?>

Bakan Koca: "Kızamığa bağlı ölüm" iddiaları asılsızdır

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Ülkemizde kızamık vakalarına bağlı ölümler olduğu yönünde medyada yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır." dedi.

SAĞLIK - 2 yıl önce

Kızamık vakalarına bağlı ölümlerle ilgili iddialara ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Koca, kaygı uyandıran "kızamığa bağlı ölüm" iddialarının asılsız olduğunu vurgıladı.
Bakan Koca, kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla açıklama yapma ihtiyacı doğduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Öncelikle şu önemli bilgiye dikkat çekmek istiyoruz: Kızamığa bağlı bir ölüm söz konusu değildir. Kızamığa bağlı olduğu veya olabileceği iddia edilen ölümün nedeni HIV/AIDS hastalığı kaynaklı multiorgan yetmezliğidir. Hasta 2015 doğumlu, yabancı uyrukludur.
Bilindiği gibi, sağlık çalışanlarımızın ilgili programa bağlı olarak sürdürdüğü çalışmalar sonucunda ülkemizde kızamık hastalığı tamamen kontrol altına alınmıştı. Ancak, son yıllarda birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yurtdışından gelen vakalara bağlı olarak kızamık vakalarında bir artış olduğu gerçektir.
COVID-19 Pandemisi döneminde maalesef artış gösteren aşı reddi kampanyalarına rağmen, sağlık çalışanlarımızın çabaları sonucunda çocuklarımızın KKK-I aşı kapsayıcılığının ülke genelinde %95’in üzerinde tutulması sağlanmıştır. Aşılarının, aşı reddi nedeniyle yapılamadığı İzlem/Aşı Durumu Bilgilendirme Onam Formu ile bildirilen çocuk sayısının gittikçe azalması sevindiricidir. Türkiye’de bulunan yabancılar içinse ayrı aşı kapsayıcılığı hesaplanmaktadır. Bu oran KKK aşısı için %87 ile 92 arasında seyretmektedir.
Bağışıklama Danışma Kurulumuzun önerisiyle 2019 yılından itibaren çocuklarımıza bir yaşından önce başlayarak üç doz kızamık aşısı uygulamaktayız. Bilimsel veriler, kızamık vakalarının görüldüğü dönemlerde aşı takvimine titizlikle uyulmasının yararına işaret etmektedir. Bu vesileyle vatandaşlarımızı çocuklarının sağlığı için aşı konusunda titiz davranmaya davet ediyoruz.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kızamık vakalarında artış olması üzerine ülkemizin çeşitli üniversitelerinde görevli bilim adamlarımızdan oluşan Bağışıklama Danışma Kurulu ve Kızamık Doğrulama Komitesinin aldığı kararlar doğrultusunda, İstanbul’dan başlayarak tüm illerimizde 2023 yılının ocak ayından itibaren yoğun kontrol stratejileri uygulamaya konmuştur. Bu kontrol stratejileri çerçevesinde:
· Tüm vakaların temaslıları (ev, okul, işyeri ve hastane) tespit edilmekte, temas sonrası profilaksi çalışmaları yürütülmekte ve temaslılar en uzun kuluçka süresi boyunca izlenmektedir.
· Vaka görülen yerlerde saha çalışmaları ile aktif vaka aranmakta, tespit edilen eksik aşılı ve aşısız çocuklar saha ekiplerince aşılanmaktadır.
· Özellikle toplu halde yaşanan yerlerde (geçici barınma merkezleri, geri gönderme merkezleri, yurtlar vb) güçlendirilmiş sürveyans çalışmaları ile gerekli taramalarla aktif vaka araştırması yapılmakta, aşısız ya da yaşına göre eksik aşılı kişilerin aşılanması sağlanmaktadır.
· Sağlık kurumlarına şüpheli bir vaka başvurusu olması halinde triyaj ve izolasyon önlemlerinin güçlendirilmesi azami düzeye çıkartılmıştır. Sağlık çalışanlarının kızamığa karşı bağışık oldukları kanıtlanamıyorsa aşılanmaları sağlanmaktadır.
· İl Sağlık Müdürlükleri tarafından belirlenen riskli bölgelerde evlere giderek aşılama çalışmaları yürütülmektedir.
· Benzer şekilde asker aşılaması, turizm sektörü çalışanlarının ve havalimanlarında görev yapan personelin aşılaması çalışmaları yürütülmektedir.
· Aile hekimlerimiz, kendilerine kayıtlı olan çocukların aşılanma durumlarını gözden geçirerek yaşına göre eksik aşılı olan tüm çocukların ivedilikle aşılanması konusunda uyarılmıştır.
· Göçmen sağlığı merkezleri ve yabancı uyruklular polikliniğinden hizmet alan kişiler acilen değerlendirilip, yaşına göre eksik aşılı olan tüm çocukların ivedilikle aşılaması yapılmaktadır.
Bağışıklama Danışma Kurulu’nun bu ay içinde yaptığı son toplantıda mevcut durum değerlendirilmiş, durumun stabil olduğu tespit edilmiş, buna rağmen çalışmaların aynı ciddiyet ile devam etmesi yönünde karar alınmıştır.
Sağlık teşkilatımız bu konuda uluslararası normlar çerçevesinde gerekli tüm çalışmaları yapmaktadır. Kamuoyu yapılan açıklamanın vereceği emniyet duygusu içinde olmalı ve aşılanma için gerekli hassasiyet gösterilmelidir." (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'ın Şifa Kaynağı Meyan Kökü Şerbeti

2023-06-12 18:19 - SAĞLIK

Evirgen ve Kaplan ailelerinin mutlu günü

2023-06-16 12:36 - DİYARBAKIR

Diyarbakır'da karneler günü!

2023-06-16 09:55 - GÜNDEM

GÜNCELLEME: Bismil'de silahlı kavga: 9 ölü

2023-06-15 13:05 - DİYARBAKIR

Depremlerden etkilenen “2 milyon” çocuk, işçiliğe itildi

2023-06-12 15:03 - DİYARBAKIR

Diyarbakır'da molozlar içinde Pazar!

2023-06-18 13:16 - DİYARBAKIR

Melike Şahin ve Mabel Matiz'e ceza kesildi!

2023-06-17 15:42 - KÜLTÜR SANAT

Diyarbakır'ı halk oyunları yarışmasında Türkiye şampiyonu yaptılar

2023-06-15 14:25 - DİYARBAKIR

Bölgeye huzur geldi, yaylalar “şen”lendi

2023-06-16 13:40 - BÖLGE

Türkiye judo şampiyonu, Diyarbakırlı Ali İmran oldu!

2023-06-15 20:14 - DİYARBAKIR

İlgili Haberler

Tütün her 6 saniyede bir can alıyor

13:19 - SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı "sarı serum" açıklaması yaptı

21:15 - SAĞLIK

Türkiye sigara kullanımında kara listede

14:26 - SAĞLIK

Yahya Öger, Tütün ürünleri birçok hastalığa yol açıyor

12:55 - SAĞLIK

Sigarayı bırakmak isteyen 308 bin kişi ALO 171'i aradı

14:03 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da firari deve kuşunun zor anları

20:09 - DİYARBAKIR

HÜDA PAR’dan Kürt Meselesine İnsani Çözüm Çalıştayı

18:48 - DİYARBAKIR

Eren, Diyarbakır'daki engellilerin sorunlarını meclise taşıdı

16:46 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da eriyen kar şehri göle çevirdi

15:20 - DİYARBAKIR

Hastaneye ulaşamayan vatandaş için seferber oldular 

13:55 - DİYARBAKIR