"DİYARBAKIR ÖNEMLİ BİR ÜS OLACAK"

Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar,  'Damızlık Manda Düvesi Yetiştiriciliğinin Desteklenmesi' projesi sayesinde Diyarbakır'ın Damızlık Manda üretimi konusunda önemli bir üs halin

Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar,  “Damızlık Manda Düvesi Yetiştiriciliğinin Desteklenmesi” projesi sayesinde Diyarbakır’ın Damızlık Manda üretimi konusunda önemli bir üs haline geleceğini söyledi.

Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar,  Silvan  ilçesi Gürpınar köyünde Damızlık Manda Düvesi Yetiştiriciliği Desteklemesi kapsamında bulunan anda işletmesini ziyaret  etti.

Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, “Damızlık Manda Düvesi Yetiştiriciliğinin Desteklenmesine yönelik projeden yararlanan Silvan İlçesi Gürpınar köyü üreticisi Recep Birtane; ahır inşaatı, makine ekipman alımı ve hayvan alımı aşamalarını gerçekleştirerek projesini tamamladı. Proje kapsamında 12-24 aylık 150 Baş Damızlık Manda düvesi ve 24 ay üstü 3 Baş Damızlık Manda Boğası alındı. Hayvan alımı dışında yarı açık 2 adet hayvan barınağı, gübre çukuru, gübre sıyırıcı ve yem karma makinesi destek ödemeleri karşılandı. Üreticimiz yaptığı bir milyon 429 bin yatırım karşılığında bakanlığımızdan da 690 bin  lira tutarında hibe ödemesi aldı. Manda üreticiliği konusunda ülkede önemli bir payı olan ilimiz bu proje sayesinde Damızlık Manda üretimi konusunda önemli bir üs haline gelecek.  Proje kapsamında yetiştirilen mandalar en az 3 aylık gebeyken satılacak, böylece damızlık özelliği olan mandaların bölgede çoğalmasını sağlayarak ilimiz ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunulacak.” dedi.

Projenin 12 ilde uygulandığını hatırlatan Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar “Bu proje Bakanlığımız tarafından 12 ilde uygulanmaktadır. İlk yapılan tesislerden bir tanesi de şuan içinde bulunduğumuz tesistir. Diyarbakır ilinin manda yönüyle bir altyapısı var, geçmişi var. İlimizde manda sayısını artırmaya yönelik çalışmalarımız oldu. Bu çalışmalar kapsamında 2002 yılında 2500 civarında olan manda sayısı bugün geldiğimiz nokta 18000 bin rakamını geçti. Diyarbakır Türkiye’de manda sayısı bakımında ikinci sırada yer alıyor. Dolayısıyla yapılan çalışmalar neticesini verdi.” diyerek işletme için iyi dileklerini dile getirdi.

Manda Yetiştiricisi Recep Birtane; köylerinin Batman barajının bitişiğinde, mandacılığa elverişli bir köy olduğunu, Tarım ve Orman Bakanlığından aldığı yüzde 50 hibe ile işletmesini yaptığını ve Tarım ve Orman Bakanlığına sağladığı hibe için, İl ve İlçe Müdürlüklerine proje aşamasında sundukları destek için teşekkürlerini iletti.