?>

Diyarbakır’da fidan dikim sezonu başladı

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte meyve ağaçlarının dikim zamanı başladı. Diyarbakır'daki fidan üreticileri, haziran ayı sonuna kadar sürecek yoğun talep sürecinde, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

DİYARBAKIR - 11 saat önce

Bahar aylarının girmesiyle beraber meyve ağaçlarının dikim zamanının geldiğini belirten fidan satıcıları, ağaç dikerken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Fidan dikim sezonunun başlamasıyla Diyarbakır'da fidan üreticilerinde yoğunluk başladı. Bu yoğunluğun haziran ayı sonuna kadar devam etmesi gerektiğini belirten fidan satıcıları, önemli tavsiyelerde bulundu.
Satışı yapılan açık kök fidan fiyatının 250 liradan başladığını belirten işletmeciler, fidan satışlarının bir önceki yıllara oranla düştüğünü ifade etti.

"Ağaç demek oksijen demektir"

Dikilen fidanın sağlıklı bir şekilde yetişebilmesi için dikim aşamasında dikkat edilmesi gereken bazı noktaların olduğunu belirten fidan satıcısı Kadri Mecat, "Ben bu işi yaklaşık 7 yıldır yapıyorum. Satışlarımız hava soğukluğundan dolayı biraz durgundu. Ağaç satışlarımız mart ayında hız kazandı, haziran ayına kadar devam edecek. En çok sattığımız ağaçlar genellikle meyve, çam ve çınar ağaçlarıdır. Bizim bölgede en çok yetişen incir, ayva, elma, armut, badem, fıstık, nektari ve kayısı türü ağaçlardır. Vatandaşlar ağaç ekimine dikkat etmeli. Ağaç ekimi, martta başlıyor, ayaz ve soğukluk olmadığı müddetçe kasım ayına kadar da devam ediyor. Ağacı ekmeden önce çukurun orantılı bir şekilde kazılması lazım, ardından ağacı diktikten sonra muhakkak can suyunun verilmesi gerekiyor. Ağaca bakarsan meyvesini yersin." şeklinde konuştu.

"Fidanların bakımına ve budamasına dikkat edin"

Bir ağaç dikmek için önce fidanın köklerine uygun büyüklükte bir çukur kazılması gerektiğini belirten işetme sahibi Azat Durmaz ise şöyle konuştu:
"Ağaç satışlarımız yok denecek kadar az. Ekonomiden dolayı vatandaş ağaç alamıyor.  Vatandaş bahçesine fidan dikmek istiyor ama bütçesi buna yetmiyor. Bu ekonomik krizde vatandaş parayı fidana vermek istemiyor. Bu fidanları toplu olarak aldığımız zaman nakliyesine yüksek miktarda ödeme yapıyoruz. Malatya'dan buraya getirdiğimiz ağaçlarımızın nakliyesi 10 bin. En ucuz fidanlarımız 250 liradan başlıyor. Şu an ağaç dikme mevsiminin tam zamanı. Diyarbakır yöresinde her ağaç yetişmez. Diyarbakır'da limon ekemezsiniz, iklimi buna uygun değildir. Bizim bölgede genellikle en fazla dut ağacı dikiliyor. Bizim bölgenin toprağı çok verimli ama ağaç dikiminde dikkat edilmesi gereken çok önemli hususlar var, bunlardan bir tanesi de toprağımızın içinde kurtçuklar var. Bir fidanı diktiğimizde en az 35 cm çukur kazmamız lazım. Diktiğimiz fidanların ilaçlarına, bakımına ve budamasına dikkat edilmesi gerekiyor. "
Haftanın Öne Çıkanları

Halk TV’de deprem sürüyor;  Bir isim daha kanala veda etti

2025-03-13 15:08 - GÜNDEM

Diyarbakır 350 milyar dolarlık kaya gazı ile şahlanacak

2025-03-14 19:58 - DİYARBAKIR

Diyarbakır | Mehmet Yüksel neden öldürüldü?

2025-03-12 14:08 - ÖZEL HABER

Diyarbakır’da kadınların gizli görüntülerini çeken şahıs yakalandı

2025-03-13 09:11 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da kedilerin kuyrukları büyü için mi kesiliyor?

2025-03-15 15:45 - ÖZEL HABER

Meteoroloji’den Diyarbakır’a önemli uyarı; Mart kapıdan baktıracak!

2025-03-14 16:31 - DİYARBAKIR

Amedspor-Erzurumspor maçı canlı yayınlanacak mı?

2025-03-16 15:14 - SPOR

Diyarbakır'da iki aile arasında silahlı kavga: 1'i ağır 5 yaralı

2025-03-11 16:37 - DİYARBAKIR

Diyarbakır Stadyum zeminindeki sorunun faturası O’na kesildi

2025-03-12 14:36 - DİYARBAKIR

4 Bin 500 İşçi Alımı Başvurularında Son Gün;  İŞKUR Ekranı Bugün Kapanıyor!

2025-03-14 00:00 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Diyarbakır Kuyumculuk sektöründe büyük endişe! Altına erişim kısıtlanıyor mu?

22:53 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da vahşi cinayet; Önce dövüp sonra bıçakladılar

15:34 - DİYARBAKIR

Diyarbakır Nevrozunda güvenlik ön planda olacak

15:25 - DİYARBAKIR

Diyarbakır'da Çanakkale Zaferi coşkuyla kutlandı

14:09 - DİYARBAKIR

Meteoroloji’den Diyarbakır için kar uyarısı

13:37 - DİYARBAKIR

Günün Manşetleri

Diyarbakır Kuyumculuk sektöründe büyük endişe! Altına erişim kısıtlanıyor mu?

22:53 - DİYARBAKIR

Ekrem İmamoğlu’nun diploması iptal edildi; Süreç nasıl işleyecek?

20:49 - GÜNDEM

İmamoğlu'nun diploması iptal edildi

18:21 - GÜNDEM

DEM Parti'den İmralı'ya yeni başvuru

15:59 - POLİTİKA

Diyarbakır’da vahşi cinayet; Önce dövüp sonra bıçakladılar

15:34 - DİYARBAKIR