?>

Keçi kılından yalıtım malzemesi ürettiler

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Güneşoğlu'nun keçi kılı kullanarak geliştirdiği yatılım panelleri ısı ve ses bakımından emsallerinden daha verimli sonuç sağlıyor.

BÖLGE - 2 yıl önce

Prof. Dr. Güneşoğlu, değerli bulunmayan ve kullanım alanı gittikçe azalan keçi kılının değerlendirilmesi ve yalıtım malzemesi üretilmesi amacıyla Kahramanmaraş merkezli bir firmayla çalışma başlattı.
Çalışma kapsamında keçi üreticiliğinin yoğun yapıldığı Akdeniz Bölgesi'ndeki kıl keçilerinden temin edilen kıllar, polyester lifleriyle karıştırılarak ısı ve ses yatılım paneli geliştirildi. Yaklaşık 8 aylık çalışmayla üretilen malzemenin emsallerine göre ses ve ısı yalıtımının daha verimli olduğu ortaya konuldu.
Güneşoğlu, Yörük kültüründe önemli yere sahip keçe çadırı ve giysisi fikriyle çalışmaya başladıklarını söyledi.
Geleneksel yöntemlerle hazırlan keçe ürünlerinin güzel bir ses ve ısı yalıtımı sunduğunu ifade eden Güneşoğlu, "Bölgemizde kıl keçisi Kahramanmaraş, Antalya ve Isparta'da bol miktarda var. Daha çok süt ve et için yetiştiriliyor ve kılları Tiftik keçisi gibi endüstriyel değere sahip değil. Çünkü incelik, uzunluk oranı değerleri düşük ve endüstriyel ortamda işlenmesi zor. Bölgedeki yün ve kıl çadırlarının kullanımı da azaldığı için her sene kırpılan hayvanların tonlarca kılları toprağa gömülüyor veya yakılıyor." dedi.
 "Emsallerine göre daha yüksek termal yalıtım sunuyor"
Prof. Dr. Güneşoğlu, toplanıp temizlenen keçi kıllarını belli bir yumuşaklığa getirdikten sonra polyester lifi ile karıştırdıklarını ve yalıtım malzemesini geliştirdiklerini anlattı.
Geliştirdikleri ürünü birçok testten geçirdiklerine işaret eden Güneşoğlu, şu bilgileri verdi:
"Üniversitede ısı iletkenliklerini, mukavemet, hava geçirgenliklerini ölçtük. Örnekler çok ince olduğu durumda bile düşük termal iletkenlik verdi. Diğer endüstriyel emsallerine göre çok iyi ses yalıtımı performansı sundu. Kahramanmaraş merkezli firma da destek verdi ve yatırım yapmayı planladı. Ürün şu an farklı kalınlıklarda üretildi. Bunun kısa sürede sanayileşmesi ve endüstriyelleşmesini bekliyoruz. Bu amaçla TSE için de çalışmalarımız başladı.
Özellikle Kahramanmaraş'ta her sene atık olan, kullanılmayan, tonlarca keçi kılını sanayiye kazandırmış olacağız. Ürettiğimiz ürünün farklı inceliklerdeki ticari örneklerine göre birim kalınlığın ısıl direnç değeri oldukça yüksek. Ürünümüz emsallerine göre daha yüksek termal yalıtım sunuyor. Doğal lif kullanılması ürünümüze nefes alabilirlik katıyor. Bu da inşaatların iç hava kalitesini olumlu etkileyecek bir özellik."(AA)
Haftanın Öne Çıkanları

Kürt sanatçı Beytocan’ın son hali üzdü

2023-06-10 21:19 - DİYARBAKIR

Diyarbakır'ın Kadınları İçin Yoga ve Pilates Stüdyosu Açıldı

2023-06-05 15:16 - DİYARBAKIR

Amedspor'da adaylık iddialarına yeni bir isim daha

2023-06-10 20:38 - SPOR

Çocuklara ceza vermek çözüm mü?

2023-06-10 15:28 - SAĞLIK

Ergani Futsal’da Türkiye üçüncüsü

2023-06-10 19:59 - SPOR

Diyarbakır'da çocuk orkestra - (Video Haber)

2023-06-06 13:31 - DİYARBAKIR

Su tüketimi böbrek için önemli

2023-06-09 09:32 - SAĞLIK

Konteyner Kent Değil Olaylı Kent!

2023-06-07 17:42 - DİYARBAKIR

İstanbul Valiliği'ne Atanan Davut Gül Gaziantep’ten ayrıldı

2023-06-08 17:46 - BÖLGE

Batmanlı yazar Eroğlu’nun çiçekli pencerem kitabı okurla buluştu!

2023-06-11 14:42 - BÖLGE

İlgili Haberler

Şanlıurfa’da ağaçlar kırağı tuttu  

12:39 - BÖLGE

Durdurulan araçta 2 kilogram skunk ele geçirildi

10:51 - BÖLGE

Gece yarısı 2 işyerinde yangın çıktı 

09:25 - BÖLGE

Mardin'deki kavgada hazin son

22:22 - BÖLGE

Nadir görülen beyaz gelincik görüntülendi

18:07 - BÖLGE

Günün Manşetleri

Türk Edebiyatının Duayenleri Diyarbakır’da buluşacak

14:06 - KÜLTÜR SANAT

Diyarbakır’ın Kadın Kına Gecesi Geleneği anlatılacak

13:46 - KÜLTÜR SANAT

Kayyım ataması sonrası Okan Daştan görevine başladı

13:06 - GÜNDEM

Diyarbakır'ın zengin tarihi Londra Moda Haftası'nda hayat buldu

12:58 - DİYARBAKIR

İmralı heyeti birkaç gün içinde Öcalan ile görüşecek

12:53 - POLİTİKA