HAYVAN BORSASI HAREKETLENİYOR

Kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte Diyarbakır'da da hayvan borsasında kıpırdamalar başladı

Kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte Diyarbakır’da da hayvan borsasında kıpırdamalar başladı. Şehrin Yenişehir İlçesine Bağlı Şehitlik bölgesinde kurulan küçük çaplı hayvan pazarında fiyatlar biraz tuzlu olsa da Canlı Hayvan borsasında fiyatlar büyükbaş hayvanlarda 7 Bin ile 12 Bin arasında kiloğramı 17 – 20 TL arasında değişen rakamlarda piyasaya satılırken küçükbaş hayvanlar ise Bir 100 TL ile Bin 500 TL arasında kilosu 18 ila 19 TL arasında değişiyor. Bayramın bereketinin pazarlarda kendini iyice göstermeye başlıyor.

Ümmeti Muhammed’in 21 – 24 Ağustos tarihleri arasında eda edeceği kurban bayramına sayılı günler kaldı. Bir taraftan aileleri bayram telaşı sararken öte taraftan da piyasalarda yaşanan hafifte olsa dalgalanmalar esnafları memnun edecek gibi. Normal piyasalarda olduğu gibi hayvan pazarlarında da hareketlilik yaşanmaya başladı. Bu yıl kayıtlı olarak Diyarbakır’da küçük ve  büyükbaş hayvan  sayısının  88 bin  821  olduğunu da aktarıldı.

İşin ehilleri bu yıl kurban piyasasında fiyatların hem illere göre hem de canlı ağırlığa göre farklılık göstereceğine işaret ediyor.

İlgilileri, hayvan başına, büyükbaşta 5 bin ile 20 bin lira, küçükbaşta ise 750 lira ile 3 bin 500 lira arasında rakamların ülke babında değişkenlik gösterebileceğine dikkatleri çekerken canlı ağırlık fiyatının da kilogram başına büyükbaş hayvanlarda 17 ile 25 lira, küçükbaş hayvanlarda 15 ile 28 lira arasında olması tahmin ediliyor. Canlı kilogram veya hayvan fiyatı, büyükbaşta düve, tosun olmasına, küçükbaşta koyun, keçi olmasına, canlı kilo ağırlıklarına ve illere göre büyük farklılıklar arz ediyor. Bayram yaklaştıkça, gerçekleşecek taleple bu fiyatlar değişebilecek.

‘DİYARBAKIR KURBAN KESİMİNE HAZIR’

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü. Kurban Hizmetleri Komisyonu Kararlarına istinaden, Büyükşehir Belediyesi ile 4 Merkez İlçe Belediyesinin belirlemiş olduğu  kurban kesim yerlerinde kontrol ve denetimleri yapmak üzere gerekli tedbirleri  alındı.

Diyarbakır Tarım  ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, kurban bayramı ile ilgili  tüm hazırlıkların tamamlandığını  belirterek,  2018 yılında  küçük  ve  büyükbaş hayvan  sayısının  88 bin  821  olduğunu   açıkladı.

‘KULAĞI KÜPELİ  HAYVANI ALIN’

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Diyarbakır genelinde verilecek olan kurban hizmetleri hakkında bilgi veren  Diyarbakır Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar: “Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak İlimiz Kurban Hizmetleri Komisyonu Kararlarına istinaden, Büyükşehir Belediyesi ile 4 Merkez İlçe Belediyesinin belirlemiş olduğu Diyarbakır merkez ve diğer İlçelerimizdeki İlçe Belediyelerinin belirledikleri kurban kesim yerlerinde kontrol ve denetimleri yapmak üzere gerekli tedbirleri aldık. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüzde görevli 1 Veteriner Hekim, 1 Zooteknist, Merkez İlçe Müdürlüklerimizde görevli 15 Veteriner Hekim ve diğer 13 İlçemizde 27 Veteriner Hekim görevlendirdik. Kurban Bayramı süresince toplam 43 Veteriner Hekim ve 1 Zooteknist kurban kesim yerlerinde kurban keserek dini vecibelerini yerine getiren vatandaşlarımıza teknik, hijyen ve hayvan sağlık hizmetleri, ayrıca İlçe Müdürlüklerimizde hayvan sevkleri konularında Hayvan Yetiştiricilerimize hizmet vereceklerdir. ​​Kurban Bayramında kurban keserek dini vecibelerini yerine getirecek vatandaşlarımızın kulakları küpeli ve sağlıklı hayvanları almaları ve kurban komisyonunca belirlenen hijyenik yerlerde çevre kirliliğine mahal vermeden, hijyen kurallarına uyularak kurban kesiminin yapılmasına dikkat etmelidirler.” dedi.

Kurbanlık hayvan satış yerlerinde kurbanlık olarak sığır cinsi hayvan satan yetiştiriciler veya celepler; sattıkları hayvanlara ait pasaportun kendilerinde kalacak satıcı ile ilgili kısmına ‘Kurbanlık olarak satıldı’ ibaresini yazarak pasaportun bu kısmını en yakın ya da ikamet ettikleri yerdeki İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim etmeleri gerektiğini vurgulayan Diyarbakır Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar,   Mezbaha ve kombinalarda kesilen kurbanlık sığır cinsi hayvanların kulak küpe ve pasaportları Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği ve Uygulama Talimatının ilgili hükümleri çerçevesinde toplanarak pasaportların en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim edilmesi Komisyonun belirlediği yerler dışında ve köylerde kesilecek kurbanlık sığır cinsi hayvanların kulak küpeleri ve pasaportlarının toplanarak veri tabanından düşümlerinin sağlanabilmesi yönünden mahalle ve köy muhtarlarına teslim edilmesi ve muhtarlar tarafından bağlı bulundukları İl/ İlçe müdürlüklerine teslim edilmesi gerekmektedir”

‘KURBANLIK HAYVAN SAYILARI’

2017 Yılı Kurbanlık Hayvan Sayısı

Büyükbaş Hayvan Sayısı              :27 Bin 062

Küçükbaş Hayvan Sayısı              :51 Bin 298

2018 Yılı Kurbanlık Hayvan Sayısı

Büyükbaş Hayvan Sayısı             :33 Bin 534

Küçükbaş Hayvan Sayısı              :55 Bin 287

KURBANLIK HAYVAN ALIRKEN DİKAT EDİLECEK HUSUSLAR

-Dini ölçülere uygun olmalı

-Sağlıklı, besili olması, gebe olmaması

-Veteriner Sağlık Raporunun bulunması, aşı kaydının olması

-Kulaklarının küpeli olması

-Büyükbaş hayvanların pasaportlarının bulunması

-Küçükbaş hayvanların nakil belgelerinin olması

-Kurbanlık hayvanların erkek olanlarının tercih edilmesi

-Sığırların iki yaşını doldurmuş olmaları

Kurbanlık olabilmesi için Sığır ve Mandaların 2(İki) yaşında olmaları, Deve 5(beş) yaşını, Keçi ve Koyun 1(bir) yaşını dolduranlar kadar gelişmiş ve cüsseli olması yeterli kabul edilmiştir.

Hayvanların yaşlarının tayini için çiftlik kayıtları, dış gelişimi, boynuzlardaki değişiklikler ve erişkin özelikleri dikkate alınır. Düzgün tutulmuş çiftlik kayıtları kesin sonucu verir. Kayıtlar yok ise en iyi yaş tespiti diş gelişimine bakarak tespit edilir.

Ayrıca kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla Bakanlığımızca hhtps://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası ile ‘’Hay-Sağ’’ isimli mobil uygulama hazırlanarak kullanıma açılmıştır.

Söz konusu mobil uygulama cep telefonunu yüklendikten sonra küpe üzerindeki barkot okutularak yada hayvanların kulak küpe numarası girilerek hayvan bilgileri sorgulanabilmektedir.

İL MERKEZİNDE KURBAN KESİM YERLERİ

1- Sur İlçesi May-Et Kombinası Mardin Yolu Üzeri

2- Sur İlçesi Güler-Et Kombinası Mardin Yolu Üzeri

3-Sur İlçesi Canlı Hayvan Pazarı Mardin Yolu Üzeri

4-Bağlar Yeniköy Mezarlığı Karşısı.

5--Yenişehir İlçe Otogarı Karşısı Kömür Tevzi Sahası

6- Yenişehir Toplu Konut 1. Etap İdare Binası Arkası

7-Yenişehir Kurdoğlu Lojmanları Alanı İçindeki Beton Saha

8-Yenişehir Üçkuyular Toplu Konut Pazar Yeri

9-KayapınarUrfa Yolu Üzeri Emniyet Lojmanları (Yeni) Merkezi Isıtma Sistem Binası Yanı

10- Kayapınar Peyas Mah. Kayapınar Cad. Kaplan Citi Düğün SalonuYanı

11-Mehmet Akif Ersoy Bulvarı Carrefur-sa Otoparkı Özel Kesim Yeri

12-Kayapınar Organik Pazar Yeri Dünya Kavşağı Araştırma Hastanesi Yolu Üzeri

13-Kayapınar Peyas Mah. İMKB Lisesi Yanı

İL MERKEZİNDE KURBAN SATIŞ YERLERİ

1-Sur İlçesi Canlı Hayvan Pazarı Mardin Yolu Üzeri.

2-Yenişehir İlçe Otogarı Karşısı Kömür Tevzi Sahası.

3- Kayapınar Peyas Mah. Kayapınar Cad. Kaplan Citi Düğün SalonuYanı.

4-Bağlar Yeniköy Mezarlığı Karşısı Kurban Hayvan Pazarı.

5-Çarıklı Mah. Besi Çiftlikleri. AHMET BEŞENK