Diyarbakırlı şair Kadri Göral öğrencilerle buluştu

Diyarbakır'ın önemli şairlerinden M. Kadri Göral, Dicle Üniversitesi'nde öğrencilerle bir araya gelerek söyleşi yaptı. Göral, çeşitli okullarda şiirlerini paylaşarak gösterilen ilginin kendisini memnun ettiğini belirterek, "Uzun zamandır kadim şehrime gelememiştim, hemşehrilerimi özlemiştim." dedi.

HATİCE KAMER - Diyarbakır’ın son yıllarda yetiştirdiği önemli şair ve yazarlardan biri olan M. Kadri Göral Dicle Üniversitesinde dün öğrencilerle bir araya gelerek söyleşi yaptı.

Kültür ve Sanat etkinlikleri kapsamında düzenlenen söyleşiye Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kâmuran Eronat, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Aytaç Coşkun, Prof. Dr. Velat Şen, Prof. Dr. M. Siraç Özerdem, Genel Sekreter Doç. Dr. Mustafa Uğurlu Arslan, İİBF Dekanı Prof. Dr. Seyfettin Aslan, Doç. Dr. Özkan Ciğa, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İsmail Kınay ile Sezai Karakoç Edebiyat Fakültesi ve Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi öğrencileri katıldı.

Dicle Üniversitesi’nde öğrenci ve akademisyenlerle bir araya gelen Göral, “Uzun zamandan beri kadim şehrime gelememiştim. Dolayısı ile şehrimi ve hemşehrilerimi çok özlemiştim. Burada kaldığım süre içinde çeşitli okullarda söyleşi yaparak, şiirlerimi öğrencilerle paylaştım. Gösterilen ilgi ve teveccüh beni ziyadesiyle memnun etti.” dedi.

Diyarbakır ağzı ile okuduğu şiirler ile izleyicilerden yoğun ilgi gören Göral, Yaptığı söyleşide özetle şöyle konuştu: 

 

Diyarbakır sonsuz ışıktır

Diyarbakır güneştir. Işık saçarak her şeyi açığa çıkarandır. İyi ile kötüyü, güzel ile çirkini, doğru ile yanlışı gözler önüne serendir. Diyarbakırlı karanlık işler peşinde koşmadığından gizlisi kapaklısı olmadığından ışıktan korkmayandır, aydın insandır, alnı açık yüzü aktır, söyledi mi doğru söyler. Yalan söylemeyi gerektirecek sahtekârlıklar ve utanç duyulacak şeyler yapmadığından kimseden korkusu yoktur, yalanla işi olmaz. 

Biz büyüklerimizden bunu öğrendik ve öyle davrandık. Diyarbakırlılar zekidir, çalışkandır. Diyarbakır’ı ziyaret eden bir yazar “Diyarbakırlılar fıtraten akıllı olur. Halkının yüksek zekâ ve kabiliyetiyle tanınan bu şehire hariçten gelen herhangi bir adam Diyarbekir’de tatlı bir irfan havasının esmekte olduğunu hisseder” derken Diyarbakır’ın eski Halkevi salonunda verdiği bir konferansta Tarihçi- Prof. Mükrimin Halil Yinanç “Dünya üzerinde kilometre kareye büyük insanların en yüksek oranda gömülü olduğu yer Diyarbakır’dır. Binlerce yıldan beri dünya medeniyetine ışık tutan, geçmiş yılların kültür kaynağı Diyarbakır’ı gezip görenler, daha ilk anlardan itibaren kendilerini eski medeniyetlerin kaynaştığı, tarihin seslendiği bir yerde bulmaktadırlar.” demiştir.

 

Zeki insan

Zeki insan düşünerek akıl yürüten, anlama, kavrama, yargılama ve sonuç çıkarma yeteneğine sahip olan, her bir ayrıntıyı tek tek inceleyen ve hesap eden, sürekli merak eden, şüphe duyan, soru soran ve sorgulayan insandır. Zeki insan iyi gözlemcidir, ariftir. 

Zeki olunmaz, zekilik doğuştandır. Zekânın kaynağı genetiktir. Benim zeki olduğuma hükmeden ilkokul birinci sınıf öğretmenim merhum Ergün AYKAL’ dır. (Ergün AYKAL müzik öğretmeni Tevfik AYKAL’ ın oğlu Ziya Gökalp İlkokulu başöğretmeni Erdoğan AYKAL’ ın ve Cumhur Başkanlığı Senfoni Orkestrası Şeflerinden Gürer AYKAL’ ın abisidir.) Akordiyon çalarken çekilmiş fotoğrafının arkasına “Çalışkan ve zeki talebem Kadri GÖRAL’ a ufak bir hatıra” diye yazmıştı. 7 yaşındaki Kadri için bu değerlendirmede bulunan öğretmenimi 77 yaşına gelmiş Mehmet Kadri GÖRAL olarak inşallah yanıltmamışım.

 

Zeki olmak bana ne sağladı?

Bence insanlığın asıl sorunu yanlış bilgidir. Yanlış bilgi cehaletten daha tehlikelidir. Yanlışın en tehlikelisi de doğruya en yakın olan yanlıştır; çünkü doğru ile karıştırılması ve insanların daha kolay aldatılması ihtimalini taşımaktadır.” Zeki insan farklı şeyler arasındaki benzerlikleri; benzer şeyler arasındaki farkları gören insandır. Zeki olmak bana tarihi bilgi diye anlatılanların içerisinden doğruya en yakın olan yanlışları bulup ayıklayarak Diyarbakır’ın paha biçilmez değerlerine ulaşmayı sağladı.

Dicle Üniversitesi öğrencileri ile bir araya gelerek şiirlerimden bir demet sunarak, söyleşi yaptım. Gösterilen ilgi beni ziyadesiyle memnun etti. Söyleşiyi düzenleyen Dicle Üniversitesi öğrenci,  öğretim görevlilerine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

İlk kez M. Kadri Göral’ı yakından canlı olarak izlediklerini belirten öğrenciler, memnuniyetlerini dile getirerek, bu tür etkinliklerin daha çok yapılmasını istediler.

Söyleşi sonunda Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kâmuran Eronat Şair ve yazar M. Kadri Göral’a teşekkür ederek, günün anısına bir plaket takdim etti.

Kadri Göral söyleşi