?>

Diyarbakır’da 300 kuş türü tehdit altında

  Türkiye genelinde yaşanan yüksek sıcaklıklardan dolayı, sulak alanların kuruması nedeniyle, Diyarbakır’da 300’den fazla kuş türünün ciddi risk altında olduğu belirtildi.

DİYARBAKIR - 1 yıl önce

  Son yıllarda yaşanan küresel ısınmalardan dolayı biyoçeşitlilikte çok ciddi değişiklerin olduğunun söyleyen Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, yaşayan canlı popülasyonunda ciddi azalmaların meydana geldiğini ve bu azalmaların önüne geçilebilmesi için avcılığın yasaklanması gerektiğini söyledi. Kılıç, eğer bunun önüne geçilemezse önümüzdeki yıllarda bu hayvanları resimlerde görüleceğini ifade etti.
  Son dönemlerde yaşanan küresel ısınmaya bağlı iklim krizinin her geçen gün daha da şiddetlendiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Kılıç, “İlimizde ve çevre illerde de aynı şekilde bunu hissediyoruz. Biyoçeşitlilik açısından da çok ciddi değişiklikler var. Diyarbakır farklı kuş türlerini, farklı memecik, böcek türlerini ve diğer hayvan türlerini barındırıyor. Bunlarda da maalesef olumsuz gelişmeler var. Çevredeki pek çok gölet küçük göller derelerde yaşayan türlerimiz yoğun olarak Dicle Vadisine, Dicle Nehrine ve hala su barındıran göletlere yoğunlaştılar. Bu yoğunlaşma beraberinde başka sorunları da getiriyor. Rekabet çok ciddi. Hem türler arasında hem de tür içinde güçlü olanlar hayatta kalabiliyor. Bu durumda bütün hayvan türlerinde azalma meydana geliyor. Her geçen gün bunu daha fazla hissediyoruz. Aynı zamanda türü oluşturan popülasyondaki birey sayısında da azalma var. Türe ait birey sayısı da azalınca, muhtemelen önümüzdeki yıllarda ya burayı benimsemeyecekler ya da gelmeyecekler. Dolayısıyla biz yalnızca bu hayvanları resimlerde göreceğiz” dedi.
 
Özellikle Diyarbakır çevresi ve diğer illerde, hayvanların çoğunlukla sulak alanlara toplandığını belirten Prof. Kılıç, avcılığın olmaması gerektiğini vurguladı. Kılıç, "Özellikle suları kirletmememiz gerekiyor. Bizim doğada hayvanları rahatsız edecek yerlerden uzak durmamız gerekiyor. Bu yaşadığımız süreç sadece Diyarbakır özelinde değil Türkiye genelinde yaşanan bir olay. O yüzden insanlarımızın duyarlı olması lazım. Biyoçeşitlilik bizim için bir zenginliktir. Bunun yaşatılması inşaların koruma çabasıyla gerçekleşiyor” diye konuştu.
  Diyarbakır il genelinde yaklaşık 300’den fazla kuş türünün olduğunu ve bu hayvanların yoğun olarak toplanmasından dolayı ciddi hastalıkların oluştuğunu belirten Prof. Kılıç, “Memelilerden yana büyük bir çeşitlilik var. Bunun Anadolu’nun pek çok yerinde olduğunu biliyoruz, ama yeterince araştırılmamış. Bu kuraklıkla birlikte göç unsuru da var. Hayvanlar uygun yerlere toplanıyorlar. Bu hayvanlar yoğun olarak toplandığı zaman da, bunlar içerisinde pandemi dediğimiz salgın hastalıkların da yayılma riski var. Yani hayvanlar büyük bir risk altında. Bu yalnızca kuşlar, memeliler için değil diğer türler içinde tehlike. Küresel iklim krizi devam ettiği sürece bu hayvanlar azalacaktır, bu hayvanların sayısının ne kadar azalabileceğinin tahmin etmek kuraklığın şiddetine ve insanların buna yaklaşımına bağlıdır” şeklinde konuştu.(İHA)
 
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır’da deprem konutları yükseliyor

2023-09-27 10:52 - DİYARBAKIR

Apple yeni telefonundaki sorunu çözecek mi?

2023-10-02 07:55 - TEKNOLOJİ

Tuncel Kurtiz, mezarı başında anıldı

2023-09-27 18:31 - KÜLTÜR SANAT

'Uzaylıları bulmak' artık an meselesi

2023-10-03 08:22 - TEKNOLOJİ

Uçurtma Şenliği’nden renkli görüntüler

2023-09-28 18:56 - KÜLTÜR SANAT

Yapay zeka Instagram geliyor!

2023-09-29 08:42 - TEKNOLOJİ

Diyarbakır otogarı doldu taştı

2023-10-02 11:20 - DİYARBAKIR

Tepeli pelikanlardan görsel şölen

2023-09-27 11:20 - KÜLTÜR SANAT

WhatsApp yeni özelliğini duyurdu

2023-09-27 11:02 - TEKNOLOJİ

iPhone 16'da ilk yenilik ne olacak?

2023-10-01 11:55 - TEKNOLOJİ

İlgili Haberler

2025 Diyarbakır Ramazan İmsakiyesi; İşte Diyarbakır'ın Sahur ve İftar Vakitleri

22:19 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da ilk teravih namazı kılındı

21:33 - DİYARBAKIR

Dicle Üniversitesi'nde Şubat Ayı Şehadet Ayı Programı düzenlendi

19:34 - DİYARBAKIR

28 Şubat mağduru öğretmen o günleri unutamıyor

17:11 - DİYARBAKIR

Eş Başkan Bucak: Kadına şiddetle mücadelede yeni dönem başlıyor

17:04 - DİYARBAKIR

Günün Manşetleri

Diyarbakırlı milli futbolcudan ilçesine anlamlı yardım

00:00 - SPOR

2025 Diyarbakır Ramazan İmsakiyesi; İşte Diyarbakır'ın Sahur ve İftar Vakitleri

22:19 - DİYARBAKIR

Diyarbakır Barosu’ndan Sözcü TV hakkında suç duyurusu

21:44 - GÜNDEM

Diyarbakır’da ilk teravih namazı kılındı

21:33 - DİYARBAKIR

Öcalan'ın çağrısı sonrası DEM Parti'de hareketli saatler

17:25 - GÜNDEM