BASIN MÜZESİ OLMAYAN ŞEHİRDE GAZETECİLİK-4

Bu dergiler yanında yazmadığımız yok değil

Bu dergiler yanında yazmadığımız yok değil. Birçok eğitim ve öğretim kurumunda yayınlanmış dergileri de temin edememiş olmamız eksikliktir, aslında.

Şehir Araştırmaları Merkezi’nde bir sayıdan tüm koleksiyona varan gazetelerin kaydı mevcut olanlar:

Ak Haber, Amed Haber, Canlı Haber, Dicle, Dicle Kaynağı, Diclenin Sesi, Dicle Diyarı, Diyarbakır Gün, Diyarbakır, Diyarbakır Olay, Dicle Güneş, Diyarbakır Söz, Diyarbakır Manşet, Diyarbakır Yenigün, Demokrat Şark, Diyar Magazin, Diyarbakır News, Engelsiz Yaşam, Diyarbakır Sesi, Güneydoğu Güncel, Güneydoğu Girişim, Güneydoğu Ekspres, Güneydoğu Haber, Güneydoğu İletişim, Güven/Demokrasiye Güven, Güneydoğu Açı, GAP Reklam, Diyarbakır Gözlem, Halka Tatlı, Halka Halkpel, Halkpel, Haber Diyarbakır, İşkâr, Kale, Karanlıktaki Işık, Müstakil Diyarbakır Sesi, Milli Hakimiyet, Mücadele, Özgür Haber, Objektif, Perspektif, Sesleniş, Tigris Haber, Umudun Sesi, Vijdanın Sesi, Vitrin, Vilayet Gazetesi, Yeni Zaman, Yeni Yurt, Diyarbakır ile ilgili dergilerle gazeteler elbette belirtilenlerle sınırlı değildir. Diyarbakır dışında yayınlanıp Diyarbakır’ı konu alan dergiler vardır:Elekdağ, Yeni Çaba, Diyarbekir, Çaba,…

Kimi ulusal gazetelerin çıkardığı Diyarbakır konulu gazeteler vardır, ilave-ek olarak:Vatan Diyarbakır, Milliyet Busınnes, Yeni Asya Diyarbakır, Zaman Diyarbakır, Yeni Şafak Diyarbakır, Milliyet Diyarbakır, Evrensel Fuar Eki, Radikal Fuar Eki, Sabah Diyarbakır, …

Diyarbakır’ı konu alan ulusal dergiler, bazen özel bölüm ayırır, şehir konulu: Aktuel, Gezi Travel, Çevre ve İnsan, Cephe, Diyarbakır Beldeler, Diriliş, DiscoveryTurkey, DİTAV Ankara, DİTAV Adana, Her Anlam Bir Değirmen Diyarbakır Özel Sayısı, Hayat, Harman, İnsan ve Hayat, İş Bankası Kültür Sanat Dergisi Özel Sayısı, Siyaset, Turizm, Tempo A’dan Z’ye Diyarbakır Eki, ArkeoAtlas , Arkitet, Berfin Bahar, Yedi İklim, Yedi Kıta, TÜRSAB, Magma, Tourmag, Sanatsal Mozaik, …

Diyarbakır konulu dosyalı çıkan havayolları dergileri vardır, dikkatten kaçmayan: Onair Kasım 2012, SunnyTımes Nisan 2008, Sky Life Muhtelif Sayılar, Uçuş Noktası, Platin aralık 2017 Eki, …

Bu kadar dergi ve gazete eşliğinde elbette şehir basınını-dergilerini konu alan makaleler vardır, bazen il yıllıkları arasında kalan: 1967 İl Yıllığı, 1973 İl Yıllığı, 2000’e Beş Kala Diyarbakır,

Şehrin basın ve yayın hayatını kitaplaştıran isimler yok değil, eserleriyle:Diyarbakır Neşriyat Tarihi/ Usman Eti, Diyarbakır Türküsü / Mehmet Mercan, Anadolu’da Gazetecilik ve Diyarbakır Basını / Mehmet Mercan, Diyarbakır ve Anadolu Basını / Orhan Cavit Tütengil, Diyarbakır Basını / Şevket Beysanoğlu,…

Bunca malzeme elimizde bulunurken, amacımız Şehir Araştırmaları Merkezi’nde Basın-İletişim Kitaplığı’nı oluşturmak içindi, sadece Diyarbakır için. Diğer illere de aynı titizliği gösterdik, kendi imkânımızca.

Bir şehirde basın ve yayın alanında bir müze yoksa ve bu şehirde günde on gazete yayınlanmakta ise, ne diyebiliriz?

Okul dergileri ve diğer dergiler, yazdıklarımızın dışında tümüyle satın alınarak bir araya getirilmiştir. Gazetelerin nadir sayıları da bu yolla temin edilmiştir. Bu sebeple kimi eş dostun arşivinde bulunan, kitaplığında hatıra olarak yer alan dergilerle gazeteler bir araya getirildiğinde ummayacağımız denli malzemeye sahip oluruz, düşüncesindeyiz.

Bizim ferdî-tek başına yaptığımız çalışma, müze için yeterli değildir, ilk etapta. Bizi, bu yönümüzle eleştirenler çıkabilir. Onların destek vermesiyle daha güzel bir müzenin temelini atmamak mümkün mü?

Dediğimiz manada bir müze kurulacak ise, eksikliklerimizi tamamlayacak olan dostlara müteşekkiriz. Müzeyi beraber kurmak için kaç kişi elini taşın altına bırakır? Bunu merak ediyoruz aslında. Öncelikle yer meselesi çözüme kavuşturulmalı, destek sunanlar olmalı. Bu şehir, böylesi bir müzenin sahibi olmak için dahası kaç yıl bekleyecek?

İster resmî ister diğer kurumlarla kuruluşlar destek sağlasın, müzeye katkıda bulunsun, kabulümüzdür. Basına emek vermiş kişilerin fotoğrafları, hayat hikâyeleri eksik sadece. Birkaç daktilo ve birkaç matbaa gerekli. Pedallı matbaa hatırlayanımız kalmadı, açıkçası. Hem ekol gücüyle hem elektrikle çalışan pedallı baskı makinesini görmemiş olanlar, nasıl olur da basın iletişim konulu fakültelerden mezun olur?

Tüm bu soruların cevabını verecektir, bu müze.

Bu şehrin sadece bu müzeyle yetinmemesini arzuluyoruz, diğer tekliflerimizi başka yazılarımızda ele alacağız.

Biz, buradayız, Efendim.