Dilek Akin/özDiyarbakır – Etkinlik Dicle Üniversitesi (DÜ) Diyarbakır Sosyal Bilimler Yüksek Okulu, Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi, Diyarbakır Tanıtma, Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) ve D.Ü. Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜKAM) tarafından düzenlenecek.
Yazar Birsen İnal’ın anlatımı ile Diyarbakır’da Kadın Kına Gecesi Geleneğinin geçmişinin ele alınacağı etkinliğe İbrahim ve Meltem Macit ise Diyarbakır türküleriyle renk katacak.
Kültürel etkinlik 25 Şubat Salı günü saat 13.30’da 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi Celal Güzelses Salonunda gerçekleştirilecek.
Eski Diyarbakır’da Kına Gecesi Geleneği
Diyarbakir.org sitesinde yer alan bilgilere göre, geleneksel evlilik süreci ailenin beğendiği kızı istemeye gitmesiyle başlar. Daha sonra özel olarak hazırlanmış şeker ve şerbetler, pazartesi veya Perşembe günü kız evine gönderilir, sonraki günlerde iki aile arasında karşılıklı yemek davetleri yapılır. Çeyiz hazırlığı, kısa veya uzun sürebilir. Çeyiz genelde yataklar, allı- mavili yorganlar, renkli ve işlemeli yastıklar, gümüş çekmece, gümüş kupa, el aynası, gümüş nalın, hamam tası, büyük endam aynaları, fildişi çekmece, avize ve ceviz sandık gibi eşyalardan oluşur. Erkek tarafının özel olarak hazırladığı kına, düğünden bir hafta önceki perşembe günü törenle kız evine gönderilir. Çeyiz, kız evinde büyük bir odada, üç gün boyunca sergilenir. Çeyizin oğlan evine gidişinden sonra, düğün törenine geçilir. Düğünden bir gün önce “kına gecesi” düzenlenir. Gelinin el ve ayakları kınalanır, çalgılar çalınır, maniler ve şarkılar söylenir. Düğün töreninden sonra oğlan evine götürülen gelin, kapıdan içeri girmeden içi su dolu bir testiyi yere çalıp kırarak içeri girer. Son zamanlarda bu geleneğin sadece belli bir kısmı uygulanmakta ve yaşatılmaktadır.