SİYASETTE NORMALLEŞME NE ZAMAN?..

BİR MİSKAL DUA Koru Allah'ım bizi, ahiretin kışından, Cehennemin dumansız  ateşte yakışından!

BİR MİSKAL

DUA

Koru Allah’ım bizi, ahiretin kışından,

Cehennemin dumansız  ateşte yakışından!..

MM

GÖZLÜYORUM

SİYASETTE NORMALLEŞME NE ZAMAN?..

MEVLÜT MERGEN AMİDİ

Söze şöyle başlayabiliriz: “siyasette normalleşme için ısınma hareketleri başladı” önce AKP “gönül seferberliği” ile hareketlendi, CHP 3 milletvekilinin vekilliğinin düşürülmesi üzerine sesini çıkarmaya başladı, Gelecek ve Deva partileri “vekil transferi” konusu ile anılır oldular, İyi parti lideri ekranlara çıkarak kendini unutturmamaya çalışıyor MHP ise sessiz ve derinden çalışmalarını yürütüyor.

2023 yılı seçim yılı olacak ancak şimdiden hareketlenmeler görülüyor siyasi arenada, tahminler yürütülüyor, bazı ulusal kanallarda ise deyim yerinde “algı” operatörleri ocak sönmesin için körükleyip duruyorlar, coronavirüs tedbirleri kapsamında uzun zaman siyasetçiler ve siyasi konular gündeme gelmedi, konuşulmadı.

Ramazan bayramında bile bayramlaşma teknolojiden yararlanılarak gerçekleşti, bildiğimiz siyasi hava henüz oluşmadı, daha önce CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu “Enis Berberoğlu” için Ankara İstanbul arasında uzun bir “Adalet” yürüyüşü yapmasına rağmen bu kez kendisine sorulan: “yine yürüyecek misiniz?” sorusuna: “şartlar müsait değil” diyerek yürümeyeceğini belirtti.

CHP şimdi mensuplarından birinin “Ayasofya ve Sultanahmet müze olsun” sözünü vatandaşlar üzerindeki “negatif etkisini “pozitife” çevirmenin telaşını yaşıyor.

Hükümet şimdi yeni bir seçim kanunu üzerinde çalışarak “vekil transferini önlemeye çalışıyor” çünkü CHP’nin İYİ partiye yaptığı gibi yeni kurulan iki parti için de aynı yöntemi kullanacağı var sayılıyor, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan nedense tek bir parti halinde değil de iki ayrı parti halinde kurdular partilerini.

Gerçi seçimlere hayli zaman var, ancak “ittifak” arayışları sanki hız kazandı, Millet ve Cumhur ittifaklarının yanında üçüncü bir ittifak oluşabilir mi, HDP “şeffaflık” istiyor, kim hangi ittifakta yer alacaksa bunun açıkça dillendirilmesini istiyor, bütün bunlar şunu gösteriyor, hiçbir parti yapılacak ilk seçimde tek başına “iktidar” koltuğuna oturamayacak.

İttifaklaşma olmazsa “koalisyon” gündeme gelebilir ki bunun için de Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin  “referanduma” gidilerek değişmesi gerekir.

Meral Akşener’e şöyle bir soruldu: “Cumhurbaşkanı sizinle görüşmek isterse görüşür müsünüz?”  şu cevabı verdi: “demokratik parlamenter sisteme dönülürse görüşürüm” 2023 seçimleri hayli heyecanlı ve ittifaklı geçeceğe benzer,

Coronavirüs tedbirleriyle kısıntılı geçen zamanın ardından şimdi normalleşme “kontrollü sosyal hayat” çerçevesi içinde başlasa da siyasetçiler “kontrollü siyasi hayat” günlerini başlatabildiler mi?

Umarız siyasetçiler normalleşirken “eskiye” dönmezler de “yeni bir normalleşme” dönemini başlatırlar, zira toplum olarak eskinin alışkanlıklarından ırak “yeni” normalleşmeye öylesine ihtiyacımız var ki!..

Selam ve dua ile.