?>

Diyarbakır’da Agroekoloji İklim Okulu açılıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 7 bin metrekare alan üzerine içerisinde çocuklara yönelik eğitim atölyeleri, tohum kütüphanesi, sera, bostan, meyve bahçeleri ve kümeslerin bulunduğu Agroekoloji İklim Okulu’nu açıyor.

DİYARBAKIR - 2 ay önce

 
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 7 bin metrekare alan üzerine içerisinde çocuklara yönelik eğitim atölyeleri, tohum kütüphanesi, sera, bostan, meyve bahçeleri ve kümeslerin bulunduğu Agroekoloji İklim Okulu’nu açıyor.
 
İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında tamamen doğal malzemeden oluşacak Agroekoloji İklim Okulu’nu Diyarbakır’a kazandırıyor. Diyarbakırlı çocukları doğayla buluşturulup ekolojik bilince sahip yaşam becerilerinin kazandırılması hedefleyen okul, bir eğitim ve yaşam alanı olacak şekilde inşa edilecek.
 
7 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulacak
 
İklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle mücadelede bilinçli bir nesil yetiştirme vizyonuyla hayata geçirilecek olan İklim Okulu, 7 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulacak.
 
İklim Okulu, tamamen geri dönüşüm ve atık malzemelerden oluşturulmuş yapılarıyla, doğayla uyumlu bir eğitim ve üretim alanı sunacak. Alanda kullanılan kerpiç yapılar, yenilenebilir enerji kaynakları ve su tasarruf sistemleri, doğa dostu bir yaşam pratiğini çocuklara somut örneklerle aktaracak.
 
Çocuklara iklim değişikliği, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir yaşam konularında farkındalık kazanmalarının sağlanması amaçlanan okulda; geleneksel üretim yöntemlerini agroekolojik yaklaşımlarla birleştirerek hem bu bilgiyi ve deneyimleri uygulama fırsatları sunmak, hem de bunları kuşaklar boyunca aktarılabilir hale getirip, çocukların doğanın tüm renkleri ve döngüleriyle etkileşimde bulunabilecekleri bir ortam hedefleniyor.
 
Alanda yapılacak çalışmalar
 
Alanda kerpiçten yapılmış atölyeler, tohum kütüphanesi ve doğal oyun alanları; sera, bostan, meyve bahçesi ve tıbbi aromatik bitki bahçeleri; güneş panelleri, rüzgar enerjisi, yağmur suyu depolama alanları ve kompost üretim alanı; kümes, ahır, boranhane (güvercin evi) ve ördek havuzu gibi hayvan barınakları ile kıl çadırı, tandır ve ateş çemberi projelendirilecek.
 
Alanda kendi enerjisini üreten sistemler ve yağmur suyu toplama yöntemleriyle çocuklara doğayla uyumlu kullanımlar tanıtılırken, iklim değişikliğinin etkilerine karşı nasıl dirençli olunabileceği uygulamalı olarak öğretilecek. Ayrıca çocuklar, geri dönüşüm ve atık yönetimi konularında bilgi sahibi olacak, doğa ile uyumlu bir yaşamın gerekliliklerini deneyimleme fırsatı bulacak.
 
İklim Okulu bir model olacak
 
Agroekoloji İklim Okulu, sadece bir eğitim alanı değil, aynı zamanda iklim değişikliğine karşı toplumsal farkındalık yaratmayı hedefleyen bir model olacak. Çocukların doğayı seven, koruyan ve sürdürülebilir çözümler üreten bireyler olarak yetişmesi için bu alan önemli bir adım niteliğinde olacak.
 
‘Amacımız iklim değişikliği farkındalığı oluşturmak’
 
Projeye ilişkin bilgi veren İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Evin Dinar, alanda kullanılan bütün malzemelerin geri dönüşüm malzemesi veya atıkların tekrar değerlendirilerek oluşturulan malzemelerden elde edildiğini vurguladı.
 
İklim değişikliğinden en çok şehirlerin etkilendiğini kaydeden Dinar, şu bilgileri verdi: “Amacımız bu alanda iklim değişikliği farkındalığı da oluşturmak. Çünkü iklim değişikliğinden en çok etkilenen yerler şehirler. Şehirlerde artık kentleşme, yapılaşma baskıları ve tüketim alışkanlıkları giderek doğadan kopuk bir yaşam şekli haline dönüştü. Bu alanda oluşturacağımız tohum kütüphanesiyle çocuklara, yetişkinlere biyolojik çeşitliliği, Diyarbakır'da yetişen yerel bitkileri tanıtmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda oluşturacağımız seralarda, bostanlarda, meyve bahçelerinde çocuklar hem üretim süreçlerine dahil olacak hem bu bitkilerin tohumdan yeşerene kadar olan süreci öğrenme şansını elde edecekler ve deneyimleyecekler.”
 
‘Uygulamalı ve yerinde göstermeyi hedefliyoruz’
 
Alanda çocuklara her şeyi uygulamalı ve yerinde göstermeyi hedeflediklerini belirten Dinar, “Çatılarda güneş enerjisi ile kendi enerjisini üreten yapıları da çocuklara uygulamalı ve yerinde göstermeyi hedefliyoruz. Yine yağmur suyunun tekrar değerlendirilmesini gözlemlemiş olacaklar yağmur suyu toplama depolarıyla. Yine alanda kümes hayvanlarının olduğu boranhanenin olduğu yapılar var. Bu alanlarda da doğayla iç içe bir yaşam şeklinin deneyimleme fırsatı bulurken aynı zamanda atık yönetimi ile ilgili de farkındalıkları olmuş olacak” şeklinde konuştu.
 
‘Çocuklar için de bir nefes alma ortamı olacak’
 
Dinar, konuşmasını şöyle tamamladı: “Biz bu alanda çocuklarla atölyeler yaparken buranın nasıl atık malzemelerden geri dönüştüğünü nasıl oluştuğunu ve doğayla barışık doğaya zarar vermeden nasıl bir kullanım elde ettiğimizi de vurgulamış olacağız. O yüzden bu alan iklim değişikliğine yönelik farkındalık oluşturmak adına da çok önemli ve kentlerde özellikle doğadan kopuk büyüyen çocuklar için de bir nefes alma ortamı olacak.”
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakırlı öğrenciler Tunus'ta yarışacak

2024-12-15 14:55 - TEKNOLOJİ

WhatsApp, aramalar için yeni özellikleri tanıttı

2024-12-16 09:56 - TEKNOLOJİ

Diyarbakırlı Arda Öztürk tarihe geçti

2024-12-17 06:57 - DİYARBAKIR

Survivor'ın eski yarışmacısı Okay Köksal'ın kızı 8. kattan düştü

2024-12-10 18:08 - GÜNDEM

Ferdi Tayfur'un sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme

2024-12-17 07:13 - KÜLTÜR SANAT

Hafız Esad'ın heykelini sürüklediler

2024-12-15 15:55 - DÜNYA

WhatsApp ve Instagram'da kesinti sona erdi

2024-12-12 07:21 - TEKNOLOJİ

Kanal frekansları değişiyor

2024-12-15 11:09 - TEKNOLOJİ

"Cintihar" korku filmi, Diyarbakır’ın 10 bin yıllık tarihi surlarında çekildi!

2024-12-12 11:37 - DİYARBAKIR

DEM Parti liderleri tutuklularla bir araya geldi

2024-12-11 16:56 - POLİTİKA

İlgili Haberler

Van’da Eş Başkan Bucak’tan çarpıcı açıklama

15:57 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da eriyen kar şehri göle çevirdi

15:20 - DİYARBAKIR

Diyarbakır dahil 9 kentte kuvvetli kar yağışı uyarısı

15:14 - DİYARBAKIR

Diyarbakır annelerinin evlat nöbeti soğuğa rağmen sürüyor

14:10 - DİYARBAKIR

  Diyarbakır'da kardan kapanan yollar açıldı

14:00 - DİYARBAKIR

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da eriyen kar şehri göle çevirdi

15:20 - DİYARBAKIR

Hastaneye ulaşamayan vatandaş için seferber oldular 

13:55 - DİYARBAKIR

Market alışverişinde gezmeye paydos; 50 bin ürünün fiyatları tek sitede

12:35 - EKONOMİ

Diyarbakır’da depremzedeler sevdiklerinin hatırasını yaşatıyor

12:00 - DİYARBAKIR

Bucak’tan Van’a destek mesajı

11:52 - DİYARBAKIR