapladıktan sonra mekanik kısmına geçtik. Öncelikle bir tüpe ihtiyacımız vardı. Atık su borusunu tüp olarak kullanarak istediğimiz özelliğe ulaşmış olduk. Alüminyum profiller ve bilgisayardan çizdiğimiz, evimizde üç boyutlu yazıcıdan aldığımız malzemeleri bir araya getirdiğimizde güzel bir teleskop üretmiş olduk. Ürettiğimiz bu teleskoplar ile halkı ücretsiz bir şekilde gökyüzü ile buluşturuyoruz" diye konuştu. İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır da Kral olmak!

2023-07-24 16:31 - DİYARBAKIR

Hacamat bir çok hastalığa faydalı

2023-07-23 10:42 - SAĞLIK

Diyarbakır'da ekmeğe zam

2023-07-25 14:17 - DİYARBAKIR

Genişbant internet abone sayısı 91,6 milyon

2023-07-23 14:55 - TEKNOLOJİ

Nemrut Krater Gölü'ne atılan çöpler su altı yaşamı olumsuz etkiliyor

2023-07-29 16:14 - GÜNDEM

MHP, 11 Kişiyi Yönetimden Çıkardı!

2023-07-26 20:30 - DİYARBAKIR

Barbie makyaj trendini yakalamak isteyenler buraya!

2023-07-28 10:31 - GÜNDEM

Ağır hasarlı binanın çatı katında yangın çıktı

2023-07-24 14:50 - GÜNDEM

Belediyeden güneşe ateş etmeyin anonsu

2023-07-23 10:38 - GÜNDEM

Diyarbakır "hasır bileziği" yapımı

2023-07-28 13:21 - DİYARBAKIR

İlgili Haberler

Aileden uzak kalan çocuklar dijitale yöneliyor

13:03 - TEKNOLOJİ

Instagram’dan yeni video düzenleme uygulaması

11:13 - TEKNOLOJİ

Nokia’nın akıllı telefon serüveni sona erdi

12:15 - TEKNOLOJİ

Artık bu telefonlarda WhatsApp çalışmayacak!

16:34 - TEKNOLOJİ

Türkiye’de en çok kullanılan mobil uygulamalar açıklandı

09:55 - TEKNOLOJİ

Günün Manşetleri

Eren, Diyarbakır'daki engellilerin sorunlarını meclise taşıdı

16:46 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da eriyen kar şehri göle çevirdi

15:20 - DİYARBAKIR

Hastaneye ulaşamayan vatandaş için seferber oldular 

13:55 - DİYARBAKIR

Market alışverişinde gezmeye paydos; 50 bin ürünün fiyatları tek sitede

12:35 - EKONOMİ

Diyarbakır’da depremzedeler sevdiklerinin hatırasını yaşatıyor

12:00 - DİYARBAKIR