Diyarbakır'da kayyımların taşınmaz satışlarına ilişkin soru önergeleri TBMM gündeminde
Diyarbakır'da DEM Parti Milletvekili Serhat Eren, kayyımların belediyelere ait taşınmazları satışa çıkarmasını Meclis gündemine taşıdı.
Dilek AKİN - Diyarbakır'da DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, kayyımların seçim öncesi belediyelere ait taşınmazların satışına ilişkin Meclise soru önergesi verdi. Eren, bu satışlarda kamu yararının gözetilip gözetilmediğini sorguladı.
Seçilmiş belediye eş başkanlarının görevden alınmasının ardından atanan kayyımların, belediyelere ait taşınmazları haksız ve hukuksuz bir biçimde satışa çıkardığına dikkat çeken Milletvekili Serhat Eren, bu durumun belediyelerin kaynaklarının adeta talan edilmesi anlamına geldiğini belirtti.
Değerlendirilmesini istedi
Diyarbakır'da kayyımların toplam değeri 155 milyon TL olarak belirlenen 5 taşınmazı satışa çıkardığını ifade eden Eren, bu satışların yolsuzluklar, rant odaklı ihaleler ve usulsüz harcamalarla gündemdeki kayyımların faaliyetleriyle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımının satışa çıkardığı taşınmazlardan birinin ticari alan, diğerinin ise konut alanı olduğuna dikkat çeken Eren, bu satışların 6 Şubat'ta kapalı teklif usulüyle gerçekleşeceğini belirtti.
Eren’in TBMM’ye verdiği önergede sıraladığı sorular ise şu şekilde;
1-Diyarbakır’da kayyımların adeta yangından mal kaçırırcasına yerel seçimlere 2 ay bir süre kalmışken belediyeye ait taşınmazları satışa çıkarmasının gerekçesi nedir?
2-Bu satışlar hangi ihtiyaç doğrultusunda belirlenmiştir?
3-Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Diyarbakır’da kayyım atanan belediyelerde kayyımların atandığı tarihten bugüne kaç taşınmaz satılmış ve bu satışlardan ne kadar gelir elde edilmiştir?
4-Yerel seçim hattına girdiğimiz günlerde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ve ilçe belediyelerine ait taşınmazların satış ve devirlerinde hangi kamu yararı ve ilkesi bulunmaktadır?
5-Taşınmazların satışlarına ilişkin kararlar hangi meclis kararıyla alınmıştır? Bu kararların alındığı meclis toplantısına katılan üyelerin kaçı yerel seçimlerde halk tarafından seçilmiştir?
6-Kayyımların göreve geldiği günden bu yana Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait kaç tesis, kütüphane, taşınmaz, araç ve haklar başka kurumlara devredilmiştir? Bu taşınmazların maddi değeri ne kadardır?
7-Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyım atamasının yapıldığı 19 Ağustos 2019 tarihinden bu yana kaç kere belediye meclisi toplanmıştır? Bu toplantılara katılan belediye meclis üyelerinden kaçı yerel seçimlerde halk tarafından seçilmişlerdir?
8-Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyım atanmadan ve atandıktan sonra bankalara ve özel kuruluşlara olan borcu ne kadardır?
9-Başta Diyarbakır olmak üzere bölgede bulunan ve kayyım atanan belediyelerin seçimlere yaklaştıkça taşınmazları satışa çıkarması bakanlığınız bilgisi ve onayıyla mı gerçekleşmektedir?