?>

Diyarbakır’da uzmanında sıcak çarpmasına karşı uyarılar

Yaz aylarının gelişiyle birlikte artan hava sıcaklıkları, beraberinde sağlık risklerini de getiriyor. Uzmanlar, son günlerde artan sıcaklıklara karşı uyarılarda bulunarak, sıcak çarpmasının birçok hastalığa yol açabileceğini vurguladı.  

DİYARBAKIR - 8 ay önce

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Acil Tıp Uzmanı Dr. Mehmet Özel, sıcak çarpması ile ilgili yaptığı açıklamada, özellikle vücut ısısının 40 dereceye çıkmasıyla hayati riske neden olacak durumların olduğunu söyledi.
Sıcak çarpmasının belirtilerini sıralayan Dr. Özel, “Sıcak çarpması vücut ısısının yüksek derecelere çıkması ve bu yüksek derecelerle vücudun başa çıkamaması olayıdır. Genellikle sıcak ve nemli havalarda ortaya çıkar. Uzun süre sıcakta kalmadan veya ağır egzersiz yapanlarda görülen bir durumdur. Sıcak çarpmasının belirtileri genellikle basit baş ağrısı ve baş dönmesiyle başlayıp kas kramplarına, bulantı ve kusmalara kadar gidebilir. Özellikle bilinç değişikliğine de neden olabilir. Bilinç bulanıklığında bilinç kaybına kadar gidebilen durumlar görmekteyiz. Genellikle sıcak çarpmalarında ilk önce kişiyi serin bir yere almalıyız. Bununla ilgili de soğutma mekanizması olarak soğuk suya daldırabiliriz. Ya da ıslatılmış havlu ya da çarşafı vücudun belirli yerlerine sarabiliriz. Burada amaç vücudu bir an önce sıcak ortamdan uzaklaştırıp serin ortama getirmektir. Hastanın bilinci açıksa su içmeye teşvik edebiliriz. Ama eğer bilinç kapalıysa hemen 112 Acil Çağrı Merkezini arayıp yardım istemeliyiz” dedi.
Özel, 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması gerektiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti:
“Genellikle 65 yaş ve üstü hastalar, 0-1 yaş ile küçük yaş grubundaki çocuklar sıcak çarpmalarında risk grubundadır. Özellikle yaşlı olmasa bile kalp, hipertansiyon, diyabet hastalığı gibi durumlar da risk grubundadır. Aynı şekilde aşırı kilolu kişiler de risk grubundadır. Zorunlu olmadıkça yaz dönemlerinde saat 10.00 ile 16.00 arasında dışarıya çıkmamalıyız. Eğer dışarı çıkıyorsak bol giysiler kullanmak zorundayız. Eğer sıcak çarpmasıyla ilgili bir öngörü varsa sık duş alınabilir.”
 
 
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır’da inşaata çıkan adam intihar etti

2024-06-24 16:15 - DİYARBAKIR

Diyarbakır'ın lezzeti ve sıcaklığı Canlar Ocakbaşı’nda

2024-06-26 13:50 - DİYARBAKIR

Beyin kanaması neden olur?

2024-06-25 14:24 - SAĞLIK

Yol çöktü, tarihi yapı ortaya çıktı

2024-06-23 18:50 - KÜLTÜR SANAT

Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nda yeni düzenleme

2024-06-27 13:28 - EĞİTİM

Diyarbakır Kulp Belediyesi işçilerine müjdeli haber

2024-06-26 11:45 - DİYARBAKIR

İstanbul'da gece yarısı 4 katlı bina çöktü!

2024-06-27 06:53 - GÜNDEM

Diyarbakır'da kavurucu sıcaklara karşı yeni kaçış noktası: Yeşil Çınar

2024-06-24 06:39 - DİYARBAKIR

Çarpık dişler büyük problem yaratıyor

2024-06-23 13:15 - SAĞLIK

Ambulans helikopter ikiz bebekler için havalandı

2024-06-23 18:04 - SAĞLIK

İlgili Haberler

Dicle Üniversitesi’nin büyük başarısı!

16:47 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri başladı

15:30 - DİYARBAKIR

Maraş’tan Diyarbakır’a kara haber

14:52 - DİYARBAKIR

SON DAKİKA: Narin Güran davasında önemli gelişme: İddianame kabul edildi

14:51 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da İŞKUR Gençlik Programı kura çekimi yapıldı

14:40 - DİYARBAKIR

Günün Manşetleri

Cinayet vakalarında endişe verici artış! Yaptırımlar yetersiz mi?

15:13 - ÖZEL HABER

SON DAKİKA: Narin Güran davasında önemli gelişme: İddianame kabul edildi

14:51 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da İŞKUR Gençlik Programı kura çekimi yapıldı

14:40 - DİYARBAKIR

Türk Edebiyatının Duayenleri Diyarbakır’da buluşacak

14:06 - KÜLTÜR SANAT

Diyarbakır’ın Kadın Kına Gecesi Geleneği anlatılacak

13:46 - KÜLTÜR SANAT