?>

Epilepsi nöbetlerinde yanlış müdahale hayati tehlike yaratabilir

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Ömer Kaçmaz, epilepsi hastalarına yapılan yanlış müdahalelere karşı vatandaşları uyarıyor. Kaçmaz, halk arasında yaygın olarak bilinen yanlış müdahalelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

DİYARBAKIR - 23 saat önce

Diyarbakır'da Gazi Yaşargil Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Ömer Kaçmaz, "Epilepsi hastasına kesinlikle çene açıcı ya da nöbeti durduracak herhangi bir müdahale bulunulmamalarıdır" dedi.

Uzmanlar epilepsi hastalarına yanlış müdahale yapılmaması konusunda vatandaşları uyardı. Birçok müdahalenin vatandaşlar tarafından yanlış bilindiğini açıkladı. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Ömer Kaçmaz, epilepsi, beynin elektriksel aktivitesinin olumsuz bir sonucu olarak ortaya çıkan bir hastalık olduğunu, genellikle beynin belirli bölgelerinde oluşan, daha önce beyne ait olmayan elektriksel aktivitelerin ortaya çıkardığı bir semptomlar grubu olup birçok türünün olduğunu söyledi.
En sık karşılaştıkları temporal epilepsiler olduğunu, halk dilinde daha çok "sara" olarak bilindiğini belirten Kaçmaz, "Epilepsiye müdahale bilimsel olarak kesinlikle hastaya müdahale edilecek ortamı güvenlik koridoruna alınmalı. Üzerine düşebilecek bir cisim varsa oradan uzaklaştırılmalı, etrafında sivri cisimler varsa o cisimleri uzaklaştırılmalı, üzerinde sıkı giysi varsa kravat ve benzeri onları açmak lazım. Epilepsi hastasına kesinlikle çene açıcı ya da nöbeti durduracak herhangi bir müdahale bulunulmamalarıdır" dedi.
Özellikle elleriyle çenesine açmaya çalışan vatandaşların olduğunu ve bu müdahale ile çenenin zarar görebileceği veya kırılabileceğini dikkat çeken Kaçmaz, "Parmağımızı da kaptırabiliriz. Kesinlikle çene açma hareketinin nöbeti durdurduğuna yönelik bir etkisi yoktur.  Birde hastaya soğan, kolonya benzeri şeyleri koklatmanın hastanın nöbetini durdurduğuna dair bir bilimsel veri yok bunu kesinlikle yapmamak lazım. Hasta kendi kendisinin nöbetini durmasını beklemek lazım yapılması gerek en uygun şey 112'yi aramaktır. Epilepsi, birçok hastalık ile karıştırılıyor. Şekerin düşmesi, kalp hızının düşmesi de ani baygınlıkların oluşturduğunu ve her nöbeti epilepsi olmadığı bilinmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

 

Haftanın Öne Çıkanları

SİGORTACILIK HİZMETİ ALIMI İHALESİ

2025-02-07 00:08 - RESMİ İLANLAR

Pencereden girdiği evde husumetlisini vurdu

2025-02-07 02:29 - ASAYİŞ

Birçok ilde kar nedeniyle eğitime ara

2025-02-07 06:36 - GÜNDEM

İşçi servisi kaza yaptı: Yaralılar var

2025-02-07 06:57 - ASAYİŞ

PFDK’dan Amedspor’a çifte ceza

2025-02-07 07:17 - SPOR

AFAD duyurdu: Ege'de korkutan deprem

2025-02-05 00:31 - GÜNDEM

Diyarbakır'da ev yangını: 18 kişi binada mahsur kaldı

2025-02-09 00:17 - DİYARBAKIR

Diyarbakır | Depremde büyük hasar alan Bağlar kaderine terk edildi

2025-02-06 00:02 - DİYARBAKIR

Cinayetin ardından kan donduran paylaşım

2025-02-09 00:56 - ASAYİŞ

Bolu’daki yangın soruşturmasında yeni gelişme

2025-02-05 03:38 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Diyarbakır’da alevler arasında mahsur kalan aile son anda kurtarıldı

10:55 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde eğitime kar engeli

10:49 - DİYARBAKIR

Siverek-Diyarbakır yolunda karla mücadele çalışmaları sürüyor

10:17 - DİYARBAKIR

Eksi 10 derecede sabaha kadar nöbet

09:35 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da beklenen kar yağışı etkili oldu

09:18 - DİYARBAKIR

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da alevler arasında mahsur kalan aile son anda kurtarıldı

10:55 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde eğitime kar engeli

10:49 - DİYARBAKIR

Siverek-Diyarbakır yolunda karla mücadele çalışmaları sürüyor

10:17 - DİYARBAKIR

Eksi 10 derecede sabaha kadar nöbet

09:35 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da beklenen kar yağışı etkili oldu

09:18 - DİYARBAKIR