?>

İHD Temmuz ayı barış nöbetini gerçekleştirdi

İnsan Hakları Derneği (İHD) Yönetim Kurulunun, Türkiye’de toplumsal barışın önünde engel sorunların çözümüne ilişkin, tüm şubelerinde, eş zamanlı olarak başlattığı Barış Nöbetinin Temmuz ayı nöbeti gerçekleşti. Barış Nöbetinde Kürt sorunun çözümsüzlüğünün ülkede yarattığı tahribata dikkat çekildi.

DİYARBAKIR - 2 yıl önce

Jan BELEK - Türkiye’de toplumsal barışın önünde engel sorunların, çözümüne ilişkin, İnsan Hakları Derneği (İHD) Yönetim Kurulu tarafından aylar önce başlatılan barış nöbeti devam ediyor.
Tüm Türkiye’de İHD şubelerinde eş zamanlı olarak yapılan Nöbetin dokuzuncusu da gerçekleştirildi.
Kentteki hak savunucuları, sivil toplum kurumları ve meslek örgütleri temsilcilerinin de katıldığı Barış nöbeti İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesinde yapıldı.
Barış nöbetinde katılımcılar adına bir basın açıklaması da yapıldı.
Açıklamayı İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Av. Jiyan Ormanlı okudu.
Ormanlı yaptığı açıklamada barışın ülkede ve bölgedeki önemine değinerek şunları söyledi.
“ Barış, insanlık tarihinin her döneminde çeşitli coğrafyalarda toplumların özlemini çektiği; çeşitli siyasi, dini, etnik, ekonomik vs. sebeplerle yoksunluğunu yaşadığı ve ancak ulaşıldığında huzurun, güvenliğin, demokrasinin ve böylelikle birlikte yaşam koşullarının daha işlevsel bir hale gelebildiği bir olgu olagelmiştir. Barış, hiçbir zaman ve dönemde salt bir tercih olarak kabul edilerek tesis edilmemiş, kaçınılmaz bir mecburiyet olarak yaşam bulmuştur.”
Ormanlı, yaptığı açıklamanın devamında, ülkedeki çoklu kriz halinin en büyük kaynağının Kürt meselesi olduğunu belirterek, “Kürt meselesinin çözümsüzlüğü ve bu çözümsüzlükteki ısrarın, bir mecburiyet halini alan toplumsal barış çabası önündeki en büyük engeldir” dedi.
Kürt Meselesi yeni bir Anayasa ile çözülebilir
Kürt meselesinin ancak demokratik ilke ve evrensel hukuk normları çerçevesinde hazırlanacak yeni, sivil bir anayasa ile çözülebileceğine dikkat çeken Av. Jiyan Ormanlı; “meselenin çözümü, diğer bir ifadeyle toplumsal barışın sağlanması; ancak toplumsal bir talep, iktidar ve muhalefetin sorumluluk sahibi yaklaşımı; dünyadaki benzer etnik, inanç ve cinsiyet temelli siyasal sorunların çözüm deneyimlerinden ve ilkelerinden faydalanılarak çözülebilir. Bu mesele; seçimlerin siyasi derinlikten uzak ve popülist gündemlerine kurban edilmemeli, iktidar ve muhalefetin birbirini pasifimize etmeye çalıştığı kriminal bir vaka olarak ele alınmaktan vazgeçilmelidir” diye konuştu.
(Öz Diyarbakır Gazetesi)
Haftanın Öne Çıkanları

Ensarioğlu Ailesinin Mutlu Günü

2023-06-30 17:12 - DİYARBAKIR

Amedspor'un yeni yönetimi

2023-07-02 18:08 - SPOR

Kur'an-ı Kerim'e yapılan saldırı Mardin Deyrulzafaran Manastırı ve Kilisesinden kınandı

2023-06-30 16:19 - BÖLGE

Diyarbakır’da sokak acuru

2023-07-03 15:11 - DİYARBAKIR

İmamımız geri gelene kadar yeni cami’ye gitmeyeceğiz

2023-07-04 13:43 - DİYARBAKIR

Enkaz kent Hatay'da kavun yüzleri güldürdü

2023-07-04 16:41 - EKONOMİ

Havalar ısındı, piknik alanları doldu

2023-07-01 15:51 - BÖLGE

Fırat Nehri'nde 2 kişi boğuldu

2023-07-01 04:58 - BÖLGE

Matematik Olimpiyatlarında Tarihi Zafer

2023-06-30 16:39 - TEKNOLOJİ

 Diyarbakır ciğeri rekor kırdı 

2023-07-03 15:03 - DİYARBAKIR

İlgili Haberler

Diyarbakır | En kalabalık mahallelerde elektrik kesintisi yaşanacak

00:38 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da araç yangını paniğe neden oldu

23:22 - DİYARBAKIR

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nde flaş karar; Yeni müdür belli oldu!

20:58 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da petrol sahasında feci kaza

14:04 - DİYARBAKIR

Ramazan’da akılcı ilaç kullanımı önemli

13:09 - DİYARBAKIR

Günün Manşetleri

Diyarbakır | En kalabalık mahallelerde elektrik kesintisi yaşanacak

00:38 - DİYARBAKIR

İmralı ziyaretinden notlar: Üç demet nergisin hikayesi

00:01 - GÜNDEM

Önder, Selahattin Demirtaş'ın son fotoğrafını paylaştı

22:39 - GÜNDEM

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nde flaş karar; Yeni müdür belli oldu!

20:58 - DİYARBAKIR

DEM Parti, 101 merkezde halk buluşmaları gerçekleştirecek

20:41 - GÜNDEM