Atık ahşaplardan kuş yuvası
Öğrenciler, Batman genelinde marangoz atölyelerinden toplanan atık durumdaki ahşap malzemeleri, geri dönüşümle kuş yuvalarına dönüştürüyor. Hazırlanan kuş yuvaları, üniversitenin Batı Raman Kampüsü'ndeki ağaçlara asılarak doğaya kazandırıldı.
Batman Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü İç Mekan Tasarımı Programı öğretim elemanı ve öğrencileri, çevreye duyarlı bir projeye imza atarak, atık ahşapları kuş yuvasına dönüştürüyorlar.
Proje ile atık malzemelerin yeniden değerlendirilerek geri dönüşüme ve sürdürülebilirliğe katkı sağlanması amaçlanıyor. Ayrıca, doğadaki canlıların desteklenmesi hedeflenerek çevresel etkilerin azaltılmasına dikkat çekildi.
Batman Üniversitesi öğrencilerinin aktif katılımıyla gerçekleştirilen proje, çevre bilincini artırmak ve geri dönüşümün önemine vurgu yapmak adına örnek bir uygulama olarak öne çıktı.
Üniversitenin çevre dostu yaklaşımını yansıtan proje, hem doğaya hem de topluma duyarlılık konusunda farkındalık oluşturmayı hedefliyor.
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Sıfır Atık Projesi'nin destekçilerinden biri olduklarını söyleyerek projenin ülke ekonomisine ve çevreye büyük kazanım sağladığını ifade etti.
"Dönüşüm kültürünün yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütüyoruz"
Demir, projenin sadece ülkede değil, dünyada da takipçilerinin olduğunu belirterek; "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Sayın Emine Erdoğan'ın himayesinde 2017'de başlatılan Sıfır Atık Projesi kapsamında geri dönüşüm kültürünün yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütüyoruz. Bu çerçevede öğrencilerimizle beraber marangoz atıklarını toplayıp atölyede kuş yuvasına dönüştürüyoruz. Öğrencilerimizin imal ettiği kuş yuvalarını Dicle Nehri kenarında bulunan Batı Raman Kampüsümüzde bulunan ormanlık alandaki ağaçlara asarak canlılarımıza yuva yapıyoruz. Sıfır Atık Projesi kapsamında hem atıkları değerlendirmiş hem de kampüsümüzde biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesine katkıda bulunmuş oluyoruz." dedi.
Daha önce ahşap atıklardan Kedi Evi yaptıklarını anlatan Proje Koordinatörü Öğr. Gör. İzham Kılınç ise, bu yıl kuş yuvası yapmaya karar verdiklerini ve çevresel atıkları sürdürülebilir ilkeler çerçevesinde çeşitli ürünlere dönüştürdüklerini dile getirdi.