?>

Her hastalıkta antibiyotik kullanılır mı?

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye, antibiyotiklerin basit hastalıklara karşı etkisiz kaldığı ülkeler arasında dünyada ilk 3'te yer alıyorken, uzmanlarda her antibiyotiğin her hastalıkta kullanılmaması gerektiğini söylüyorlar.

SAĞLIK - 1 yıl önce

Antibiyotiklerin yanlış ve aşırı kullanımı ile 'Antibiyotik Direnci' ülkemizde ciddi bir sağlık sorununu beraberinde getirdi. Türkiye'deki bakterilerin yüzde 54'ü antibiyotiklere karşı direnç geliştirmiş durumda.
Konu ile ilgili açıklama yapan Mardin-Şırnak Eczacı Odası, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye, antibiyotiklerin basit hastalıklara karşı etkisiz kaldığı ülkeler arasında dünyada ilk 3'te yer aldığına dikkat çekti.
İnsanların doktor ve eczacıların verdiği limitin üstünde ya da altında antibiyotik kullanmaması gerektiğini ifade eden Mardin-Şırnak Eczacı Odası Başkanı Uz. Ecz. Fatih Oral, her antibiyotiğin her hastalıkta kullanılmaması gerektiğini ifade etti.
"Antibiyotiklerin doğru kullanımı çok önemli bir halk sağlığı sorunudur"
Açıklamalarında yanlış ve bilinçsiz antibiyotik kullanımı, bazı bakterilerin antibiyotik tedavisine direnç geliştirmesine yol açtığını vurgu yapan Oral, "Antibiyotiklere karşı direnç kazanan bakteriler hem daha kolay yayılır hem de dirence yol açan genetik yapılarını diğer bakterilere de geçirirler. Bu durum, hastalıkların tedavi süreçlerinin uzamasına, yeni ilaçların kullanılmak zorunda kalmasına neden olur. Antibiyotik direncinden hem bakteriyel enfeksiyonların etkilediği hastalar hem de cerrahi işlem gören, organ nakli yapan, kemoterapi gören, yoğun bakımda yatan, prematüre doğan bebekler gibi çok geniş bir kesim etkilenir. Özetle antibiyotiklerin doğru kullanımı, tüm sağlık bileşenlerinin ve vatandaşlarımızın iş birliği ile üzerinde durmamız gereken çok önemli bir halk sağlığı sorunudur." dedi.
Tüm ilaçlarda temel ilke olan akılcı ilaç kullanımı, antibiyotikler söz konusu olduğunda daha da önemli hale geldiğini kaydeden Oral, "Akılcı ilaç kullanımının temel ilkesi; ilacın bir uzman tarafından verilmesi (doktor) ve bir uzmanın bilgi ve danışmanlığında (eczacı) kullanımıdır. En yakın sağlık danışmanınız olan eczacınız, başta antibiyotikler olmak üzere her türlü ilacınızı doğru kullanmanız konusunda sizi doğru biçimde yönlendirecek kişidir."
"Komşuya iyi gelen ilacın size iyi gelmesi gibi bir durum söz konusu olamaz"
Doktor reçete etmedikçe ve eczacıya da danışmadıkça asla antibiyotik kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Oral, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
"Antibiyotiği eczacınızın önerdiği şekilde, zamanda ve dozda kullanınız. Kendinizi iyi hissetseniz dahi antibiyotik tedavisini hekiminizin belirttiği süreden önce sonlandırmayınız. Aksi halde antibiyotik direnci gelişebilir. Grip, nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin işe yaramadığını unutmayınız. Kendi başımıza kullandığımız antibiyotiğin hiçbir etkisi olmayacağı gibi, her antibiyotik her hastalıkta kullanılmaz. Komşuya iyi gelen ilacın size iyi gelmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Başkasının antibiyotiğini kullanmayınız. Daha önceki bir hastalığınızda size iyi gelen antibiyotiği, tekrar benzer bir hastalık geçirseniz bile hekime danışmadan kullanmayınız. İlaçlarınızı hangi koşullarda saklayacağınız hakkında eczacınıza danışınız." (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır çöreği nasıl yapılır?

2023-12-07 08:05 - DİYARBAKIR

Diyarbakır usulü sumaklı dolma nasıl yapılır?

2023-12-03 07:36 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’ın yöresel yemeği patlıcan dizme nasıl yapılır?

2023-12-08 09:03 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’ın yöresel yemeği hıllorik nasıl yapılır?

2023-12-06 08:17 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’ın meşhur yemeği Hedik nasıl yapılır?

2023-12-09 08:19 - DİYARBAKIR

Altın Kelebek Ödülleri sahiplerini buldu!

2023-12-04 10:05 - KÜLTÜR SANAT

2024 yılının rengi belli oldu

2023-12-08 10:28 - GÜNDEM

Diyarbakır’da 'Sadece İyilik' temasıyla resim yarışması

2023-12-04 19:12 - DİYARBAKIR

Kışlık kavurma geleneği devam ediyor

2023-12-09 09:59 - GÜNDEM

Diyarbakır’ın efsane lezzeti: Kaburga dolması

2023-12-05 07:57 - DİYARBAKIR

İlgili Haberler

Tütün her 6 saniyede bir can alıyor

13:19 - SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı "sarı serum" açıklaması yaptı

21:15 - SAĞLIK

Türkiye sigara kullanımında kara listede

14:26 - SAĞLIK

Yahya Öger, Tütün ürünleri birçok hastalığa yol açıyor

12:55 - SAĞLIK

Sigarayı bırakmak isteyen 308 bin kişi ALO 171'i aradı

14:03 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

HÜDA PAR’dan Kürt Meselesine İnsani Çözüm Çalıştayı

18:48 - DİYARBAKIR

Eren, Diyarbakır'daki engellilerin sorunlarını meclise taşıdı

16:46 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da eriyen kar şehri göle çevirdi

15:20 - DİYARBAKIR

Hastaneye ulaşamayan vatandaş için seferber oldular 

13:55 - DİYARBAKIR

Market alışverişinde gezmeye paydos; 50 bin ürünün fiyatları tek sitede

12:35 - EKONOMİ