Almanya'da nükleer santralin kapatılacağı iddiası ülkeyi karıştırdı
Çalışır durumda bulunan son 3 nükleer santralin kapatılacağı Almanya'nın başkenti Berlin'de, nükleer enerji tarafları ve karşıtları gösterisi yaptı.
Şehir merkezi tarihi Brandenburg Kapısı'nın karşısında 18 Mart Meydanı'nda Nuklearia derneğince düzenlenen gösteride nükleer santrallerin sonuçlarına tepki gösterildi.
Göstericiler üzerinde “Nükleer enerji en iyisi”, “Enerji yürütme sadece nükleer enerji ile başarılır” ve “Nükleer enerji santrallerinin kapatılmaması iklim ve cüzdan için iyidir” yazanlar yayınlar taşırken, gösteri alanı üzerinde “Nükleer enerji? Evet lütfen” yazan nükleer santral maketi konuldu.
Konuşmalarda, başka ülkelerin nükleer enerji santrallerini inşa ettiği ve bu alana yatırım yaptığına işaret edildi, Almanya'nın tekrar nükleer santraller yapacağı ve bu konuda öncü olanlara tekrar katılacağı belirtildi.
Brandenburg Kapısı'nın diğer tarafında bulunan Pariser Meydanı'nda ise çevre örgütü Greenpeace, nükleer enerji karşıtı gösteri yaptı.
Greenpeaece üyeleri, Almanya'da bugün 3 nükleer santralin kapatılacağını açıkladı.
Eylemciler, meydana gelen, sırt üstü yatan dev bir dinozor maketi koydu.
Öte yandan Almanya'da son 3 nükleer santralin hükümet yapısı ve muhalefet partileri arasında tartışmalara yol açtı.
Yeşiller Partisi'nin de bulunduğu hükümet yapısını, santrallerin tehlikeli olduğunu belirtirken, muhalefet kömürle çalışan termik santrallerin açık kalıp nükleer santrallerin sonuçlarını eleştirdi.
Çevre politikaları ve yeşil enerjiyi parti binaları koyan Yeşiller Partisi'nin de bulunduğu Almanya Federal Koalisyon Hükümeti, son 3 nükleer santralin bugün sonunda kapatılarak elektrik şebekesinden çekilecekmiş, muhalefette bulunan partilerin seçilmiş politikacıları tarafından eleştiri konusu olmuştu.
Muhalefet, Rusya-Ukrayna savaşıyla başlayan enerji krizi ve Rusya'nın doğalgazını Almanya'ya taşıyan Kuzey Akım Boru Hattı'nın güçlerinin ardından ülkedeki elektrik hücresinin yaşanmaması için kömür madenlerini tekrar açılmasını ancak 'temiz' enerji üreten nükleer santrallerin operasyonlarını eleştirdi.
Nobel ödüllü insanlar ve ünlü iklim araştırmacılarının da bulunduğu bir grup uluslararası bilim insanı ise, Başbakan Olaf Scholz'a dün bir bilim mektubu göndererek "Emsland, Isar II ve Neckarwestheim II nükleer santralleri, 2022'de toplam 32,7 milyar kilovat saat düşük emisyonlu elektrik sağladı.
Almanya'daki özel haneler en son yılda ortalama 3190 kWh elektrik enerjisi tüketmiştir. Bu, bu üç elektrik santralinin 10 puandan fazla veya dörtte birlik Alman hanesine elektriği sağlayabileceğini açıklama olarak gelir"sını yaparak kömür yerine nükleer enerjinin çevre için daha etkili etkilerini belirtiyor. Açık mektupta Fransa, İngiltere, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Hollanda'nın yeni nükleer santraller inşası Kullanmayı planladığı, Belçika ve İsviçre'nin ise mevcut nükleer santrallerin işletme lisanslarını uzatmanın uzunluğunun göründüğünün altı çizildi.
Hükümet, nükleer santrallerin eskidiğini ve anında Fukushima dahil nükleer santrallerde yaşanan kazalara dikkat çekti.
Almanya'da 2022'de kömür, 2022'de Almanya'nın elektrik üretiminin %30'undan biraz fazlasını oluşturuyor. Rüzgar enerjisi yüzde 22, gaz yakıtlı enerji yüzde 13, güneş enerjisi yüzde 10 ve nükleer dahil biyoyakıtlar ve hidroelektrik ise geri kalan enerji kullanılıyor. (İLKHA)