?>

Diyarbakırlı öğrenciler Tunus'ta yarışacak

Bağlar BİLSEM'de eğitim alan öğrenciler, İzmir IISEEF Uluslararası Bilim Yarışması'nda elde ettikleri dereceyle Tunus'ta düzenlenecek ATAST I-FEST'e katılmaya hak kazandı. Biyoloji öğretmeni Davut Çelik, "Proje ile afet dönemlerinde ilacın rahat temin edilebilmesini amaçladık" dedi.

TEKNOLOJİ - 2 ay önce

Diyarbakırlı öğrenciler, "Afet Destek Otomatı Projesi" ile Tunus'ta düzenlenecek Uluslararası Mühendislik Bilim ve Teknoloji Festivali'nde (ATAST I-FEST) yarışacak.
Bağlar Bilim ve Sanat Merkezi'nde (BİLSEM) eğitim alan ve geçen yıl meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen öğrenciler, afet dönemlerinde ilaçlara erişimi kolaylaştırmayı hedefledikleri "Afet Destek Otomatı Projesi"ni hazırladı.
Proje kapsamında afet dönemlerinde ilaçların kolayca temin edilebilmesi için geliştirilen otomat, hastane ve alışveriş merkezlerindeki içecek otomatlarına benzer sistemle çalışıyor.
Otomatla afet mağdurlarının acil ilaç ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor.
Merkezde biyoloji öğretmeni Davut Çelik öncülüğünde öğrenciler Rojin Hazal Kaya, Elenda Işık ve Kerem Semi Gürkan, proje kapsamında prototipini hazırladıkları otomatla, 28 Kasım-3 Aralık tarihlerinde İzmir'de düzenlenen İzmir Uluslararası İnovasyon Bilim Enerji Mühendislik Bilimsel Proje Fuarı'na (İzmir IISEEF ) katıldı.
Fuarda projeleriyle 10 ülke arasında ikinci olmayı başaran öğrenciler, gelecek yıl 22-28 Mart tarihlerinde Tunus Bilim ve Teknolojinin Geleceği Derneği (ATAST) tarafından Tunus'ta düzenlenecek Uluslararası Mühendislik Bilim ve Teknoloji Festivali'ne (ATAST I-FEST) katılacak.
 
Kahramanmaraş merkezli depremlerden dolayı proje fikri oluştu
Öğretmen Davut Çelik, AA muhabirine, İzmir'deki fuarda dereceye girmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Tunus'a gitmeden önce projeyi daha da geliştireceklerini kaydeden Çelik, otomatı daha donanımlı hale getirmek istediklerini belirtti.
Çelik, şöyle konuştu:
"Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilendik. Kızımın kronik rahatsızlığı var. 6 Şubat'taki depremlerde zorluk yaşadık. O dönemde ilaca erişim zorlaştı. 'Biz ne yapabiliriz?' diye düşündük. İnsanların daha rahat ilaca ulaşabilmesi için böyle bir fikir geliştirdik. Diyabet, astım hastaları o dönemde ilaçlarını evde bırakarak dışarı çıktı. Bu insanlar, ilaçlarına erişim sağlayamadılar. Bu proje ile afet dönemlerinde ilacın rahat temin edilebilmesini amaçladık."
 
"Ülkemizi ve Diyarbakır'ı bu projeyle temsil etmek, bizim için gurur kaynağı"
Öğrencilerden Kerem Semi Gürkan da afet dönemlerinde hastalara yardımcı olmak için böyle bir proje hazırladıklarını söyledi.
Rojin Hazal Kaya da İzmir'deki fuara 10 ülkeden öğrencilerin katıldığını, derece elde etmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.
Kaya, "Ülkemizi ve Diyarbakır'ı bu projeyle temsil etmek, bizim için gurur kaynağı. Projemizi diğer ülkelere tanıttık." dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakırlı öğrenciler Tunus'ta yarışacak

2024-12-15 14:55 - TEKNOLOJİ

Esad düştü, Şam'a göç başladı

2024-12-08 15:47 - DÜNYA

Survivor'ın eski yarışmacısı Okay Köksal'ın kızı 8. kattan düştü

2024-12-10 18:08 - GÜNDEM

WhatsApp ve Instagram'da kesinti sona erdi

2024-12-12 07:21 - TEKNOLOJİ

50.⁠ ⁠Pantene Altın Kelebek Ödülleri sahiplerini buldu

2024-12-09 05:35 - KÜLTÜR SANAT

Kanal frekansları değişiyor

2024-12-15 11:09 - TEKNOLOJİ

Dubai çikolatasından ilham alan Dubai pastası Diyarbakır’da!

2024-12-10 15:35 - DİYARBAKIR

WhatsApp’tan sesli mesajlar için büyük yenilik

2024-12-12 10:41 - TEKNOLOJİ

DEM Parti liderleri tutuklularla bir araya geldi

2024-12-11 16:56 - POLİTİKA

Helikopter kazası şehitleri törenle memleketlerine uğurlanacak  

2024-12-10 04:08 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Aileden uzak kalan çocuklar dijitale yöneliyor

13:03 - TEKNOLOJİ

Instagram’dan yeni video düzenleme uygulaması

11:13 - TEKNOLOJİ

Nokia’nın akıllı telefon serüveni sona erdi

12:15 - TEKNOLOJİ

Artık bu telefonlarda WhatsApp çalışmayacak!

16:34 - TEKNOLOJİ

Türkiye’de en çok kullanılan mobil uygulamalar açıklandı

09:55 - TEKNOLOJİ

Günün Manşetleri

Siverek-Diyarbakır yolunda karla mücadele çalışmaları sürüyor

10:17 - DİYARBAKIR

Eksi 10 derecede sabaha kadar nöbet

09:35 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da beklenen kar yağışı etkili oldu

09:18 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da trafik sorunu giderek büyüyor

09:13 - DİYARBAKIR

SON DAKİKA: Ege açıklarında 5,1 büyüklüğünde deprem

05:29 - GÜNDEM