Buğday ve arpada son yılların en iyi rekoltesi bekleniyor

Yeni Şehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, son yıllarda yaşanan kuraklıktan sonra, bu yıl yağan yağışların kuraklık endişelerini sonlandırdığını ifade ederek, Buğday ve Arpada son yılların en iyi rekoltesini bekliyoruz dedi. İskenderoğlu ayrıca çiftçiler adına seçilecek yeni Cumhurbaşkanından Hububatta iyi bir alım taban fiyatının belirlenmesini, ödemelerin zamanında yapılarak çiftçilerin aracı, komisyoncu ve alafların vicdan ve insafına bırakılmamasını talep etti.

(ÖZ DİYARAKIR HABER)

Jan BELEK - Kurak geçen iki yılın ardından bu yılında kurak geçmesinden edişe duyan çiftçiler, Mart ayında yağan yağışlarla rahat bir nefes aldı.

Barajlar doldu, çiftçiler su konusunda mutlu, ekinler rahat bir şekilde sulana bilecek, konu ile ilgili görüşüne başvurduğumuz Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, çiftçilerin yaşadığı zorluklar ve ürünler için bekledikleri taban alım fiyatlarını açıkladı.

Çiftçileri, Aracı, Komisyoncu ve Alafların Vicdan ve İnsafına terk etmeyin

İskenderoğlu, 8 Mayısta yapılacak olan 2. Tur Cumhurbaşkanlığı seçiminin çiftçiler üzerindeki etkilerini şu sözler ile dile getirdi.

İskenderoğlu, “Seçimdeki belirsizlik ile birlikte taban fiyatta da bir belirsizlik var, şuana kadar Hububat taban fiyatının açıklanması gerekirdi, fakat halen açıklanmış bir taban fiyat yok, biz çiftçiler olarak bu duruma tepkiliyiz.

Seçilecek olan Cumhurbaşkanından biz çiftçilerin talebi şu, iyi bir alım taban fiyatının belirlenmesi ve ödemelerin zamanında yapılması, çiftçiyi aracıya, komisyoncuya ve alafların vicdanına, insafına terk etmemeli. Sert buğdayda 12,5 TL artı 1 lira prim, ekmeklikte 11,5 TL artı 1 lira prim, arpa 10 TL artı 1 lira prim, mercimek 25 TL artı 1 lira prim talebimiz var.

Fiyat artışının girdi maliyeti ile orantılı bir şekilde yapılmasını istiyoruz, tohum, gübre, ilaç, özellikle ilaçta çok fahiş bir biçimde fiyat artışı olmuş durumda, gübre ve elektrik bunların hepsini göz önünde bulundurup, geçen yılın fiyatının üzerinde % 60 oranında bir zam bekliyoruz. Seçimlerden sonra ekonomik olarak ülkede bir düzelmeyi maalesef beklemiyorum durum hiç iç açıcı bulunmuyor. Şu an çok karamsar olmamak ile beraber, çok büyük bir değişim beklemiyorum” dedi.

Kurak geçen İki yıldan Sonra Yağan yağış, Yüzümüzü Güldürdü

Meteorolojik olarak 2021 ve 2022 yılında bölge olarak ciddi bir kuraklık yaşadık diyen Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, “2023 yılının da kurak geçmesinden endişe duyuyorduk, ama 3. aydan sonra bölgeye çok ciddi bir yağış oldu ve bu yüzümüzü güldürdü. Şuan bölgemiz için kuraklık söz konusu değil, özellikle buğday ve arpada son yılların en iyi rekoltesini bekliyoruz” diye konuştu.

Çiftçi Traktörünü Çalıştırmaya Korkar Hale Gelmiş

Yağışların iyi geçtiğini, Barajlardaki doluluk oranının % 622lerde olduğunu, Yenişehir ilçesine bağlı köylerde sulama kanallarına su verildiğini, çiftçilerin buğdayı sulamaya başladığını belirten İskenderoğlu, “Biz üreticiler şuan kullandığımız Mazota hem % 18 KDV ile birlikte birde ÖTV ödüyoruz, Dünyanın hiçbir yerinde üretimin özel tüketimi yoktur, olamaz, çok acil olarak bu konuya köklü bir çözüm bulunmalı, yeni dönemde ülke yönetimini devir alacak olan yöneticilerden beklentilerimiz, tarım kanununda çiftçinin gayri safi milli hasılasının % 1’nin çiftçilere verilmesi, şuan çiftçilere verilen destekler çok yetersiz, çiftçi şuan Traktörünü çalıştırmaya korkar hale gelmiş durumda, çitçiye KDV ve ÖTV muafiyeti istiyoruz” diye ifade etti.

Pamuk Üreticileri Şuan Komada  

Geçen yıl pamuk üreticileri için çok zor bir yıl oldu, beklenen taban fiyatı verilmedi ve toplanan pamuk tarlada kaldı, satılamadı. Bu yıl pamuk üreticileri için nasıl bir yıl olacak diye soru sorduğumuz İskenderoğlu, “şuan pamuk üreticisi komada, pamuk üreticisi ciddi sıkıntı içinde ve çok zor bir durumda, dolayısı ile pamuk üreticilerine ekstra bir destek ve tolerans tanınmalı, pamuk stratejik bir üründür, bakın yıllık 8 ile 10 milyar Dolar arasında ithalata para veriyoruz, paramız gidiyor, dolayısıyla bu ithalatın önüne geçebilmemiz için, çiftçiyi destekleyip onu üretmesi için tarlada tutmak, sulama kanallarını çoğaltıp sulu tarımı artırmamız lazım dedi. “ ifadelerini kullandı.