?>

Çanakkale Savaşı’nın izleri Amida Höyük’te ortaya çıktı

Diyarbakır'da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Amida Höyük'te yapılan kazılarda “Çanakkale Savaşı” rozeti bulundu.

DİYARBAKIR - 3 ay önce

Hurri-Mitanniler, Bit-Zamanı Krallığı, Asurlular, Urartular, Medler, Persler, Tigran Krallığı, Romalılar, Bizanslılar, Sasaniler, Emeviler, Abbasiler, Mervaniler, Selçuklular, Nisanoğulları, Artuklular, Eyyubiler, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlı'nın da aralarında yer aldığı birçok medeniyete ev sahipliği yapan höyükte, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Dicle Üniversitesi (DÜ) Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız başkanlığında 2018'de başlatılan kazı çalışması sürüyor.
Bugüne kadar yapılan kazılarda 1800 yıllık su kanalları ve kalorifer sistemi, yaklaşık bin 700 yıllık mezar odaları, 1. Dünya Savaşı'ndan kalma 782 el bombası ve 800 yıllık mermer parçaları gibi kalıntıların ortaya çıkarıldı. Bu yıl Artuklu Sarayı'nın kabul salonunun güneyindeki odada ve Saraykapı ile kral yolu arasındaki alanda çalışma yürütülüyor.
Yürütülen çalışmalardaki yangın izi, seramik parçalarından ve taş malzemelerden elde edilen verilere göre, 10 bin yıl önce yerleşimin başladığı tespit edilen höyükte kazılar devam ediyor.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Amida Höyük'te yapılan kazılarda, “Çanakkale Savaşı” rozeti gün yüzüne çıkartıldı. Bu rozet, buradaki kazıda bulunan ilk Osmanlı rozeti örneği olarak biliniyor.
Kazı başkanı Prof. Dr. Yıldız, gazetecilere, 2024 çalışmalarının devam etmek olduğunu, çalışmaların Geleceğe Miras Projesi kapsamında Kral Yolu olarak adlandırdıkları höyüğün batısı ile batı surlar arasında kalan kısımda devam etmekte olduğunu söyledi.
Bu yıl ki çalışmalarda birçok buluntuya rastladıklarını belirten Yıldız, “Son çalışmalarda bulduğumuz Çanakkale Savaşı rozeti Osmanlı dönemine ait olup, güncel bir veri olması nedeniyle önem arz ediyor. Rozet, 1. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale'nin kara ve deniz savaşlarında savaşıp gazi veya şehit olan kişilere verilmiş bir rozettir. Bu rozetin özgünleri çok az bulunuyor. Daha çok replikaları yapılmış. Amida Höyük Artuklu Sarayı kazısında gelen bu özgün rozet, Osmanlı dönemi Çanakkale Savaşı rozeti olması açısından önem arz ediyor” dedi.
Rozet'in 4.2 santimetre boyunda, 2.7 santimetre genişliğinde ve 6 gram ağırlığında olduğu bilgisini paylaşan Yıldız, “Rozetin ön yüzünde Çanakkale Boğazını bekleyen, ellerinde silahları, sırtlarında çantasıyla 2 Osmanlı askeri resmedilmiş. Gökyüzünde ise, bayrağı temsil eden parlayan ay ve yıldız bulunmaktadır. Rozetin alt kısmında Osmanlıca yazılmış Çanakkale Savaşı Yadigarı ibaresi yer almaktadır. Sağ tarafında, düşmanların ilk saldırısı 21 Teşrinievvel 1330 (3 Kasım 1914) tarihi; sol tarafında, düşmanın Çanakkale'den rücuatı (çıkışı) 21 Kanunuevvel 1331 (3 Ocak 1916) tarihi yazılıdır” diye konuştu.
O günkü Diyarbekir şehrinin, bugünkü Diyarbakır şehrinin Çanakkale Savaşına verdiği desteğin ve bu kurtuluş mücadelesi bakımından şehrin aynı zamanda oynadığı önemli rolü de göstermesi bakımından önem arz etmekte olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Bu madalya, Çanakkale Savaşlarına katılıp gazi olarak memleketi Diyarbakır'a dönen askerimize verilen bir madalyadır. O da, Amida Höyük'ün bulunduğu alanda düşürmüştür” ifadelerini kullandı.
 
Haftanın Öne Çıkanları

Ahu Tuğba’nın ölüm nedeni açıklandı

2024-11-15 17:40 - KÜLTÜR SANAT

Diyarbakır’da 6. Mezopotamya Gurme Fuarı ziyaretçilerini bekliyor!

2024-11-14 15:38 - DİYARBAKIR

Rojin Kabaiş'in şüpheli ölümü hâlâ çözülmedi: Babasından kararlı tepki

2024-11-15 17:38 - DİYARBAKIR

Ahmet Davutoğlu, Ahmet Türk ile görüştü

2024-11-17 16:14 - POLİTİKA

İspanya'da bir kez daha sel felaketi yaşandı  

2024-11-13 18:39 - DÜNYA

Öğretmenler 'yapay zeka' eğitmeni olacak

2024-11-19 13:08 - TEKNOLOJİ

DEM Parti ile Gelecek Partisi görüştü

2024-11-14 15:50 - POLİTİKA

Diyarbakır’da Peygamber Sevdalıları’ndan sert çıkış

2024-11-15 17:51 - DİYARBAKIR

Akciğer kanserinde erken teşhis zor

2024-11-17 12:24 - SAĞLIK

Omega-3 Beyin ve zeka gelişimi için şart

2024-11-17 13:45 - SAĞLIK

İlgili Haberler

Futbol hakemliği için akademik eğitim önerisi

16:04 - DİYARBAKIR

Van’da Eş Başkan Bucak’tan çarpıcı açıklama

15:57 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da eriyen kar şehri göle çevirdi

15:20 - DİYARBAKIR

Diyarbakır dahil 9 kentte kuvvetli kar yağışı uyarısı

15:14 - DİYARBAKIR

Diyarbakır annelerinin evlat nöbeti soğuğa rağmen sürüyor

14:10 - DİYARBAKIR

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da eriyen kar şehri göle çevirdi

15:20 - DİYARBAKIR

Hastaneye ulaşamayan vatandaş için seferber oldular 

13:55 - DİYARBAKIR

Market alışverişinde gezmeye paydos; 50 bin ürünün fiyatları tek sitede

12:35 - EKONOMİ

Diyarbakır’da depremzedeler sevdiklerinin hatırasını yaşatıyor

12:00 - DİYARBAKIR

Bucak’tan Van’a destek mesajı

11:52 - DİYARBAKIR