Diyarbakır'dan KGF Limitleri Bölgede Artırılsın Talebi

Ümit ÖZDAL - İşletmelerin büyük umutlarla beklediği KGF paketi, 11 Ocak 2023 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin; hazine destekli kefalet karşılığı 250 milyar TL kredi paketini payla

Ümit ÖZDAL - İşletmelerin büyük umutlarla beklediği KGF paketi, 11 Ocak 2023 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin; hazine destekli kefalet karşılığı 250 milyar TL kredi paketini paylaşmasıyla yerini sevinç ve heyecana bırakmıştı.

Heyecanla limitlerin açılmasını bekleyen işletmeler, banka şubelerinden aldıkları yanıtlar karşısında büyük hayal kırıklığı yaşadılar. Ülkenin batısındaki banka şubelerine tanımlanan yüksek meblağlar, ülkenin Doğu ve Güneydoğu’sun da yerini komik rakamlara bıraktı.

“Limitler adil bir şekilde dağıtılmalı”

Bünyesinde bölgedeki en aktif iş dünyası temsilcilerinin faaliyet yürüttüğü sivil toplum kuruluşlarını barındıran Doğu Güneydoğu Sanayici İş İnsanları Federasyonu’nun (DOGÜNSİFED) Başkanlığını yapan A.Aziz Özkılıç, limitlerin adil bir şekilde dağıtılması gerektiğini söyledi.

Özkılıç, “Hem limit hem kaynak sıkıntısı olduğunu söylüyorlar. KGF limitleri batıdan-doğuya gelene kadar limit bitti deniliyor. Banka Bölge Müdürü, ‘Bana bağlı 10 il var bana gelen KGF limiti 22 milyon lira. Gelen bu parayı kime vereyim, kime vermeyeyim?’  diyor. Haklı olaraktan. Bu kime derman olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bankalar Birliği buna el atmalı, bu doğru ve adil bir şekilde dağıtılmasının sağlanması gerekiyor” dedi.

Bölge olarak yıllardır finansa erişim noktasında büyük sıkıntı yaşadıklarını aktaran DOGÜNSİFED Başkanı Özkılıç, “Merkez Bankası’nın bankalara uyguladığı politikadan dolayı KOBİ dışı firmalar bankadaki mevcut limitlerini bile kullanamıyorlar. Reel sektör finansa erişim noktasında ciddi sıkıntı yaşıyorlar. Bu durum reel sektörün sürdürülebilirliğini baltalıyor” diye konuştu.

“Bu limitlerin yükseltilmesi talebimizdir”

Diyarbakır Sanayici İş İnsanları Derneği (DOSİAD) Başkanı Abdurrahman Aslan ise, bankalardaki KGF limitlerinin iş dünyasının ihtiyaçlarını kesinlikle karşılamadığını belirterek, “Bu anlamda işletmeler ciddi sıkıntı yaşıyorlar. Bu limitler yükseltilmesi talebimizdir. Bankalar bu konudaki yetkiyi kim veriyor. Bankaların inisiyatifinde midir? Bu yetkiyi verenler adil dağıtım yönünde de karar almaları gerekiyor. Gelen limitler yetersiz iş dünyası sıkıntılı. Kimsenin beklemediği rakamlar, özellikle bölgedeki iş dünyası hayal kırıklığına uğradı. Bu miktarlar, bu limitler bölgedeki iş dünyası ve bankadaki yetkilileri de karşı karşıya getiriyor. Sanki bu limitleri banka yetkilileri kullandırmak istemiyor gibi bir algı söz konusu” dedi.

“Firmaları daha olumsuz etkileyecektir”

Diyarbakır merkezli kurulmuş sektördeki girişimcilerin ve iş dünyası yöneticilerinin oluşturduğu Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) çiçeği burnunda Başkanı Sezai Ayas ise, “Özellikle son dönemlerde artan emtia ve enerji maliyetleri nedeniyle tüm sektörlerde yaşanan sermaye sorunu tekstil sektöründe de yaşanmaktadır. Bu soruna çözüm gibi görünen ve işletmelere nefes aldıracağı düşünülen KGF kredi limitlerinin düşük tutulması önümüzdeki günlerde işletme sermaye sorunu yaşayan küçük ve orta ölçekli firmaları daha olumsuz etkileyecektir” dedi.

Ayas, “Doğu ve Güneydoğu’da faaliyet gösteren firmalar pandemiyle başlayan ve iki yıldır devam eden krizden kurtulmak, faaliyetlerini devam ettirebilmek için işletme sermayelerini son limitlerine kadar kullanmak zorunda kaldılar. Gelinen aşamada KGF'nin sağladığı krediler birçok işletme için can suyu niteliği taşırken bölgemizde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmeler süreç içerisinde kaybettikleri işletme sermayelerini yerine koyamadıkları için tıkanma noktasına gelmiş hatta bazı işletmelerimiz faaliyetlerini durdurmuştur. Bu noktada KGF limitlerinin artırılmasını ve krediye ulaşımının kolaylaştırılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.