Diyarbakır'da kanser hastalarının radyoterapi çilesi
3 aydır devam eden radyoterapi cihazı eksikliği kanser hastalarını umutsuzluğa sürüklüyor. Dicle Üniversitesi Onkoloji Hastanesi'nde yaşanan bu sorun, hastaların tedavilerini aksatıyor.
Mahir YÜKSEL – Özel Haber - Diyarbakır’da kanser tedavisi gören hastalar, Dicle Üniversitesi Onkoloji Hastanesi'nde radyoterapi cihazı eksikliği nedeniyle büyük sıkıntılar yaşıyor. 3 aydır aralıksız devam eden bu sorun, hastaların tedavilerini aksatıyor ve umutlarını söndürüyor.
Yığılma olacak
Ekim ayından beri kanser tedavisi gören Sınıf Öğretmeni Esen Akçay 3 haftadır radyoterapi tedavisinin aksadığını ve radyoterapi cihazinin parça eksiıkliği nedeniyle çalışmadığını belirtti. Radyoterapi tedavisinin yeniden ne zaman başlayacağını bilmediğini söyleyen Esen Akçay Dicle Üniversitesi Onkoloji Hastanesi yetkililerinin de parçanın ne zaman tedarik edileceği ile ilgili kesin bir bilgi vermediklerini dile getirdi. Yetkililerin parçanın gelmesi halinde bile tedavinin 24 hazirandan önce başlayamayacağını çünkü yığılmanın olduğunu belirtti.
Onkoloji Uzmanı Doktor Halis Yerlikaya da konu ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yerlikaya radyoterapi tedavisinin kanser hastalarına aralıksız uygulanması gerektiğine ve aksaması durumunda tedaviyi zorlaştıracağına dikkat çekti. Halis Yerlikaya ayrıca bölgenin birçok ilinin de onkolojik yükünü Diyarbakır’ın çektiğini ve 1 milyon 770 bin nüfuslu Diyarbakır’a 3 radyoterapi cihazının çok az olduğunu belirtti.
‘Kanser tedavisi yarı acil bir tedavidir’
Halis Yerlikaya’nın hazırladığı bazı illere göre radyoterapi cihaz sayısı şu şekilde açıkladı;Yerlikaya: “Kanser tedavisi yarı acil bir tedavidir, ertelenebilecek bir tedavi süreci değildir, dolayısıyla tanı konulduktan sonra tedavinin hızla başlatılması gerekir” diyen Yerlikaya, radyoterapinin de hastayı tamamen kanserden kurtarmaya yönelik tedavinin bir parçası olduğuna dikkat çekti. Diyarbakır’da ciddi bir bölgesel eşitsizlik olduğuna işaret eden Yerlikaya, “Diğer illerle kıyaslandığında nüfusa oranla Diyarbakır ve bölge illerinde çok ciddi bir radyasyon onkoloğu eksikliği var ve cihaz eksikliği var. Örneğin Ankara’da 78 tane cihazı bulunurken ya da daha az nüfusu olan bir ilde daha çok cihaz bulunurken Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak, Siirt, Bingöl, Urfa’nın bazı ilçeleri gibi bütün bu geniş alanda çok az bir cihaz var. Diyarbakır özelinde 3 tane cihaz var, özel hastanenin cihazı da çalışmıyor. Üniversite hastanesinin cihazı da özel sektöre ait. Bir cihazla çok fazla hasta aynı anda tedavi edilmeye çalışıldığı için cihaz sürekli çalışır durumda olduğundan bozuluyor. Cihaz bozulunca da örneğin bir hastaya 5 günlük bir tedavi vermişsiniz ara verdiğinizde tümör yeniden büyüyebiliyor, yani verdiğiniz o 5 günlük tedavide işe yaramıyor” dedi.
Hastalar umursamazlıktan yakınıyor
Hasta ve hasta yakınları da durumla ilgili olarak umursamazlıktan şikayetçi, birçok hasta ve hasta yakını yeni bir radyoterapi cihazının devlet ve üniversite hastaneleri için tedariğinin hiç de zor olmadığını ve tek nedenin bu durumun yeterince önemsenmemesinden kaynaklandığını belirtti.