Bebeklik döneminde kullanılan antibiyotiklere dikkat

Gelişigüzel kullanılan antibiyotiklerin fayda sağlamadıkları gibi, pek çok ciddi sağlık problemine de neden olabildiğini ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Dr. Mehmet Fatih Başak, böbrek, karaciğer yetmezliği ile obezitenin bunların başında geldiğini söyledi.

Gereksiz antibiyotik kullanımının hastalıklara yol açtığını belirten Dr. Başak, yanlış antibiyotik kullanımının daha çok alerjik, ishal, obezite, bağırsak hastalıklarına neden oluğunu, özellikle çocuklarda antibiyotik kullanımına daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

İnsanların virüs kaynaklı nezle ve grip gibi hastalıklarda doktorun görüşünü almadan sarıldığı antibiyotikler, bakterilerin en önemli silahı haline geliyor. Dünya Sağlık Örgütü, antibiyotiklerin yaklaşık yüzde 50’sinin gereksiz yere kullanıldığına işaret ediyor. Antibiyotiklerin gereksiz ve yanlış yerde kullanımı ise ilacın direncini kırarak bakteri üzerindeki etkisini yok ediyor.

"Antibiyotik, vücudumuzdaki zararlı bakterileri öldürdüğü gibi faydalı olanları da öldürüyor"

Bebeklik döneminde gereksiz kullanılan antibiyotiklerin bağışıklık sistemine zarar verdiğini ifade beden Başak, "Vücudumuzda, bağırsaklarda özellikle mikrobiyota (vücudumuzun iç ekosistemi) bir flora mevcuttur. Bunların içerisinde iyi huylu bakteriler de vardır. Bunlar vücudun bağışıklık sistemi ve alerjiye yatkınlık açısından vücudu koruyan sistemlerdir. Bizler antibiyotikleri kullandığımızda kötü huylu bakterileri öldürürken bağırsağın florasını oluşturan iyi huylu bakterileri de öldürürüz. Bu nedenle bağırsaktaki bu floranın bozulmasından dolayı ileriki yaşlarda alerjiye yatkınlık, daha sık enfeksiyon geçirme, ishal, karın ağrısı gibi gastrointestinal semptomlara sebep olabilir." uyarısında bulundu.

"Sık ve gereksiz antibiyotik kullanımı obeziteye neden oluyor"

Antibiyotik kullanımının sık ve gereksiz kullanımına bağlı olarak bağışıklık sisteminin bozulmasından dolayı çocuklarda obeziteye yatkınlık oluştuğuna dikkat çeken Başak, "Enfeksiyona, alerjiye yatkınlık son yapılan çalışmalarda kanıtlanmış vaziyette. Çocuklarda antibiyotikler metabolizmayı da bozduğu için obeziteye yatkınlık görülüyor. " dedi.

"Antibiyotikler karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını bozabiliyor"

Antibiyotikler ve kullandığımız ilaçlar genelde mide ve bağırsakta emildikten sonra 2 organda elimine edildiğini ifade eden Başak, "Bunlardan biri karaciğer diğeri de böbrektir. Yüksek dozlarda dengesiz bir şekilde, uzun süreli veya sık kullanımına bağlı olarak geriye dönüşü mümkün olmayan karaciğer ve böbrekte hasarlarına neden olabilir. Doktorun tavsiye ettiği doz ve sürede antibiyotik kullanmak, tedavi bitiminde de uygun bir şekilde kesilmesi en önemli yaklaşımdır." ifadelerini kullandı.

"Doktor önermediği sürece antibiyotik kullanmayalım"

Doktorun tavsiyesi olmadıkça antibiyotik kullanılmaması konusunda ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Başak, "Herhangi bir ateş veya gribal semptomlarda gereksiz ve bilinçsiz bir şekilde antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi gerekiyor. Doktor reçete etmedikçe ve önermedikçe antibiyotik kullanmayalım." çağrısında bulundu.

Filistin'de yaşanan katliamlara da değinmeden geçemeyeceğini ve yaşadığı üzüntüyü ifade eden Dr. Başak, "Biz sağlıkçıları derinden üzen Filistin'de yaşanan soykırım ve işgalden dolayı çok ciddi bir üzüntü ve rahatsızlık hissediyorum. Orada hastanelerin, sivillerin, bombalanması, çocuk, yaşlı, hasta, prematüre demeden insanlığın soykırıma uğramasını izliyoruz. Bunun en kısa sürede bitmesini istiyorum." şeklinde duygularını ifade etti. (İLKHA)