?>

"Çırakların staj süresi emekliliğe sayılmalı"

TESK Genel Başkanı Palandöken, Mesleki eğitim alınan çıraklık süresinin sigorta başlangıcı olarak emekliliğe sayılması gerektiğini belirterek, “İnsanlar bu sistemde hayatının garantide olduğu bilsin. Staj gördükleri dönemlerde mesleklerini icra edebilsinler.” dedi.

GÜNDEM - 8 ay önce

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından çıraklık için yapılan seminerlerde ve toplantılarda üzerinde durulan 'Eğitimin yanında bir mesleğin olsun' sloganı hakkında konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken şunları dile getirdi:
"Piyasada çırak, kalfa ve usta bulmada önemli bir açık var. Bilindiği üzere artık beyaz yakalıların iş bulma oranı da mavi yakalılara göre yüzde 75 düşmüş durumda. Sanayici kalifiyeli eleman, esnaf ve sanatkar ise çırak yok diyor. Bu nedenle meslekler de bir taraftan yok olmaya başladı. Eskiden baba mesleğini devam ettiren hayata daha hızlı atılır, iş arama derdinde olmazdı. Ancak maalesef kimse çocuğunu ne sanayiye gönderiyor ne marangoz atölyesine ne de bir başkasının yanında çalışmasına müsaade etmiyor. Okuyan çocuğun elinde farklı meslek olmazsa okuduğu bölümde iş bulamadığı takdirde açıkta kalıyor."
 
"Çocukların meslek edinmesi hayatlarına ışık tutar"
Çocuklarımızın geleceği için okul eğitiminin yanında bir meslek de öğrenmesi gerektiğine dikkat çeken Palandöken, "Yapılması lazım gelen, çocukların okul ara tatili dönemlerinde bir esnafın yanında meslek edinmesi hayatlarına ışık tutacaktır. Mahalle ve site kültürünün bitmesi eğitim alanında sanata yönelmede büyük açık oluşturdu. Meslek öğrenmek istiyorsanız bir ustanın veya kalfanın yanında yetişmeniz sizi hayata daha çabuk hazırlar. Hatta ileride onlarca insanı istihdam edebilirsiniz. Unutmayalım ki ağaç yaşken eğilir. Gençler kendi geleceği için mutlaka bir meslek öğrenmede azimli olmalı. Çocukların bir mesleğe yönlendirilmesi hayatlarının garantiye alınması açısından çok önemlidir. Eğitim çok önemli ama bunun yanında da bir sanatınız olsun" diye konuşmasını sürdürdü.
Öte yandan çıraklığın da cazip hale getirilmesi gerektiğini ve mesleki eğitimin bugünlerde daha fazla önem kazandığının altını çizen Palandöken, "Esnaf bir aileden gelen gençlerimizin mesleği öğrenip onların kurmuş olduğu düzeni daha iyi noktalara getirmeleri için o işe genç yaşta başlamak önemli. Bunun için çıraklık süresince yaşanan sıkıntıların giderilmesi gerek. Mesleki eğitim alınan çıraklık süresi sigorta başlangıcı olarak emekliliğe sayılmalı. İnsanlar bu sistemde hayatının garantide olduğu bilsin. Staj gördükleri dönemlerde mesleklerini icra edebilsinler. Şimdi tabi belirli yaştan sonra sigortalı olunca bildiğiniz üzere işin cazibesi biraz daha sonlara kalıyor" şeklinde konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin ikinci astronotu yurda döndü

2024-06-11 14:23 - TEKNOLOJİ

Çermikliler Yas Evi, Diyarbakır'da hizmete açıldı

2024-06-11 10:56 - DİYARBAKIR

Sarıyer Memduh Paşa Yalısı'ndaki film gibi soygunda yeni gelişme!

2024-06-11 17:02 - GÜNDEM

Diyarbakırlı oyuncudan çocuklara özel tiyatro

2024-06-14 09:53 - KÜLTÜR SANAT

Diyarbakır'daki aşiret kavgası barışla sonuçlandı

2024-06-14 11:22 - DİYARBAKIR

Kuduz tehlikesi artıyor: Bakan Koca’dan önemli açıklamalar

2024-06-12 08:47 - SAĞLIK

‘Sezai Karakoç’tan Hatıralar’ etkinliği

2024-06-11 15:44 - KÜLTÜR SANAT

Diyarbakır'da su kesintisi krizi

2024-06-13 17:38 - DİYARBAKIR

Erdoğan ve Özel'den kritik görüşme

2024-06-11 08:55 - POLİTİKA

Bayram şekerlerinde boykot etkisi

2024-06-12 14:49 - BÖLGE

İlgili Haberler

Kar yolu kapatınca ilaçlar dronla ulaştırıldı

18:34 - GÜNDEM

AFAD duyurdu: Ege yine sallandı

15:40 - GÜNDEM

Ölen adamın evinden 2 kamyon çöp çıktı  

15:34 - GÜNDEM

Sahte içki 152 can aldı

15:01 - GÜNDEM

Ekrem İmamoğlu'nun diplomasına ilişkin soruşturma sürüyor

13:05 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da anne ve babasını öldüren şüpheli tutuklandı

18:29 - DİYARBAKIR

Türk Edebiyatının duayenleri D.Ü.’de buluştu

18:19 - DİYARBAKIR

TBMM’de 4 milletvekili için dokunulmazlık süreci başladı

16:28 - POLİTİKA

Bakanlık onayladı:-İmralı heyeti, yarın Öcalan ile görüşecek

16:03 - POLİTİKA

AFAD duyurdu: Ege yine sallandı

15:40 - GÜNDEM