Diyarbakırlı yazarlar öğrencilerle söyleşi yaptı – (VİDEO HABER)

Diyarbakır'ın yetiştirdiği önemli yazarlardan M. Kadri Göral ile İbrahim Evirgen Barış Sağlık Meslek Lisesi'nde öğrencilerle bir araya gelerek söyleşi yaptı.

Diyarbakır’ın son yıllarda yetiştirdiği önemli şair ve yazarlardan biri olan M. Kadri Göral ile Eğitimci-Yazar İbrahim Evirgen Barış Sağlık Meslek Lisesi’nde öğrencilerle bir araya gelerek söyleşi yaptı.

Kültür ve Sanat etkinlikleri kapsamında düzenlenen söyleşiye Özel Barış Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ömer Büyükhan, Anadolu Lisesi Müdürü M. Ali Şimşek, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Önceki gün öğrenci ve öğretmenlerle bir araya gelen Göral, “uzun zamandan beri kadim şehrime gelememiştim. Dolayısı ile şehrimi ve hemşehrilerimi çok özlemiştim. Burada kaldığım süre içinde çeşitli okullarda söyleşi yaparak, şiirlerimi öğrencilerle paylaştım. Gösterilen ilgi ve teveccüh beni ziyadesiyle memnun etti.” dedi.

 

Diyarbakır sonsuz ışıktır

Diyarbakır ağzı ile okuduğu şiirler ile izleyicilerden yoğun ilgi gören Göral, Yaptığı söyleşide özetle şöyle konuştu: 

“Diyarbakır güneştir. Işık saçarak her şeyi açığa çıkarandır. İyi ile kötüyü, güzel ile çirkini, doğru ile yanlışı gözler önüne serendir. Diyarbakırlı karanlık işler peşinde koşmadığından gizlisi kapaklısı olmadığından ışıktan korkmayandır, aydın insandır, alnı açık yüzü aktır, söyledi mi doğru söyler. Yalan söylemeyi gerektirecek sahtekârlıklar ve utanç duyulacak şeyler yapmadığından kimseden korkusu yoktur, yalanla işi olmaz. 

Biz büyüklerimizden bunu öğrendik ve öyle davrandık. Diyarbakır’ı ziyaret eden bir yazar “Diyarbakırlılar fıtraten akıllı olur. Halkının yüksek zekâ ve kabiliyetiyle tanınan bu şehre hariçten gelen herhangi bir adam Diyarbekir’de tatlı bir irfan havasının esmekte olduğunu hisseder” derken Diyarbakır’ın eski Halkevi salonunda verdiği bir konferansta Tarihçi-Prof. Mükrimin Halil Yinanç, “Dünya üzerinde kilometre kareye büyük insanların en yüksek oranda gömülü olduğu yer Diyarbakır’dır. Binlerce yıldan beri dünya medeniyetine ışık tutan, geçmiş yılların kültür kaynağı Diyarbakır’ı gezip görenler, daha ilk anlardan itibaren kendilerini eski medeniyetlerin kaynaştığı, tarihin seslendiği bir yerde bulmaktadırlar.” demiştir.

Özel Barış Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ile bir araya gelerek şiirlerimden bir demet sunarak, söyleşi yaptım. Gösterilen ilgi beni ziyadesiyle memnun etti. Söyleşiyi düzenleyen Özel Barış Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kurucusu Reşit Barış’a, Ömer Büyükhan’a, M. Ali Şimşek’e, öğrencilere,  öğretmenlere ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

 

“Kültürel etkinlikler insanların bir araya gelmesini sağlar”

Diyarbakır’ın 12.500 yıllık tarihiyle yüzlerce şair ve yazar yetiştirdiğini belirten Eğitimci-Yazar İbrahim Evirgen ise, ‘Kültürel etkinlikler, bir toplumun sosyal ve sanatsal yapısını güçlendirir, insanların bir araya gelmesini sağlar. Yaratıcılığı teşvik eder, eğitim ve bilinçlenmeyi destekler, ekonomiye katkı sağlar ve toplumsal ilerlemeyi teşvik eder. Bu nedenle Diyarbakır’ın son yıllarda yetiştirdiği değerli şair ve yazar M. Kadri Göral ile birlikte öğrencilerle bir araya geldik. Onlarla sohbet ederek, şiirler okuduk. Bu tip kültür etkinliklerin öğrenciler üzerinde çok olumlu etkiler yaptığı muhakkaktır. Okul öğrencileri ve öğretmenlerinin bize karşı gösterdikleri teveccüh için teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

İlk kez M. Kadri Göral’ı yakından canlı olarak izlediklerini belirten öğrenciler, memnuniyetlerini dile getirerek, söyleşi sonunda topluca hatıra fotoğrafı çektirdiler. Ve bu tür etkinliklerin daha çok yapılmasını istediler.

Söyleşi sonunda Okul Müdürü Ömer Büyükhan Şair ve yazar M. Kadri Göral ile Eğitimci-Yazar İbrahim Evirgen’e teşekkür ederek, günün anısına bir plaket takdim etti.

söyleşi öğrenciler şair