DİYARBAKIR'A MORDEM SANAT
Mordem Sanatın Genel Sanat Yönetmenlerinden Savaş Işık, Diyarbakır'da yakın zamanda açılacak olan Mordem Sanat Merkezinin kentte yeni bir soluk getireceğini söyledi
Mordem Sanatın Genel Sanat Yönetmenlerinden Savaş Işık, Diyarbakır’da yakın zamanda açılacak olan Mordem Sanat Merkezinin kentte yeni bir soluk getireceğini söyledi.
Diyarbakır’da yakın zamanda açılacak olan Mordem Sanat Merkezinin Genel Sanat Yönetmeni Savaş Işık, arkadaşımız Zilan Işık’la yaptığı söyleşide, “Bu şehirde bir farkındalık yaratmayı hedeflediklerini, Çocuklara, yetişkinlere sanatın bütün dallarına karşı bir farkındalık oluşturma ve toplumun sanatın terabi yönünü kullanarak kendini iyileştirmeyi öğrenmesini istediklerini belirterek, soruları yanıtladı.
Öncelikle kendinizden ve ekibinizden bahseder misiniz.
Ben Savaş Işık Azerbaycan Devlet Kültür ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Aktör Sanatı bölümünü okudum. Tiyatral anlamda 3-4 yıldır bu şehirdeyim. Biz bu işe kardeşim Barış Işık ile başladık sonradan ekibimiz büyüdü şuan Azerbaycan’dan, İran’dan, Gürcistan’dan, Rusya’dan, Hollanda’dan ve birçok ülkeden bize destek olan gönüllü eğitmen, oyuncu, rejisör bulunmaktadır.
Sanat merkeziyle ilgili bilgi verir misiniz?
Mordem sanatta öncelikle eğitimlerimiz olacak ve benim kendi alanımla ilgili biz orda gerçekten özgür bir tiyatro yapacağız. Eğitim sisteminiz ve hitap edeceğiniz yaş grupları? Sanatı gerçekten aktarabileceğimiz İnteraktif bir eğitim sistemi görüyoruz; yani düz bir anlatımla sanatı anlatmak yerine onu yaşatarak onlara aktaracağız. Yaptığımız merkezde tiyatral olarak yada sanatın diğer dalları olarak bütün yaş gruplarına hitap edecektir. Tabi kendi yaş aralıklarıyla ayrı gruplar olacaktır. Anlayacağınız 7’den 70’e dediğimiz mantıkla orada sanatsal anlamda eğitim almak isteyen herkese kapımız açık.
Sanat merkezi ne zaman tamamlanacak?
Öngördüğümüz tarih mayıs sonu haziran başı gibi açılışını yapacağız. Açılışa bir festivalle giriş yapacağız.
Sanat merkeziyle neyi hedefliyorsunuz?
Aslında biraz uluslararası bir kurum olarak açılmayı düşünüyor ve sanata özgür bir alan açmayı hedefliyoruz.
Sanat merkezine neden ihtiyaç duydunuz?
Gerçekten özgürce işlerimizi yapabileceğimiz bir alana ihtiyaç duyduk çünkü şuan bulunan merkezler sayı olarak yeterli değil. Böyle bir mekanı açmamızın en büyük nedenlerinden biride çocuklar. Bizim gayemiz çocukları sanatçı yapmak değil biz çocukları çeşitli sanat alanlarıyla sınayacaz. Sınama konusunu açacak olursak çocukları bütün sanat dallarıyla tanıştıracaz ve birçok şeye aktif olarak katılım sağlayabilecek ve bunun onlara getirisi bir sanatçı olmaktan ziyade çocuğun gerçekten kişisel, psikolojik, fizyolojik, düşünsel, bütün ufkunu açmaktır. Tabi sadece çocuklara yönelik mantıkta olmayacak yetişkinlere yönelik vereceğimiz eğitim tiyatral anlamda konservatuara hazırlanmak isteyen yada bizimle çalışmak isteyen birçok insanı tiyatral ve sanatın bütün dallarıyla hem de kişisel enstürman, dans gibi birçok eğitimlerimiz olacak. Ayrıca tiyatral anlamda oyunlarımızda da seyircilerimize gerçekten değebilmek istiyoruz.
Vereceğiniz eğitimde hangi sanat dalları olacak?
Ekibimiz gerçekten sağlam. Ekibimizde heykeltıraştan tutun, daha önce pedegojik olarak çocuklarla daha önce ilgilenmiş olan sirk ustaları, tiyatro hocaları, drama uzmanları yani sayabileceğimiz birçok alanda eğitim ve hizmetlerimiz olacaktır.
Sanat merkezini açmaya karar verirken neyi amaçladınız?
Bu şehirde bir farkındalık yaratmak istiyoruz. Çocuklara, yetişkinlere sanatın bütün dallarına karşı bir farkındalık oluşturma ve toplumun sanatın terabi yönünü kullanarak kendini iyileştirmeyi öğrenmesini istiyoruz. Yani işin aslı onlara değebilmek istiyoruz. Biz onlarda o sanat farkındalığını yarattıktan sonra o kişinin zaten o sanattan nasibini alacağına inanıyoruz ve bunu yaparken gerçekten dikta değil biraz daha özgür bir eğitim modeli ve hizmetlerimiz olacaktır.
Sahne kısmında sizde yer alacak mısınız?
Genel sanat yönetmenleri olarak kardeşimle ikimizde sahneye çıkacaz ve bunun için mutluyuz. Şuan açılışa yetişmesi için bir oyun hazırlıkları içindeyiz.
Şuan aktif olarak yaptığınız işler?
Mekanımızın inşaatı giderken kendimize bir çalışma alanı yarattık ve o aland 3 güzel oyun çıkardık 2’si İnteraktif müzikli çocuk oyunu diğeri ise kukla oyunu yine çocuklara yönelik ve şuan birçok milli eğitim ve özel okullarda gösterim yapıyoruz ve bu çalışmalarımız sanat merkezimiz açıldıktan sonrada devam edecek çocuklara ve yetişkinlere yönelik oyunlarımızda olacaktır.
Eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Biz bir mekan açıyoruz bir topluluk olarak ama bu mekanı kendimize değil gerçekten sanat yapmak isteyen herkeze yapıyoruz. Yani sanat yapmak isteyen herkeze kapımız ardına kadar açıktır. Mordem sanat olarak şuna gerçekten inanmamız lazım ‘bir insan gerçekten bir iş yapmak istiyor’ buna inandığımızda o insana desteğimiz sonsuz olur ve mekanımızda onundur o mantıkla gidiyoruz yeter ki biz sanatsal anlamda bu şehirde birilerinin bir şeyler yaptığını görelim. Bu şehirin gerçekten böyle şeylere ihtiyacı var ve bu tarz yerlerin desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Toplumun, sosyal çevremizin manevi desteğine sanatçılar olarak ihtiyacımız var.