Hindistan Ay'a inecek

Hindistan'ın uzaya gönderdiği Chandrayaan-3 aracının 23 Ağustos'ta Ay'a yumuşak iniş yapması bekleniyor.

Hindistan Uzay Araştırma Ajansı (ISRO), Chandrayaan-3 iniş modülünün 23 Ağustos'ta Ay'a yumuşak iniş yapacağını ve inişin canlı olarak yayınlanacağını duyurdu.

Hindistan'ın Chandrayaan-3 uzay aracı 14 Temmuz'da fırlatıldı.  Chandrayaan-3’ün iniş modülü, ‘Vikram’ adlı iniş aracı ve ‘Pragyan’ adlı keşif aracından oluşuyor.

Chandrayaan-3, 14 Temmuz’da fırlatıldığından bu yana beşten fazla manevra gerçekleştirdi ve açıldığından beri Dünya’dan uzaklaşmaya devam ediyor. Misyon, Ay’a yumuşak bir iniş yapmayı ve keşif aracını iki haftalık bir süre boyunca çeşitli deneyler yapması için bırakmayı amaçlıyor.

Aracın Ay'a yumuşak inmesi halinde Hindistan, ABD, Çin ve eski Sovyetler Birliği’nden sonra Ay’ın yüzeyine yumuşak bir iniş gerçekleştiren dördüncü ülke olacak.

İniş modülü, Ay yüzeyine yakın plazma iyonları ve elektron yoğunluğunu ölçen RAMBHA-LP gibi birçok bilimsel enstrüman taşıyor. Diğer enstrümanlar arasında Ay’ın kutup bölgesine yakın bir şekilde yüzeyin termal özelliklerini inceleyen ChaSTE (Chandra’nın Yüzey Termodinamik Deneyi) ve Ay kabuğunun ve manto yapısının sismik hareketliliğini ölçen ve içyapısı hakkında bilgi veren ILSA (Instrument for Lunar Seismic Activity) yer alıyor.

Keşif aracı iniş modülünden çıktıktan sonra, Ay yüzeyinin kimyasal ve mineralojik bileşimini analiz etmek için APXS (Alfa Taneciği X-ışını Spektrometresi) adlı yükünü kullanacak.

Rusya Devlet Uzay Kurumu Roscosmos ise Lua-25 modülünün plansız bir yörüngeye girdikten sonra Ay'a çakılarak yok olduğunu açıklamıştı. (İLKHA)