Diyarbakır Eş Başkanı Serra Bucak, kadına yönelik şiddetle mücadele için yeni adımlar atıyor
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, 2025-2029 Stratejik Planı kapsamında kadın sivil toplum örgütleriyle bir araya geldi ve kadın çalışmaları için bütçe artırımı ve yeni projeler üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Gülistan Korban RENÇBER - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, 2025-2029 Stratejik Plan hazırlıkları kapsamında kadın sivil toplum örgütleriyle bir araya geldi. Bucak, kadın çalışmaları için bütçeyi artıracaklarını ve istihdam, kadın danışmanlık merkezleri ile kadına yönelik şiddetle mücadele alanında çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Kadın sivil toplum örgütleriyle odak grup toplantıları
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2025-2029 Stratejik Planı hazırlık çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, kent genelindeki muhtarlarla yapılan toplantılar ve halk günlerinin ardından 1 Temmuz'da başlayan Odak Grup toplantıları, 5 Temmuz'a kadar devam edecek. İlk toplantı, kadın sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle gerçekleştirildi.
Toplantıya, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, Genel Sekreter Yardımcısı Zerrin Türk, Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Özden Gürbüz Sümer ve çeşitli kadın sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Eş Başkan Bucak, Diyarbakır'ın yeniden bir kadın kenti olması için çalışacaklarını vurguladı.
Kadın çalışmaları için daha fazla bütçe
Bucak, önceki yönetimlerde bütçenin büyük bir kısmının yol ve imara ayrıldığını, kadın politikalarına ise en düşük bütçenin ayrıldığını belirtti. 2025-2029 Stratejik Planında kadın çalışmaları ve sosyal hizmetler için daha fazla bütçe ayrılacağını ifade etti. Toplantıya katılan kadın sivil toplum örgütleri temsilcileri, kadın sorunları ve çözüm önerilerini dile getirerek, belediyenin kadınlara yönelik şiddetle mücadelede etkin rol almasını talep etti.
Kadınlardan talepler
Kadın sığınma evlerinin yetersiz olduğunu belirten kadınlar, bu evlerin güçlendirilmesi için programların devreye girmesini istedi. Ayrıca, belediyenin kadınlara mesleki eğitim ve iş imkanı sunması, mahallelerde kadın sağlık merkezleri oluşturulması ve sağlık konusunda bilgilendirme yapılması gerektiğini vurguladılar. Kadınlar, uyuşturucu madde kullanımına karşı mücadele merkezlerinin kurulması, iş yerlerinde kreşlerin yaygınlaştırılması, aş evi ve ekmek fabrikalarının açılması, kadınlara eğitim ve mesleki beceri sağlayacak köy evleri kurulması ve kadın kütüphaneleri oluşturulması gibi taleplerini de iletti.