?>

Aşırı sıcak birçok hastalığı tetikliyor

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu ile ilgili bilgiler verdi.

SAĞLIK - 2 yıl önce

Yaz döneminde artan sıcaklıklar birçok ciddi hastalıkları da tetikleyebiliyor. Fazla sıcaklıklara alışık olmayan vücutlarımız fazlaca maruz kaldığında ciddi sorunlar oluşturabiliyor. Sıcaklık artışı ile birlikte terleme ve cildimizden sıvı kaybı oluşuyor. Bu da ani tansiyon düşmelerine kalbe giden kan akımının azalmasına ve kalp krizi riski gibi hayatı tehdit edecek hastalıklara neden olabiliyor.
Ani bayılmalar görülür
Sıcak maruziyeti arttıkça öncelikle yorgunluk, bitkinlik gibi... sıcak çarpması belirtileri görülür terleme ve sıvı kaybı yerine konmadığı takdirde sıcak krampları ve ani bayılmalar görülebilir. Terleme ve sıvı kaybı başladığında yerine koymak en önemli koruma tedbiridir. Sıcaklıklara maruziyetin ilk zamanlarında tehlikeli belirtiler daha fazla görülmektedir. Zaman içerisinde sıcak maruziyet yine vücudumuzun adaptasyon mekanizmaları devreye girmesiyle birlikte biraz daha azalmaktadır.
İlaç kullanan hastalar çok dikkatli olmalıdır
Sıcaklıkla beraber damarlarda genişleme terleme su ve tuz kaybı meydana geliyor, sıcaklık maruziyeti ve terleme devam ettiği müddetce bir süre sonunda damar içerisindeki kan miktarı koyulaşıyor ve bunun sonucu önemli organlara giden kan miktarında azalmaya ve sonunda kalp krizi, felç, bayılma gibi ölüme kadar gidebilecek belirtilere neden olabiliyor. Yaz dönemlerinde özellikle yaşlı hastalar tansiyon düşürücü, idrar söktürücü ve kalp hızını etkileyen ilaç kullanan hastalar sıcaklıklara daha fazla dikkat etmelidir.
Cildi koruyan kremler kullanın
Yine sıcaklıkla birlikte en önemli hastalıklardan bir tanesi ultraviyole ışınlarına maruz kalma neticesinde güneşten saklanamayan vücut bölgelerimizi özellikle yüz bölgesinde cilt kanseri riskinin artmasıdır. Özellikle güneş ışınlarının yoğun geldiği öğle saatlerinde korunmasız uzun süre maruziyet sonucunda akut ciltte görülen yanıklar ve kızarıklar ve uzun dönemde de cilt kanseri görülebiliyor. Bundan korunmak için güneşten saklayan kıyafetler cildi koruyan kremler kullanılabilir.
Yine sıcaklıkla birlikte aşırı terleyen bölgelerde mantar enfeksiyonlarında belirgin artışlar görülebiliyor. Terleme bölgelerinde Mantar enfeksiyonunu azaltmak için o bölgelere daha uygun bir kıyafet seçilebilir. Pamuklu terlemeyi çabucak alan ve kuruması hızlı olan kıyafetler tercih edilebilir.
Burun kanamaları artıyor
Yine artan sıcaklıklar Migren hastaları için de atakları arttıran bir faktör olabilir. Isı ve nem artışının ve baş ve yüz bölgesine sıcak maruziyetinin migren atak sıklığını belirgin derecede artırdığı gösterilmiştir. Bu hastaların özellikle sıvı kaybına ve sıcak havalara daha dikkat etmeleri kendileri için daha uygundur.
Yine yaz aylarında sıcak havanın etkisi klimaların yoğun kullanımı ile burun kanamalarını da artıyor. Burun kan damarlar açısından çok zengin bir yapıya sahip olduğu için kuru ve sıcak hava burun içerisindeki koruyucu tabakanın zayıflamasına neden olarak burundaki damarların çatlamasını kanamasını tetikliyor. (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Kürt sanatçı Beytocan’ın son hali üzdü

2023-06-10 21:19 - DİYARBAKIR

Diyarbakır'ın Kadınları İçin Yoga ve Pilates Stüdyosu Açıldı

2023-06-05 15:16 - DİYARBAKIR

Çocuklara ceza vermek çözüm mü?

2023-06-10 15:28 - SAĞLIK

Amedspor'da adaylık iddialarına yeni bir isim daha

2023-06-10 20:38 - SPOR

Diyarbakırlı iş adamları, yeni bakanlardan umutlu

2023-06-05 11:53 - DİYARBAKIR

Diyarbakır'da çocuk orkestra - (Video Haber)

2023-06-06 13:31 - DİYARBAKIR

Ergani Futsal’da Türkiye üçüncüsü

2023-06-10 19:59 - SPOR

Enflasyon Mayısta yükseldi

2023-06-05 11:18 - EKONOMİ

Konteyner Kent Değil Olaylı Kent!

2023-06-07 17:42 - DİYARBAKIR

Su tüketimi böbrek için önemli

2023-06-09 09:32 - SAĞLIK

İlgili Haberler

Tütün her 6 saniyede bir can alıyor

13:19 - SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı "sarı serum" açıklaması yaptı

21:15 - SAĞLIK

Türkiye sigara kullanımında kara listede

14:26 - SAĞLIK

Yahya Öger, Tütün ürünleri birçok hastalığa yol açıyor

12:55 - SAĞLIK

Sigarayı bırakmak isteyen 308 bin kişi ALO 171'i aradı

14:03 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da firari deve kuşunun zor anları

20:09 - DİYARBAKIR

HÜDA PAR’dan Kürt Meselesine İnsani Çözüm Çalıştayı

18:48 - DİYARBAKIR

Eren, Diyarbakır'daki engellilerin sorunlarını meclise taşıdı

16:46 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da eriyen kar şehri göle çevirdi

15:20 - DİYARBAKIR

Hastaneye ulaşamayan vatandaş için seferber oldular 

13:55 - DİYARBAKIR