Bıçakçılarda bayram mesaisi

Türkiye'nin, bıçak ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Bursa'da, Kurban Bayramı öncesi hazırlıklar sürüyor.

 

 

Bursa'da Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla bıçak üreticilerinin hazırlıkları da sürüyor. Gece gündüz demeden demir dövüp, bayrama hazırlık yapan ustaların, özenle işlemlerden geçirdiği bıçakların günlük üretimi 20 bini buluyor.

Türkiye'nin dört bir yanından talep gören 'Bursa Bıçağı' 250 ile 400 TL arasında alıcı bulurken, bıçakçı esnafı unutulmaya yüz tutmuş bıçakçılık zanaatın öneminin özel günlerde hatırlandığını ifade ettiler.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan bıçakçı esnafı, küçükbaşın küçük bıçak, büyükbaşın ise büyük bıçakla kesilmesi  gerektiğini belirterek, bu şekilde hayvanın yapısına daha uygun biçimde kesim işlemi gerçekleşeceğini belirttiler.

 

"Bıçakları seyyardan değil, dükkândan alın"

Özellikle vatandaşlar bir kaliteli kurban bıçağı almaları için bıçağı bıçakçıdan almalarını tavsiye ettiklerini söyleyen Bursa Bıçakçılar Derneği Başkan Yardımcısı Erdi Güler, "Yerel marketlerden ya da hırdavatçılardan ve o tarz yerlerden değil de kaliteli bıçakları bıçakçılardan almalarını tavsiye ediyoruz. İyi bir bıçak acemi kasaplar için de güzeldir. Acemi kasapların ellerinden kaymaması için bu şekilde kaydırma saplı bıçakları tercih etmelerini istiyoruz. Kaliteli bıçak 300 ve 500 TL arasında fiyatları değişiyor.  Daha ucuz bıçaklarla hayvanlara acı çektirerek bir kesim değil de kaliteli bıçaklarla profesyonel kesim yapmalarını tavsiye ediyoruz." dedi.

 

"Bıçağı bıçakçıdan alın"

Güler, " Küçükbaş için bir numarayla iki numara ideal oluyor. Büyükbaş işin de üç numarayla dört numara bıçaklar ideal oluyor.  Bu tamamen kesiciye kullanıcıya bağlı olan bir şeydir. Profesyonel bir vatandaş daha kolay kesim için ufak bıçak kullanıyor. Büyük bıçak kesimde işi biraz zorlaştırıyor. Küçük bıçak her zaman daha iyi oluyor. Kesici için yüzme bıçakları farklı. Deri yüzme bıçakları farklı. Eti kemikten ayırmak için farklı işte kafa bıçakları ayrı. Bıçakçıdan aldıkları zaman zaten bıçak ambalajında hazır bir şekilde teslim ediliyor." ifadelerini kullandı.

 

"Kör bıçaklar biletilmeli"

Bıçakların bilemesi ile ilgili konuşan Güler,

"Bileme konusuna geldiği zaman evindeki bıçaklarını bilemeleri içinde de profesyonel aynı şekilde burada bıçakçılara geldiği zaman burada bileme hizmeti de var. Bıçakçılarda her zaman profesyonel bileme hizmeti de alabilir. Bursa bıçağı birinci kalite bir bıçaktır. Bursa bıçağının adını kullanarak kötü yönden kullananlar var.  Yurt dışından gelen dandik bıçaklara da ikinci kalite bıçakları da Bursa bıçağı yazıp çoğu seyyar satıcılar tarafından satılıyor. Be nedenle diyoruz ki bıçak, bıçakçıdan alınır. Bıçağı bıçakçıdan alırsanız daha doğru olur." şeklinde konuştu.

 

"Kurban Bayramı olduğu için manavlar bile bıçakçı oluyor"

Bıçak alırken en çok dikkat edilecek noktasında uyarılarda bulunan bıçakçı esnafı Olcay Güler, "Ayaküstü bıçakçılardan dikkat edilmeli. Şu an Kurban Bayramı olduğu için manavlar bile bıçakçı oluyor. Eline makineyi alan dışarılarda makineler satılıyor. Makineleri alan bıçakçıyım diye. Bıçakları daha çok bozuyor. Bıçakçılar işin ehli çocukluktan babadan dededen gelen insanlarız. Bizlerden, çarşıdan almalarını biz tavsiye ediyoruz. Büyükbaşlar için üç numaralı bıçakları biz tavsiye ediyoruz. Küçükbaş bıçaklar için bir numara iki numara. Her bıçak bilenmez. Çeliğin kalitesine göre bilenir. Kaliteli çelikler on yıl, yirmi yıl kullanabilir. Bıçak düzgün kullandığı sürece her şekilde kullanabilir. Her şey olur. Bıçağı çarşıdan almalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü herkesin burada kendi markası var. Kendi markaları olan tanınmış insanlardır." diye konuştu

bıçakçı buçak bayram mesaisi