?>

Gıda beslenme beyanlarına yeni düzenleme

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hazırladığı taslağa göre, artık gıdalarda sadece aynı kategorideki ürünler karşılaştırılabilecek.

EKONOMİ - 8 ay önce

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, beslenme beyanlarına yönelik hazırladığı taslağa göre, karşılaştırmalı beslenme beyanı, sadece aynı kategorideki aynı ürün adına sahip gıdalar arasında yapılabilecek. Yoğurt ile peynir, puding ile çikolata, bisküvi ile dondurma, tereyağı ile margarin karşılaştırması yapılamayacak.
Türk Gıda Kodeksi Beslenme Beyanları Yönetmeliği Hakkında Kılavuz Taslağı, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sunuldu.
 
Gıdaların etiketinde, tanıtımında, sunumunda ve reklamında kullanılan beslenme beyanlarıyla ilgili olarak tüketicilerin doğru bilgilendirilmesini ve yanıltılmasını önlemek amacıyla hazırlanan taslağa göre, yönetmelik hükümlerine uygun olarak piyasaya arz edilen gıdaların etiketi, tanıtımı ve reklamında kullanılan beslenme beyanları, yanlış, yanıltıcı, şüphe ve endişeye neden olmadan ortalama tüketicinin anlayacağı biçimde olacak.
 
Beslenme beyanı olarak yorumlanabilecek ticari marka veya özel isim, yönetmelikte yer alan ilgili beslenme beyanı koşullarının karşılanması ve ilgili beyanın da yapılması şartıyla kullanılabilecek.
 
Gıdalarda kullanılan beslenme beyanı olarak yorumlanabilecek görseller, söz konusu gıdanın beyan koşulunu karşılaması ve tüketicide endişeye neden olmaması şartıyla bulunabilecek. Beslenme beyanı ifadelerinin yerine anlamını değiştirmeyecek ve güçlendirmeyecek şekilde eşdeğer ifadeler de kullanılabilecek.
 
Vitamin, mineral ve lif için belirlenen "kaynak" beyan koşulunu sağlayan gıdalar için "C vitaminli", "lifli", "çinkolu" gibi beyanlarla, "yüksek" beyan koşulunu sağlayan gıdalar için "zenginleştirilmiş lif", ‘"C vitaminince zengin" gibi beyanlar kullanılabilecek.
 
Enerji yönünden, "azaltılmış veya daha az" beyanını karşılayan bir üründe "light", "hafif" gibi ifadelerin kullanılabilmesi için etikette öncelikle "azaltılmış/daha az" beyanının olması gerekecek.
 
Bir gıda, beslenme beyanı yapabilme koşullarını doğal bileşiminde bulunan bir besin öğesi veya diğer öğe ile karşılıyorsa, beslenme beyanının önüne "doğal olarak/doğal" ibaresi eklenebilecek.
 
Karşılaştırma kriterleri
Karşılaştırmalı beslenme beyanı, sadece aynı kategorideki aynı ürün adına sahip gıdalar arasında olabilecek. Gıdada bulunan bir besin öğesinin miktarındaki veya gıdanın enerji değerindeki fark belirtilerek, karşılaştırmalı beyan aynı miktardaki gıda için yapılabilecek.
Karşılaştırmalı beslenme beyanları yapılırken referans alınacak ürünler, daha önce karşılaştırma yapılmış ürünler olmayacak.
Buna göre, bir ürün üzerinde "yüzde 30 şekeri azaltılmıştır" ifadesi bulunuyorsa, diğer bir ürün için bu ürüne göre şeker azaltılmasına yönelik beyan yapılamayacak.
Ürünlerde enerji ve besin öğelerinde karşılaştırmalı beyan yapıldığında aynı kategoride aynı adla ürün bulunmaması durumunda aynı kategorideki benzer ürünle kıyaslama yapılabilecek.
Bu kapsamda, bir firmanın "kakaolu kek" adlı ürününde karşılaştırmalı beyan yapabilmesi için öncelikle diğer firmaların ve firmanın kendine ait aynı adlı ürünleri referans alınacak. Piyasada aynı adla ürün bulunmuyorsa benzer ürünler referans alınabilecek.
Yoğurt ile peynir, puding ile çikolata, kokolin (compound chocolate) ile çikolata, bisküvi ile dondurma ve tereyağı ile margarin karşılaştırması yapılamayacak. Kaplamalı dolgulu kek, kaplamalı dolgulu kek ile karşılaştırılabilirken, kaplamasız ve kaplamalı kekler birbiriyle karşılaştırılamayacak.
 
"İlave şeker içermez/şeker ilavesiz" beyanı
Belirli beslenme beyanlarının kullanımına ilişkin kısıtlamalar da getirildi. "İlave şeker içermez/şeker ilavesiz" beyanı için söz konusu gıdaya herhangi bir monosakkarit veya disakkarit eklenmemiş olacak.
Gıdaya tatlandırma özelliği olan sakaroz, glukoz, fruktoz, bal, mısır şurubu, meyveli şurup ve meyve suyu konsantresi gibi herhangi bir gıda eklenmemiş olması gerecek.
"İlave şeker içermez/şeker ilavesiz" beyanını karşılayan gıdaların etiketinde bu beyan yapılıyorsa, "doğal olarak şeker içerir" ifadesi büyük harflerle, beyanın yapıldığı her yerde, aynı yazı tipi ve stilde, arka plan rengiyle kontrast oluşturacak şekilde yer alacak.
Haftanın Öne Çıkanları

Galactic 07 hazırlıkları sona yaklaştı

2024-06-08 16:13 - TEKNOLOJİ

Türkiye'nin ikinci astronotu yurda döndü

2024-06-11 14:23 - TEKNOLOJİ

Çermikliler Yas Evi, Diyarbakır'da hizmete açıldı

2024-06-11 10:56 - DİYARBAKIR

Diyarbakırlı oyuncudan çocuklara özel tiyatro

2024-06-14 09:53 - KÜLTÜR SANAT

Sarıyer Memduh Paşa Yalısı'ndaki film gibi soygunda yeni gelişme!

2024-06-11 17:02 - GÜNDEM

Diyarbakır'daki aşiret kavgası barışla sonuçlandı

2024-06-14 11:22 - DİYARBAKIR

Ferik Polatbekov'un şiirleri kitaplaştırıldı

2024-06-10 08:38 - KÜLTÜR SANAT

‘Sezai Karakoç’tan Hatıralar’ etkinliği

2024-06-11 15:44 - KÜLTÜR SANAT

Diyarbakır'da su kesintisi krizi

2024-06-13 17:38 - DİYARBAKIR

Özgür Özel: 500 bin çiftçiyi kaybettik

2024-06-09 16:27 - POLİTİKA

İlgili Haberler

Elektrik faturalarında yeni dönem

13:06 - EKONOMİ

Tavuk eti üretiminde büyük artış

12:06 - EKONOMİ

Aralık ayında süt üretimi rekor seviyeye ulaştı

11:49 - EKONOMİ

Altın fiyatları tarihi rekorlara koşuyor

09:42 - EKONOMİ

Market alışverişinde gezmeye paydos; 50 bin ürünün fiyatları tek sitede

12:35 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da anne ölümlerini azaltmaya yönelik kritik eğitim

14:59 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’ da dolandırıcılık operasyonu: Silah ve mühimmat ele geçirildi

14:30 - DİYARBAKIR

Diyarbakır'da bekçiler ile şüpheliler arasında kanlı çatışma: 1 ölü, 2 yaralı

13:41 - DİYARBAKIR

Diyarbakır ve bölge turizmine yeni soluk: METOSAD

12:08 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da kadın kılığına giren hırsız yakalandı

11:53 - DİYARBAKIR