Diyarbakır Barosu: TBMM'nin Can Atalay kararı anayasa ihlali mi?
Diyarbakır Barosu, Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi üzerine Anayasa Mahkemesi'nin kararına rağmen TBMM'nin tutumunu eleştirdi.
Dilek AKİN - Diyarbakır Barosu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. Baro, Hatay milletvekili Av. Şerafettin Can Atalay'ın vekilliğinin geri verilmesini talep etti.
Diyarbakır Barosu'nun yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay hakkındaki yasama dokunulmazlığına yönelik ihlal kararlarına rağmen TBMM tarafından Anayasa'nın 84/2. maddesi kapsamında mahkumiyet kararı alınarak vekilliğinin düşürüldüğü belirtildi. Açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına uyma zorunluluğuna vurgu yapılırken, bu kararların TBMM tarafından uygulanmamasının hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu ifade edildi.
Can Atalay'ın vekilliğinin geri verilmesini beklediklerini belirtti
Baro, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı sonrasında yargı mercilerince Anayasa'ya aykırı şekilde temel hak ve hürriyetlere yönelik ihlallerin devam ettiğini öne sürdü. Türkiye'de yargı makamlarının anayasal zorunluluklara uymamasının ve TBMM'nin vekilliğin düşmesi konusunda Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen bildirimde bulunmasının, hukukun üstünlüğü ilkesinden ve demokrasiden ne kadar uzak olduğunu gösterdiği ifade edildi.
Baro açıklamasında, Anayasa hükümlerinin yok sayılarak bağlayıcı yargı kararlarının uygulanmamasının, seçme ve seçilme hakkını ihlal edici bir durum olduğuna vurgu yapıldı. Diyarbakır Barosu, hukuk devletinde beklendiği gibi yargı kararlarının uygulanmasını talep ederek Hatay milletvekili Av. Şerafettin Can Atalay'ın vekilliğinin geri verilmesini beklediklerini belirtti.