?>

Diyarbakır'da fahiş kiraya uydu kent önerisi

  Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden sonra Diyarbakır'da kira artışlarının yüzde 200'lere kadar çıktığını söyleyen Diyarbakır Sanayici ve İş Dünyası Derneği (DİSİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Şeyhmus Akbaş, fahiş kira fiyatlarına karşı uydu kent önerisinde bulundu.

DİYARBAKIR - 2 yıl önce

 Deprem sonrası birçok ilde konut satış fiyatlarından kira fiyatlarına kadar yasal oranın üstünde artışlar devam ediyor. DİSİDER Yönetim Kurulu Başkanı Şeyhmus Akbaş, Diyarbakır’da da depremden dolayı konutlara talebin yükselmesiyle birlikte ev fiyatlarının tavan yaptığını, uydu kentlerin kurulmasıyla yükselen fahiş kiraların önüne geçebileceğini söyledi.
Yeni imar yerlerine ihtiyaç duyulduğunu belirten Akbaş, devletin sosyal konut projelerinin hız kazanması için özel sektöre de vermesi gerektiğini dile getirdi.
  Ev fiyatlarının fahiş bir şekilde artmasından dolayı vatandaşlara çağrıda bulunan Akbaş, “Özellikle son zamanlarda fahiş kira artışlarından bizde il olarak çok mustaribiz. Hükümetimiz kirada yasal olarak yüzde 25, ticarilerde yüzde 57 olarak açıkladı. Tabii bu tek hükümetimizin işi değil, toplumun da vicdani bir şekilde yardımcı olması gerekiyor. Çünkü insanları etkileyen bu zor süreçte çalışan ve çalışmayan vatandaşlarımız var. Büyük bir deprem atlattık, bu kira fiyatlarının bu kadar fahiş fiyatlara verilmesi bizleri üzüyor" dedi.
   "Özel sektör de elini taşın altına koysun"
  Diyarbakır özelinde depremden dolayı arz meselesi olduğunu aktaran Akbaş, şunları söyledi:
  "Kira ve konut fiyatlarının düşmesi için yeni imar alanlarına ihtiyacımız var. Bizim toplum olarak da kendimizi gözden geçirmemiz gerekiyor. Devletimiz de sosyal konutlara hız vermesi gerekiyor. Bunu da kendisi tek başına değil, özel sektöre de vererek daha hızlı ve yararlı olacağını düşünüyorum. Bu konuda da bir çağrımız var. Biraz da özel sektör de elini taşın altına koysun. Çok az bir karla hem konut üretimi anlamında katkı sunsun ve devletle iş birliği içerisinde olsunlar.” 
  Ev fiyatlarının yüksek olmasının vatandaşların kredi çekememesinden dolayı kiraya yönelmesiyle birlikte yükseldiğini belirten Akbaş, "Uydu kentlere ihtiyaç var. Özellikle deprem bölgelerinin fahiş kira artışlarını durdurmak için. Devletle özel sektör bizim gibi kuruluşlarla iş birliği içerinde olması lazım. Bu süreci az hasarlı atlatmamız gerekiyor. Enflasyonu vatandaşlarımız yükseltiyor. Bunu da belirtmek istiyorum. Enflasyon ne kadar çok hükümetin görevi olsa da vatandaşlarımızın görevi olduğunu düşünüyorum. Çünkü bizde israfla aşırı tüketimle enflasyonu da yukarıya tırmandırıyoruz" diye konuştu.
Yapılarda da çok büyük bir arz olduğunu kaydeden Akbaş, "Fakat fiyatlardan dolayı ve kredilerin ulaşımından dolayı herkes konut alımı da yapamıyor. Yapamayınca da kiraya yüklenmek istiyor. Kiraya da gidince ister istemez yükseliyor. Bizim kira orantımız asgari ücrete göre daha fazla” dedi. Akbaş, toplum olarak asgari ücreti de memuru da düşünerek hareket etmek gerektiğini ifade etti. (İHA)
 
Haftanın Öne Çıkanları

Haberimiz ses getirdi!

2023-08-03 14:23 - DİYARBAKIR

İtalyan model şapka 8 köşe kasketi tahtından etti

2023-08-06 16:01 - DİYARBAKIR

Popeyes®’dan Diyarbakır’da yeni şube

2023-08-02 13:03 - DİYARBAKIR

Güzellik uzmanlığı artık bu akademiden sorulacak !

2023-08-08 13:05 - DİYARBAKIR

Urartular deprem için yapı güçlendirme çalışması yapmış

2023-08-05 18:14 - BÖLGE

Diyarbakır’da güvercinlere sıcak havada sınırsız hizmet  

2023-08-05 10:35 - DİYARBAKIR

Çizgili sırtlan 43 yıl sonra ilk kez görüntülendi  

2023-08-08 10:12 - GÜNDEM

Brent petrolün varili 84 dolar seviyesinde

2023-08-08 10:21 - EKONOMİ

Kayıp ihbarı verilen çocuk avluda uyurken bulundu  

2023-08-05 21:57 - BÖLGE

Yarışmacı Kenan İmirzalioğlu'na Ezel diye seslendi

2023-08-04 12:26 - KÜLTÜR SANAT

İlgili Haberler

MİA Vakfı’ndan Diyarbakır’da 500 kişiye iftar yemeği

21:37 - DİYARBAKIR

Diyarbakır Eş Başkanları iftar sofrasında yemek dağıttı

20:33 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da kurtlar görüntülendi

16:59 - DİYARBAKIR

İftar ve sahurda bunları yapmayın!

15:02 - DİYARBAKIR

Diyarbakırlı Yusuf her gece başka bir camide teravih kılıyor

14:58 - DİYARBAKIR

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Ramazan ayında et fiyatları uçtu!

17:10 - ÖZEL HABER

Servet Çetin: Kazanmaya yakındık

16:42 - SPOR

Amedspor, kaleci Ekrem'e takıldı: 1-1

15:29 - SPOR

Diyarbakır’da Floor Curling heyecanı başladı

14:53 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’ın o ilçesinde İlk kez İftar çadırı kuruldu

14:25 - DİYARBAKIR