İHD: İmralı için yeni başvuru yapacağız, süreci hükümet tıkadı
İHD Genel Başkanı Küçükbalaban, MHP lideri Bahçeli'nin Öcalan açıklamasına rağmen gelen kayyım atamalarına tepki göstererek "Sürecin aslında hükümet tarafından tıkatıldığını söyleyebiliriz" dedi. Küçükbalaban, İmralı için başvuru yapacakları belirtti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin partisinin Meclis grup toplantısında PKK lideri Abdullah Öcalan'a yaptığı çağrıyı ve "yeni süreç" tartışmalarını değerlendirdi. İHD heyetinin İmralı Adası'na gitmesi için yeni bir başvuru yapacaklarını açıklayan Küçükbalaban, barış talebinin güncel olduğunu ve bunun güven verici adımlarla ilerletilmesi gerektiğini vurguladı. Küçükbalaban, söz konusu tartışmanın ardından Mardin, Batman, Halfeti ve Esenyurt belediyelerine kayyım atandığını hatırlatarak "Dolayısıyla barışa dair sürecin aslında hükümet tarafından önünün tıkatıldığını söyleyebiliriz" dedi.
Kayyım gündeminden çıkılmasının mümkün olduğu görüşünü dile getiren Küçükbalaban, "İHD olarak, kayyımların atandığı bütün illeri gezdik. Orada şunu gördük: 1 Ekim'de başlayan ve 'Abdullah Öcalan gelsin Meclis'te konuşsun' gibi söylemler halkta olumlu etki oluşturmuştu. Olumlu bir umut yarattığını gördük, ancak bir yandan da tabii ki kayyumlarla birlikte bu umudun kısmen de olsa güvensizlik durumuna dönüştüğünü de ifade edebiliriz" dedi.
'İKTİDARIN SÖZÜNÜN ALTINI DOLDURMASI GEREKİYOR'
Bahçeli'nin çağrısının "altının doldurulması gerektiğini" dile getiren Küçükbalaban, "Bunun altı ve arkası kayyımlarla doldurulamaz. Sivil toplum örgütlerine, emek ve meslek örgütlerine bir çağrımız var ve çalışmamız devam ediyor. Önümüzdeki günlerde de bu toplantıları gerçekleştirmiş oluruz. Onların da sürece katılması barış ve adalete yönelik söylemleri ne düzeyde olacak? Onları da dinledikten sonra ortak bir iradeyle sivil toplum örgütleri olarak bir çalışma başlatacağız" diye konuştu.
'ÖCALAN'IN GÖRÜŞME YAPMASI ENGELLENEREK SÜREÇ İLERLETİLEMEZ'
Küçükbalaban, "Eğer silahlı bir örgütün dağıtılması söz konusu ise ya da böyle bir talep söz konusuysa o zaman Abdullah Öcalan'ın da örgütüyle, sivil toplum örgütleriyle, kendi siyasi partisi ve legal yapılarla görüşmesinin önünün açılması gerekir. Bu konuda da biz hükümete tekrar çağrılarımızı yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde İnsan Hakları Derneği heyetinin İmralı Adası'na gitmek üzerine de yeni bir çağrımız ve talebimiz olacak" ifadelerini kullandı.
'İKTİDAR KAYYIMU AJANDASINDAN ÇIKARMALI'
Tartışmaların başlamasının ardından operasyonların durmadığını, tüm Kürt illerinde eylem ve etkinlik yasaklarının devreye sokulduğunu söyleyen Küçükbalaban, kayyım protestoları sırasındaki polis şiddetine işaret ederek, 65'sı çocuk olmak üzere 250'den fazla insanın gözaltına alındığı belirtti. Küçükbalaban, biri yüzde 74 engelli olmak üzere üçü çocuk, 19 kişinin tutuklandığını ifade ederek iktidara bu uygulamalardan vazgeçme çağrısı yaptı:
"Dolayısıyla bu kayyum meselesini gündemden çıkarmak gerekiyor. İktidarın kayyum atama meselesini ajandasından çıkarması gerekiyor. Bunun yerine söyledikleri sözün gereğini yaparak Abdullah Öcalan'ın koşullarını yaratmaları gerekiyor."
'TOPLUM DİSİPLİN CEZALARINDAN BIKTI ARTIK'
"Güven verici adımların" önemini vurgulayan Küçükbalaban, şunları söyledi:
"Bahsedilen adımların güven verici adımlarla takviye edilmesi gerekir. Barış yolunda bütün toplumsal kesimleri ortak söz söyleyebilecekleri demokratik bir ortamın yaratılması ve başta Abdullah Öcalan'ın tekrardan ailesiyle, avukatlarıyla görüşmesinin önünün açılması gerekir. Şimdi bir tane görüşme yapıldı. Ondan sonra kamuoyuna bir açıklama yapıldı, fakat ardından tekrar disiplin cezası verildi. Bunlar, artık toplumun bıktığı, toplumun duymak istemediği şeyler. Özellikle Kürt halkının duymak istemediği şeyler. Öte yandan barış söylemi ise toplumda hakikaten bir umut yaratıyor, bu umudu büyütmek lazım."