Diyarbakır'da çekilen KHK filmine İspanya'da ödül

Diyarbakır tren istasyonunda çekilen 'Station Number 4' isimli film İspanya'da seyircinin en çok beğendiği film ödülünü aldı. Diyarbakırlı genç bir yönetmenin ilk filmi olan '4. İstasyon' filmi KHK ile işten atılan iki işçiyi konu alıyor. Filmdeki karakterlere de işlerinden ihraç edilen Şehir Tiyatrosu oyuncularından Şıvan Vural Tantekin ve Özcan Ateş hayat veriyor.

Jan BELEK - Diyarbakır’da çekilen ve KHK ile işten atılan iki Demiryolu işçisinin işten atıldıktan sonraki bir günü konu alan film “Station Number 4” ( 4. İstasyon) filmi İspanya’da katıldığı bir festivalde “seyircinin en çok beğendiği film” ödülünü aldı.

Yönetmenliğini Diyarbakırlı Nevzat Ay’ın yaptığı filmin çekimleri, 2022 yılının ilk ayında Diyarbakır Tren istasyonunda -10 derecede yapıldı.

Diyarbakır’da çekilen ve sendika eylemlerine katıldıkları için ihraç edilen iki demiryolu işçisinin yaşadıklarını konu alan film ile 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kamuda çalışan binlerce memurun ihraç edilmesi, ilk kez bir filme konu oldu.

Yurt dışındaki 15 festivale gönderilen film, İspanya’da “seyircinin en çok beğendiği film” ödülünü alırken, Barcelona’da da 1400 film içinden ilk 8’e girmeyi başardı. Film ayrıca Valencia, Milan, Hindistan, İngiltere ve İskoçya film festivallerinde seçkiye değer bulundu.

Filmin ana karakterlerini oluşturan işçileri de filmdeki karakterler gibi KHK ile işlerinden olan Büyükşehir Belediyesi Tiyatro oyuncularından Şıvan Vural Tantekin ve Özcan Ateş canlandırdı.

Kendisi ile Röportaj yaptığımız “Station Number 4” ( 4. İstasyon) filminin Diyarbakırlı genç yönetmeni Nevzat AY; filmin üniversiteden mezun olduktan sonra çektiği ilk filmi olduğunu söyledi.

AY; Filmde, Vural ve Özcan adlı, 20 yıllık iki demiryolu işçisinin ihraç edilme süreçlerinin anlatıldığını belirterek film hakkında şunları söyledi: “İki arkadaş üye oldukları sendikanın düzenlediği eyleme katılır. Eylemin ardından iki arkadaşla ilgili bilgiler, çalıştıkları kuruma gider. Bunun üzerine kurum yönetimi, iki çalışanın da ihraç edilmesine karar verir. İhraç kararını çalışanlara bildirmek de Diyarbakır’daki müdüre düşer. İki çalışan bir anda işsiz kalır. Vural, şehir dışına gitmeye karar verir. Ancak Özcan, Diyarbakır’da ailesinin yanında kalacaktır. Yola çıkan Vural, son anda gitmekten vazgeçerek arkadaşının yanına döner.

İki arkadaşın ihraç edildikten sonraki ilk gününü anlatan filmin çekimleri, Diyarbakır Tren İstasyonunda ve filmdeki karakterler gibi KHK’yla işten atılan oyuncular ile iki günde tamamlandı.

Filmin Türkçe ve Kürtçe olduğunu vurgulayan Ay, “İlk filmi olduğu için heyecanlı olduğunu, heyecanını da oyuncuların tecrübeleriyle atlatabildiğini belirterek, filmin binlerce film arasından seçilmesi ekip olarak bizi daha da motive etti dedi.

Filme konu olan işçilerden birini canlandıran oyuncu Şıvan Vural Tantekin, hikâyenin kendi yaşam hikâyesine çok benzediğini bu yüzden oynarken hiç zorlanmadığını ifade etti.

27 yıl Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda oyunculuk yapan, belediyeye kayyum atanınca, işinden uzaklaştırılan oyuncu Vural Tantekin,  senaryonun kendi hayatıyla benzeştiği için filmde gerçek ismini kullanmış. Filmin çekimleri sırasında, başından geçen olayları yeniden yaşadığına dikkat çeken oyuncu Tantekin, çekimlerin kendisini Psikolojik olarak etkilediğini söyledi. (Öz Diyarbakır Gazetesi)