DÜNYADA 126 BİN 754 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan korona virüs yayılmaya devam ederken dünyada bilanço da artıyor

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan korona virüs yayılmaya devam ederken dünyada bilanço da artıyor. Bazı ülkeler sokağa çıkma yasağı ve karantina kararı almasına rağmen vaka sayıları ve can kayıpları artıyor. Dünya genelinde ölü sayısı 126 bin 754 oldu.

Korona virüs ile mücadelede ülkeler tedbirlerini arttırırken dünya genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı 126 bin 754 oldu.
ABD, 23 bin 644 can kaybı, 587 bin 173 vaka sayısı ile salgından en fazla etkilenen ülke oldu. Ölü sayısı bakımından ABD'den sonra ise Avrupa ülkeleri geliyor. 20 bin 465 ölü sayısıyla ikinci sırada yer alan İtalya’da vaka sayısı 159 bin 516 oldu. İspanya’da ise toplam can kaybı sayısı 18 bin 056’ya, vaka sayısı 172 bin 541’e yükseldi. Fransa’da korona virüsten ölenlerin sayı 14 bin 967, vaka sayısı ise 136 bin 779 oldu. Birleşik Krallık’ta ise 11 bin 329 kişi hayatını kaybetti. Ülkede, 88 bin 249 vaka tespit edildi. Almanya’da 3 bin 194 kişi korona nedeniyle hayatını kaybederken, vaka sayısı 130 bin 72 olarak açıklandı.
İran'da ölü sayısı 4 bin 585 olurken vaka sayısı 73 bin 303’e yükseldi. Virüsün ortaya çıktığı Çin’de ise korona virüsünden hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 341. Ülkede 89 yeni korona vakasının tespit edilmesiyle ülke genelindeki korona virüs vaka sayısı 82 bin 249 oldu. Vaka sayısının 61 bin 49 olduğu Türkiye’de ise ölü sayısı bin 403 kişi oldu.
DÜNYANIN EN BÜYÜK TİYATRO FESTİVALİNE KORONA İPTALİ
Korona virüsü ile mücadele veren Fransa, virüsün yayılmasını önlemek için dünyanın en büyük tiyatro festivali Avignon Tiyatro Festivali’ni iptal etti.
Fransa’da toplam vaka sayısı 136 bin 779’a yükselirken ölü sayısı 14 bin 967 oldu. Fransız yetkililer, korona ile mücadele kapsamında kültürel faaliyetlere yönelik karar aldı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yaz etkinlikleri ve festivallerin Temmuz ayına kadar askıya alınacağını açıklamasının ardından Fransa'nın Avignon kentinde her yıl düzenlenen tiyatro festivali de iptal edildi.
Festivalin organizatörleri tarafından yapılan açıklamada, “Gerekli koşullar sağlanamadığı için dünyanın büyük tiyatro festivali olan Avignon Tiyatro Festivali iptal edildi. Festivalin 3-23 Temmuz tarihleri arasında düzenlenmesi planlanmıştı” denildi.
MAAŞLARINI ALAMAYAN TÜRK İŞÇİLER KUVEYT’TE MAHSUR KALDI
Havalimanının yeni terminal binasında çalışan Türk işçiler, maaşlarını alamadıklarını iddia etti. İşçiler, koronavirüs saldıgını nedeniyle Kuveyt’te mahsur kaldıklarını belirtti.
Kuveyt’te de görülen koronavirüs salgını sebebiyle ülkede tüm uçuşlar durduruldu ve kısmi sokağa çıkma yasağı getirildi. Alınan bu kararla birlikte, Limak İnşaat’ın Kuveyt Havalimanı yeni terminal binasının inşaatında çalışan Türk işçiler, ülkede mahsur kaldı. Maaşlarını alamadıklarını söyleyen işçiler, bazı arkadaşlarına da kısmen ödeme yapıldığını kaydederek, “Maaşlarımızı alamıyoruz. Yıllık izin kullandırdılar. İzin dönüşü imza attırdılar. Meğerse, paramızı aldığımıza dair imzaymış. Ancak almadığımız çok açık” dedi.
Limak İnşaat yetkililerinin günlerce kendileri oyaladıklarını öne süren işçiler, verilen sözlerin tutulmadığını savunarak, “Dönmeyi de düşünmüyoruz, onlar da hakkımızı vermeyi düşünmüyorlar” ifadelerini kullandı. Sözleşmelerinde bulundukları bölgede salgın hastalığın görülmesi durumunda iş akdinin fesih edilmesine ilişkin madde olduğunu söyleyen işçiler, “Üstelik bizi borçlu çıkardılar” dedi.
İRAN'DA ÖLENLERİN SAYISI İLK DEFA ÇİFT HANELİ SAYILARA DÜŞTÜ
İran’da korona virüsünden ölenlerin sayısı 4 bin 683’e yükselirken, vaka sayısı 74 bin 877 olarak açıklandı. Son 24 saat içerisinde 98 kişinin hayatını kaybetmesiyle, İran'da can kaybı sayısı uzun bir süre sonra ilk kez çift haneli sayılara düştü.
İran Sağlık Bakanlığı İletişim ve Halkla İlişkiler Birimi Başkanı Kiyanuş Cihanpur, ülkedeki korona virüs vakalarına ilişkin son istatistikleri paylaştı. Cihanpur, ülkedeki toplam onaylanmış vaka sayısının 74 bin 877’ye, ölenlerin sayısının ise 4 bin 683’e yükseldiğini açıkladı. Son 24 saat içerisinde bin 574 kişinin korona virüs testlerinin pozitif çıktığını söyleyen Cihanpur, 98 kişinin de hayatını kaybettiğini ifade etti.
Cihanpur, ülkede korona virüsünden iyileşip taburcu olanların sayısının ise 48 bin 129 kişiye ulaştığını ifade etti. Cihanpur, şu ana kadar 287 bin 359 korona virüs testi yapıldığını söyleyerek, ”Şu anda hastanelerde 3 bin 691 kişi yoğun bakımda ve maalesef durumları ağır” dedi.
İSPANYA’DA NORMALE DÖNMEYE ÇALIŞIYOR
Korona virüs salgını nedeniyle karantina ilan edilen İspanya’da normal hayata dönmeye çalışıyor. 170 bin 756 korona virüs vakasının görüldüğü İspanya’da zorunlu olmayan çalışma yasağı kaldırılmasıyla milyonlarca çalışan işe döndü.
İspanya’da korona virüs salgınında bilanço artmaya devam ederken bazı Avrupa ülkeleri hayatın normale dönmesi için sınırlandırmaları aşamalı olarak kaldırıyor. Ülke genelinde karantina ilan edilen İspanya’da milyonlarca çalışan bugün işe döndü. Bazı mağazalar ise dün açıldı. 172 bin 541 korona virüs vakasının görüldüğü ve 18 bin 56 kişinin hayatını kaybettiği İspanya’da zorunlu olmayan çalışma yasağı kaldırıldı. Fabrika ve inşaat işçileri, güvenlik, telekomünikasyon ve gümrük gibi sektörlerde çalışan işçiler çalışmaya başladı. Sağlık görevlileri, sabahın erken saatlerinde metro ve tren istasyonlarında maske dağıtıyor.
İş yerlerinde korona ile mücadele kapsamında katı kurallar uygulanacak. Çalışanlar, sosyal mesafeyi korumak, eldiven ve maske takmak zorunda kalacak.
İspanya’da bugüne dek görülen korona virüs vaka sayısı 172 bin 541’e yükselirken, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 18 bin 56 olarak açıklandı.
“VEREM AŞISI BCG, KORONA HASTALARINI YÜZDE YÜZ KORUYOR DENEMEZ”
CH aşısının üst solunum yolu viral hastalıklara karşı genel bir bağışıklık verdiğinin uzun zamandır bilindiğinin altını çizen Arditi dünyada da birçok bilim adamı tarafından BCG’nin COVID-19 üzerindeki olası etkisinin gözlemlendiğini ancak, “Verem aşısı BCG’nin korona hastalarını yüzde yüz koruyor denemeyeceğini” söyledi.
Dünya genelinde etkili olan korona virüs salgınına karşı aşı çalışmaları hız kazanırken, New York Teknoloji Enstitüsü Araştırmacılarından Gonzalo Otazu’nun BCG (verem) aşısının zorunlu olduğu ülkelerde korona virüs vak'a sayıları arasında bir bağlantı olabileceğini öne sürmesi tartışmaları başlatmıştı. Korona virüs aşı ve tedavilerine ilişkin çalışmalar devam ederken klinik deneylerin yürütüldüğü Los Angeles te Cedars-Sinai Medical Center Hastanesi’nde Çocuk Hastalıkları Kürsü Başkanı ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve İmmünoloji Başkanı Profesör Dr. Moshe Arditi İHA’ya konuştu. Arditi “Korona virüse karşı özel yapılan ilaç ABD’de insanlar üzerinde denenmeye başlandı. Ancak bunun etkili olup, zararsız olduğunu anlamamız bir, bir buçuk yıl sene sürecek” dedi.
Ancak bu süre içerisinde virüsü anlamaya ve önlemeye karşı çalışmaların devam ettiğini belirten Arditi, verem aşısı olan BCG’nin genel olarak virüs hastalıklarına karşı bağışıklılığı güçlendirdiğini ve bu sebeplerde COVID-19’a karşı koruyuculuğu arttırıcı bir etken olabileceğini belirtti.
VİRÜS ÜZERİNDE ETKİSİ GÖZLEMLENDİ
1921 yılında bu yana kullanılan BCH aşısının üst solunum yolu viral hastalıklara karşı genel bir bağışıklık verdiğinin uzun zamandır bilindiğinin altını çizen Arditi dünyada da birçok bilim adamı tarafından BCG’nin COVID-19 üzerindeki olası etkisinin gözlemlendiğini belirtti.
İSPANYA - PORTEKİZ FARKI
Arditi “Dünya genelindeki korona virüsü vak'alarına bakıldığı zaman, uzun yıllar ve zorunlu olarak verem aşısı yapılan ülkelerde, verem aşısı olmayan veya daha nadir kullanılmış olan ülkelere nazaran vak'a sayısı ve ölüm sayısının 5, 6 kat hatta 10 kat daha az olduğu gözlemlendi” diyerek en çarpıcı farklardan birinin İspanya ve Portekiz arasında görüldüğünü söyledi. Portekiz’de halen BCG aşısı kullanılırken İspanya’da aşının kullanılmasının 1981 yılında sonlandığına dikkat çeken Arditi “10 Nisan 2020 gününe kadar ki istatistiklere bakarsak Portekiz’de nüfusun her 1 milyon kişide 232 korona virüs vak'ası varken İspanya’da vak'a sayısının 4 kati ve ölüm oranının ise Portekiz’de her 1 milyon kişi başına 3 iken buna karşı İspanya’da 57 olduğu görülmüş, nerdeyse 20 kat daha yüksek” dedi.
“TÜRKİYE’DE HEP KULLANILDI”
“Türkiye’de BCG/verem aşısı hep kullanıldı. İlk doz doğumdan sonraki ikinci ayın sonunda verilir ve 1951 yılından itibaren zorunlu olarak ve düzenle bir şekilde kullanıldı. Hatta ilk zamanlarda verem aşısı 4 kere uygulandı. 1997 yılında 2 doza düşürüldü ve 2006 da tek doza düşürüldü ama zorunlu olarak devam edildi” diyen Arditi “10 Nisan 2020 günü verilerine bakarak; İtalya’da vak'a sayısı her 1 milyon kişide bin 144 vak'a ve ölüm sayısı 112 (yüzde 10 ölüm oranı); Türkiye’de ise ayni güne kadar vak'a sayısı 1 milyon kişide 501 ve ölüm sayısı 1 milyon kişide 10.7 nerdeyse 20 kat daha düşük” dedi.
“BCG KESİN ÇÖZÜM DEĞİL”
Arditi bugüne kadar kaydedilen verilere bakarken çok dikkatli olmak gerektiğinin tekrar tekrar altını çizerek, sonuçları etkileyen BCG’den başka noktalarda olabileceğini ve “BCG’nin COVID-19 hastalarını yüzde yüz koruyor denemeyeceğini” ifade etti. “Kontrollü klinik deneylerine bakılması gerekir” diyen Arditi, ABD’de kendisinin Los Angeles Cedar Sinai hastanesinde sağlık personeli üzerinde yürüttüğü klinik deneylerin yanı sıra, Harvard ve MD Anferson and Baylor Collage’de de toplam bin 500 kişi üzerinde çalışma yapıldığını söyledi.
DÜNYA’DA TESTLER SÜRÜYOR
ABD de yürütülen klinik çalışmaların haricinde Hollanda’da bin sağlık görevlisi, Avustralya’da 4 bin sağlık görevlisi üzerinde testlere başlandığını belirten Arditi ve Türkiye’de Bilkent Üniversitesi ile Almanya ile Hindistan’da denemelerin yakında başlayacağını söyledi.
SAĞLIK PERSONELİNİ KORUMAK ÇOK ÖNEMLİ
“Verem aşısının bu salgından korunmada genel çare olmaktan ziyade, korunmaya en muhtaç gruplarda (sağlık çalışanları ve 65 yaşı üzerinde olanlarda) virüsten korunmaya kritik katkı sağlayabileceği düşünülüyor ve bunu bilimsel olarak ispatlamak için birçok ülkede kontrollü verem aşısı denemeleri başlamış durumda” diyen Arditi, özellikle salgın ile savaşta en ön sırada olan sağlık personelinin herkesten fazla virüse yakalanma riski olduğunu belirtti.
“COVID-19 hastalığı ile mücadelemizde ön cephede bizleri korumak için savaşan ve her türlü hayati riski alan sağlık çalışanlarını korumamız çok önemlidir” diyen Arditi, “Klinik deneyler o yüzden ilk olarak sağlık çalışanları üzerinde yapılıyor” dedi.
COVID-19 aşısı geliştirilene kadar geçecek süreçte BCG aşısının zaman kazandırabileceğini ifade eden Arditi, BCG aşısı yapılmış veya yapılmamış olsun en kesin çözümün yetkililerin tavsiyesine uymak olduğunun altını çizdi. “Buradan bütün herkese çağrıda bulunmak istiyorum. Bu virüsten korunmak için yetkililerin bütün tavsiyelerine harfiyen uyulması gerekmektedir. Mecbur kalmadıkça evlerinizden çıkmayın. Sosyal mesafeyi koruyun, üç adım yani 2 metre. Ellerinizi devamlı sabunlu su ile yıkayın” dedi.
“BELİRTİ OLMASA DA ÖNLEM ALIN”
Arditi ayrıca “Hatırlatmak isterim ki bu virüsün bu şekilde pandemik olarak yayılmasının sebeplerinden biri, kişiler kendilerini hasta hissetmeden de solunum sistemlerinde virüsü (asemptomatik olarak) taşıyabiliyor olmaları ve bilmeyerek etrafındakilere virüsü bulaştırabilmeleri. Kesin rakamları daha tam bilmesek bile, son araştırmalar bu virüsle enfekte olanların en az yüzde 25 inin semptom göstermediği yani hiçbir hastalık emaresi göstermediği ama gene de virüsü başaklarına bulaştırdıklarını gösteriyor. Bu yüzden evden dışarı çıkınca mutlaka, maske takılmasının önemi ortaya çekiyor hem virüsü başkalarına vermemek için hem de başkalarından almamak için” dedi. İHA