Çınar'da servisçiler parayı az buldu, öğrenciler okullara taşınamıyor!

2024-2025 Eğitim öğretim yılının başlamasının ardından Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde taşımalı eğitimin yapıldığı okullarda öğrenciler, hala okula gidemiyor.

Seyfettin EKEN - 2024-2025 Eğitim öğretim yılının başlamasının ardından Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde taşımalı eğitimin yapıldığı okullarda öğrenciler, hala okula gidemiyor.

Çınar’ın Alancık, Avdalı, Belliktaş, Bilmece, Ballıbaba, Karasungur, Karabudak ve Muratcık Mahallelerinde servis sıkıntısı yaşayan öğrenciler, servis olmadığı için okula gidemiyor. Yetkilerden bu durumu çözmeleri için yardım bekleyen öğrenciler, okula gidemediklerini, bu yüzden üzgün olduklarını ve bir an önce sorunun çözülüp okula gitmek istediklerini belirtti.

 

“HER SABAH ÇOCUKLAR HAZIRLANIYOR, ANCAK SERVİS GELMEYİNCE OKULA GİDEMİYORLAR”

Çocukların okula gitmediğini belirten bir veli; “Eğitim öğretim yılının başlamasına rağmen çocuklar köyde 3 haftadır okula gidemiyor. 3 haftadır bir araya gelen öğrenciler, köyün önünde toplanıyorlar, servisçinin evinin önüne gidiyorlar. Ama tatmin edici bir ücret olmadığı için hiçbir servis görev yapmıyor. Çınar genelinde 100’den fazla servis çalışmıyor. 37-38 köyde şuanda servis taşımacılığı yapılmıyor ve çocuklarımız mağdurdur. Çocuklarımız her sabah böyle hazırlanıyorlar ama bir türlü okula kavuşamıyorlar. O yüzden yetkililerin bu sorunu derhal çözmelerini rica ediyoruz” dedi.

 

“ÜCRETTE ANLAŞAMADILAR, SORUN OLDU”

 

Karasungur Mahallesi’ne bağlı bir mezrada oturan Ahmet Demir isimli veli köydeki çocukların şuanda okulda olması gerektiğini belirterek yaşanan sürece tepki gösterdi. Veli; “Milli Eğitim Müdürlüğü ile servisçiler, ücret konusunda anlaşamadıkları için okulun ilk 3 haftasında maalesef böyle sorunlar ortaya çıkıyor” dedi.

 

“ÇOCUKLARIMIZ, DERSTEN UZAK KALMASI”

 

Belliktaş Mahallesi’nde oturan ve 15 yıldır servis şoförlüğü yapan Mehmet Seyitoğlu; “15 seneden beri gelir ve giderlerimiz birbirini zar zor kurtarıyor. Devletimizin yetkilileri bu soruna bir el atsın. Bizim çocuklarımız dersten uzak kalmasın. Bu çocuklar geleceğimizdir. Bu çocuklar, eğitim ve öğretim hizmetinden geri kalırsa işimiz yaştır. Yetkililer ve müteahhitler bu soruna bir çözüm bulsunlar” diye konuştu.

 

İLÇEDE 80 ARACIN İHALESİ KALDI, EN KISA ZAMANDA SORUN ÇÖZÜLECEK

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz yetkililer ise şu açıklamalarda bulundu; “Bakanlığımızın belirlediği rakamlarla ihaleye çıktık. Yapılan ihalede SFB Turizm, MKCR Otomotiv ve Şahinan Ormancılık İnşaat Nakliye Hayvancılık Elektrik Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi olarak 3 firma, ilçede 471 aracın ihalesini aldılar. Geriye kalan 80 aracın ihalesini yapmak için doğrudan teminle ihaleye çıkılmasına rağmen kimse düşük rakamlar nedeniyle ihaleye girmiyor. Devletin verdiği rakamları az bulan şoförler çalışmak istemiyor. 7 köy de doğrudan teminle ihaleye gitmemize rağmen kimse ihaleye girmiyor. Kaç kez bunlarla görüştük. Jandarma ve kaymakamlık yetkililerimiz de hem servislerin şoförleriyle hem de köylerdeki muhtarlarla görüşmelerine rağmen henüz bu soruna çözüm bulunamadı. 23 bin öğrencimiz var. Bunların 6 bini taşımalı eğitim kapsamında, 4 bin 500 öğrenci taşınıyor. Bin 500 öğrenci şuanda taşınmıyor, bunların yarısı da mevsimlik işçi olarak çalışıyor. Şahinan Taşımacılık 111 araç, MKRC Otomotiv firması 160 aracın ihalesini alırken, SFB firması ise 200 aracın ihalesini kazandılar.”

çınar servis servis minibüsü