BAĞBOZUMU ZAMANI

Diyarbakır'ın Hani  ilçesinde  bağbozumunda buluşan aileler, topladıkları üzümleri pestil, cevizli sucuk ve pekmez yapmaya başladı

Diyarbakır’ın Hani  ilçesinde  bağbozumunda buluşan aileler, topladıkları üzümleri pestil, cevizli sucuk ve pekmez yapmaya başladı.

Diyarbakır Hani ilçe merkezi başta olmak üzere bağlı kırsal mahallelerde yaşayan bağ sahibi aileler, ekim ayı itibari ile üzüm hasadına başladı. Bağlardan topladıkları üzümleri arazi ve bağ evlerinde yaptıkları derme çatma kulübelerde toplayıp suyunu çıkaran köylüler, kazanda kaynattıkları üzüm suyunu şıra haline getiriyor. Buradan elde ettikleri şırayı beyaz çarşafların üzerine döken vatandaşlar, bir süre güneşte beklettikleri şıralardan daha sonra pestil elde ediyor. Şıralardan cevizli sucuk da yapan vatandaşlar, günde 100 adet pestil üretip 50’ye yakın cevizli sucuk yaptıklarını söyledi.

Bağbozumu dönemlerinde üzüm bağlarının cıvıl cıvıl olduğunu belirten vatandaşlar, "Bizim işimiz bağla, bir yıl boyunca bağa bakıyoruz. Bağdaki üzümleri topluyoruz, topladıktan sonra basıp suyunu çıkarıyoruz. Suyu çıktıktan sonra kazanda koyup burada kaynatıyoruz. Elde ettiğimiz şırayı beyaz çarşaflara serip pestil üretiyoruz. Aynı zamanda kesme, cevizli sucuk, beyaz kef sucuğu ve pekmez yapıyoruz. Günde 100 adet pestil çıkarabiliyoruz. Biraz kendimize bıraktıktan sonra geri kalan ürünleri satıyoruz, geçimimizi bundan sağlıyoruz" dediler.

Üzüm bağlarına sabahın erken saatlerinde giden aileler, burada kesme ve pestil yapıyor.Bağda ebeveynler üzümün suyunu çıkarıyor.Daha sonra sıkılan üzüm suyunu kazana katıyorlar köpüğünü pisliğini aldıktan sonra bunu leğenlere katıyoruz. Soğuttuktan sonra un katıp, Ardından tekrar kazana atıp karıştırıyorlar. Bir saat kadar kaynattıktan sonra pestil yapmak için çarşaflara dökülüyor.Pestili çarşaftan çıkardıktan sonra yerlere seriliyor kuruması için. Günde 40 çarşafa kadar pestil çıkarılıyor.

Bağ sahipleri ürettikleri kesme,pestil,sucuk ve pekmezi daha sonra pazarlara satışa sunarak ev ekonomilerine katkıda bulunuyorlar.

Öte yandan Bağ sahipleri son 4 yıldan beri bağlarında yaptıkları bu kadar masraf ve harcamalarda üzüm rekoltesinin çok düştüğünü hatta bazen üzümü gidip dışarıdan pahalıya satın aldıklarını belirtiyorlar.Aynı durum Cevizlerde de var.Son 4 yıldır ilçe genelinde ne ceviz var ne de Üzüm yetkililerden konuya çare bulmalarını istiyoruz diyorlar.