DİYARBAKIR HALKEVİ VE KARACADAĞ DERGİSİ
Şehir Araştırmaları Merkezi'nde oldukça sayısı bulunan Karacadağ'a dair, daha önce yazdığımız bir makalede, derginin şehir araştırmalarında kaynak olarak önemine değinmiştik
Şehir Araştırmaları Merkezi’nde oldukça sayısı bulunan Karacadağ’a dair, daha önce yazdığımız bir makalede, derginin şehir araştırmalarında kaynak olarak önemine değinmiştik. Osmanlı’nın son dönemi ile Cumhuriyet’in ilk dönemi arasında geçiş olarak nitelendireceğimiz 30 Yıllık zaman diliminde iki devre tanıklık etmiş birçok kalemin şehir konulu araştırmaları, makaleleri, tarih konulu araştırmaları, folklorik derlemeler olmak üzere okunması gereken çalışmalarının söz konusu olduğu Karacadağ, şehirde yayınlanmış olan dergilerin en uzun ömürlü olanıdır.
Karacadağ Dergisi, dönemin CHP Yönetimi’nin tek parti anlayışını hâkim kılmak ve yönetimin hemen on sekiz merkez ilde yayınladığı dergilerden biridir.
Karacadağ’ın yönetiminde yer almış Şevket Beysanoğlu ile Reşid İskenderoğlu görüştüğüm isimlerden oldu. Ayrıca yazıştığımız Ahmet Kabaklı, bu yöneticilerden biri oldu. Elbette derginin yayınının kapanması üzerinden yıllar geçtikten sonra, dergide yazan isimlerle görüşmeler, yaş itibarıyla bizim için olması gerekenin dışında bir durumdu.
Karacadağ’ın çıkışından kapanışına kadar yönetim kurullarını tanımış, onlarla görüşmüş isimlerden biri, daima rahmetle andığımız Abdussettar Hayati Avşar’dı. Avşar, muhalif kimliği sebebiyle dergide yer almadığını bize bir sohbetimizde açıklamıştı. Kendisini çok partili dönemde Millet Partisi İl Kurucuları ve Milletvekili Adayı olarak görmekteyiz.
Dergi’nin bir kısım fotoğraflarını çeken daha çok “Foto Dicle” olarak tanınan, Belediye Başkanlığı’nı da yapmış Dr. Adil Tekin de görüştüğümüz isimler arasında yer almıştı, vefatından çok önce.
Vehbi Muhlis Dabakoğlu’nun dergide yer almayışı, kendisince özel sebeplerden kaynaklanmıştır. İzmit-Kocaeli’nde ziyaret ettiğimiz Dabakoğlu, dönemin gençleriyle tecrübeli öğretmenlerinin çıkardığı Tek Parti Dönemi Sözcüsü Karacadağ’da sadece Lozan’ın Yıldönümü’ne dair bir yazısının 1942’de yayınlandığını ifade etmişti. ( Cilt 4 Sayı 42 Sayfa 287-288)
Derginin en çok yazan isimlerinden biri Şevket Kavut( Beysanoğlu)’dur. Beysanoğlu, ilk dönemde Kazım Baykal, Süleyman Savcı’nın çizgisinde tarih konulu çalışmalara yönlendirildiğini, folklor alanında derlemeler yaptığını ifade ederken, sahip olduğu önemli eserlerle o dönemde dergi ve Halkevi vasıtasıyla tanıştığını söylemişti. ( 1992 Tarihli görüşmemizden)
Muş Alpaslan Üniversitesi’nin Genç Akademisyenlerinden tanıdığımız isim CanserKardaş, “Diyarbakır Halkevi ve Karacadağ Dergisi” adlı araştırma ve inceleme çalışmasını “Halkbilimsel Bir İnceleme” alt başlığıyla yayınlamış.
Eser, Mart 2018 Tarihli, 225 Sayfadan oluşmaktadır. Grafiker Yayıncılık arasında 1. Basım sembolik olarak 100 adet çıkarılmış.Bu sembolik adetten biri de imzalı olarak, bize gönderilmiş.
Dicle Üniversitesi’nde bir sempozyumda bildiri sunarken tanışmak isteyen gencin eski öğrencilerimizden olduğunu öğrenince, “Hocam, tezim yayınlanmadı. Yayınlanınca göndereceğim.” Demişti. Kendisine Erciyes Üniversitesi’nde Karacadağ Dergisi’yle ilgili bir tez çalışmasından bahsedince tezin kendisine ait olduğunu ifade etmişti.
Bu eserin yeni basımı söz konusu olursa, dergi arşivinden önemli kimi makalelerin olması gerektiğini ifade ediyoruz. Derginin arşivi üzerinde oldukça çalışan CanserKardaş’ın yeni basımda dergide çalışmaları yayınlanan her bir isimden en az iki çalışmayı yayınlamasını beklediğimizi ifade edelim. Bir döneme tanıklık eden Karacadağ’ın akademik bakışla ele alındığını, bir tez olduğunu elbette unutmuyoruz. Belki Kardaş, ileride ilk basımı 100 adet görünen eseri daha hacimli olarak yayınlamayı düşünmüş.
Bizim Şehir Araştırmaları Merkezi/ Diyarbekir Şehir Araştırmaları kaynakları arasında yerini alan bu eser, muhakkak diğer çalışmalara örnek teşkil eder. Eser, dergide yer bulmuş isimlerle çalışmalarını titizlikle farklı konu başlıkları altında listelenmiş, başvuru kaynağı özelliğine sahiptir.
Bu eserin 2. Basımında aynı üniversitede bulunan Ercan Çağlayan’In Halkevi Dönemi’ni ele alan çalışmasının da kaynak olarak göz önünde bulundurulmasını arzularız. Bizdeki Karacadağ Dergisi arşivi, gerektiğinde bu basım için CanserKardaş’a hediyemiz olur.
Uzun yıllar sonra karşınıza bir genç çıkacak, kendisini tanıtacak ve öğrencinizin bir üniversitede akademisyen olduğunu öğreneceksiniz, aynı sempozyumda bildiri sunmak için bulunacaksınız.
CanserKardaş’dan bu tarz önemli araştırmalarını yoğunlaştırmasını isteriz. Çünkü halkbilim alanında çalışmalar, oldukça sınırlı. Dengbejlik üzerine makalelerinden Hevsel Dergisi’nden haberdarız. Sevgili, genç ve dinamik öğrencimizi, akademisyenimizi tebrik ederiz.